Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Co to jest mięso hodowane w laboratorium i czy można je bezpiecznie spożywać?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Mięso od dawna stanowi podstawę naszej diety. Jednak duży popyt stanowi obciążenie dla środowiska, a jego produkcja polega na uboju zwierząt. Wkrótce jednak może się to zmienić. Pod koniec czerwca br. Departament Rolnictwa USA zezwolił na sprzedaż mięsa produkowanego z hodowli komórek zwierzęcych, co eliminuje procesy zarówno hodowli, jak i zabijania żywego inwentarza. Mięso hodowane w laboratorium będzie najpierw dostępne w restauracjach, a później w supermarketach. Tym samym firmy Good Meat oraz Upside Foods otrzymały zgodę na sprzedaż kurczaków hodowanych komórkowo w USA. Good Meat obecnie sprzedaje swoje produkty w Singapurze.

Decyzja USDA

„Ta aprobata oznacza, że konsumenci w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy mają szansę skosztować mięsa hodowlanego, które jest prawdziwym mięsem wyprodukowanym z ułamka zasobów wymaganych do mięsa produkowanego konwencjonalnie. Wpływ mięsa pochodzenia roślinnego, hodowlanego i pochodzącego z fermentacji na środowisko wykazuje mniejszy ślad węglowy i mniejsze wykorzystanie gruntów w porównaniu z konwencjonalną produkcją mięsa” – powiedział Elliot Swartz, główny naukowiec zajmujący się mięsem hodowlanym w Good Food Institute.

Ponad jedna trzecia Amerykanów twierdzi, że zrównoważenie środowiskowe wpływa na ich decyzje dotyczące zakupu żywności i napojów, a 62% z nich twierdzi, że przyjazność dla klimatu ma dla nich największe znaczenie przy wyborze mięsa (wg ankiety dotyczącej żywności i zdrowia przeprowadzonej przez Międzynarodową Radę ds. Informacji o Żywności z 2023 r.).

Decyzja USDA sygnalizuje, że „nowe produkty mięsne wyhodowane z komórek zwierzęcych spełniają określone standardy bezpieczeństwa żywności i etykietowania, aby wejść na rynek amerykański. Bez aprobaty koncepcje te ograniczały się do laboratoriów i teorii” – powiedział Bryan Hitchcock, dyrektor ds. Nauki i Technologii w Institute of Food Technologists.

Bryan Hitchcock i Elliot Swartz wyjaśniają także inne kwestie związane z mięsem komórkowym udzielając odpowiedzi na poniższe pytania.

Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium?

Mięso hodowlane — zwane również mięsem hodowanym, hodowanym w laboratorium lub mięsem na bazie komórek — jest produkowane z komórek zwierzęcych w dużych zbiornikach (podobnie jak duże kadzie do warzenia piwa z użyciem drożdży). Komórki „karmione są pożywką bogatą w tlen” składającą się ze składników odżywczych, w tym aminokwasów, glukozy, witamin, soli nieorganicznych i białek.

Komórki, które stają się mięśniami, tłuszczem i tkanką łączną, z których składa się mięso, są zbierane i pakowane w hodowane produkty mięsne. Cały proces może trwać od dwóch do ośmiu tygodni, w zależności od rodzaju produkowanego mięsa.

Dziesiątki firm pracuje nad mięsem hodowanym w laboratoriach, w tym kurczakiem, wołowiną, wieprzowiną i jagnięciną. Jak dotąd USDA zatwierdziła tylko hodowane kurczaki.

Czy mięso hodowane w laboratorium jest modyfikowane genetycznie (inaczej GMO)?

Wg Good Meat komórki używane do wzrostu ich produktów nie są modyfikowane genetycznie (bez GMO), a szczegóły te zostały uwzględnione w dostarczonych informacjach dotyczących bezpieczeństwa do FDA.

Jak smakuje kurczak hodowany w laboratorium?

Smakuje jak kurczak mający ciągnącą się teksturę ściśle odwzorowującą teksturę piersi kurczaka (bez kości i twardych kawałków lub chrząstek). Mięso hodowlane to mięso o tym samym zapachu i konsystencji, tylko „bez uszczerbku dla smaku, zdrowia i planety”.

Czy mięso hodowane w laboratorium jest bezpieczne do spożycia?

Wraz z zatwierdzeniem USDA, Agencja ds. Żywności i Leków dała ukłon w stronę bezpieczeństwa dla mięsa hodowanego w laboratoriach zatwierdzonych firm. Wymagania tych agencji należą do najbardziej rygorystycznych norm regulacyjnych na świecie w zakresie bezpieczeństwa żywności. Podczas przeglądu regulacyjnego bezpieczeństwo hodowanego mięsa było porównywane w oparciu o typowe poziomy spożycia w diecie przeciętnego konsumenta. Nie ma różnicy w bezpieczeństwie między codziennym spożywaniem mięsa hodowlanego w porównaniu z taką samą ilością odpowiadającego mu konwencjonalnego produktu mięsnego.

Mimo to niektórzy ludzie sceptycznie podchodzą do mięsa produkowanego w laboratorium. Według ankiety przeprowadzonej przez Associated Press i NORC na University of Chicago, tylko 18% dorosłych twierdzi, że bardzo lub bardzo prawdopodobne jest, że spróbuje mięsa na bazie komórek, a 30% jest w pewnym stopniu skłonne go spróbować. Główne przyczyny niechęci, według ankiety to: „po prostu brzmi to dziwnie” i względy bezpieczeństwa.

Kiedy pojawia się nowa technologia, konsumenci często się wahają. Zatwierdzenie przez globalne organy regulacyjne w połączeniu z edukacją i przejrzystością w zakresie tworzenia i testowania produktów ma kluczowe znaczenie dla wzrostu zaufania konsumentów.

Raport Światowej Organizacji Zdrowia i Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa sugeruje, że mogą istnieć pewne problemy z bezpieczeństwem żywności na bazie komórek, w tym zanieczyszczenie mikrobiologiczne, pozostałości biologiczne i produkty uboczne oraz substancje, na które niektórzy mogą być uczuleni. Zauważono jednak, że wiele z tych zagrożeń występuje również w żywności produkowanej konwencjonalnie.

Jak pożywne jest mięso hodowane komórkowo?

Według FDA informacje żywieniowe dotyczące hodowanego kurczaka są podobne do produkowanego konwencjonalnie. Ale jest dodatkowy bonus - mięso hodowane w laboratorium jest produkowane bez antybiotyków.

Kontrolowana receptura i produkcja mięsa hodowanego w laboratorium może być potencjalnie lepsza pod względem odżywczym, ponieważ proces ten może modyfikować tłuszcz i aminokwasy oraz wzmacniać składniki odżywcze.

Czy takie mięso jest odpowiednie dla wegan i innych osób z ograniczeniami dietetycznymi?

Mięso hodowane w laboratorium jest wytwarzane z komórek zwierzęcych, więc w rzeczywistości jest mięsem – a nie mięsną alternatywą. Zarówno Good Meat, jak i Upside Foods twierdzą, że ich produkty nie są wegańskie, wegetariańskie ani roślinne.

A jeśli jesteś uczulony na konwencjonalnie produkowanego kurczaka, prawdopodobnie będziesz uczulony na hodowlanego kurczaka. Good Meat twierdzi, że jego produkty nie są obecnie koszerne ani halal, ale mają potencjał, aby uzyskać certyfikat jako taki.

Czy produkty mięsne hodowane w laboratorium są rzeczywiście lepsze dla środowiska?

Uprawiane mięso nie wymaga uboju ani hodowli bydła, które jest głównym źródłem emisji dwutlenku węgla. Badania pokazują, że jego produkcja ma mniejszy ślad węglowy i mniejsze wykorzystanie gruntów w porównaniu z konwencjonalnym mięsem i może potencjalnie przyczynić się do mniejszego zanieczyszczenia powietrza i wody.

Jednak wielu ekspertów twierdzi, że jest zbyt wcześnie, aby stwierdzić, jaki będzie prawdziwy wpływ na środowisko hodowanego mięsa, dopóki produkcja nie zostanie zwiększona. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis sugerują, że potencjał globalnego ocieplenia mięsa hodowanego w laboratorium może przewyższać potencjał konwencjonalnej produkcji wołowiny, w zależności od rozwoju przemysłu. (To badanie nie zostało jeszcze zrecenzowane).

Istnieje możliwość zmniejszenia wpływu na środowisko w przypadku mięsa hodowanego w laboratorium, ale „zostanie to określone na podstawie poszczególnych procesów, skalowalności, wymagań energetycznych i nie tylko”.

Ile to mięso kosztuje i czy większość ludzi będzie na nie stać?

Nowo zatwierdzony hodowlany kurczak będzie na początku drogi. Przedstawiciel Good Meat mówi, że koszty produkcji firmy są wysokie, ale pracują nad tym, aby proces był tańszy i bardziej wydajny oraz aby zwiększyć skalę produkcji. Good Meat sprzedaje swoje produkty w restauracjach w Singapurze za mniej więcej taką samą cenę, jak konwencjonalne dania z kurczaka. Na przykład jedna z kanapek z kurczakiem z frytkami kosztuje ok. 14 USD. Firma planuje podobne podejście na rynku amerykańskim.

Upside Foods planuje wprowadzić swoje produkty na rynek po wyższej cenie, jednak planują wyrównać ceny i ostatecznie mają one być bardziej przystępne niż mięso produkowane konwencjonalnie.

Kiedy i gdzie będą dostępne produkty mięsne z hodowli laboratoryjnej?

Żadna z marek nie ogłosiła harmonogramu, kiedy ich produkt będzie dostępny w sklepach, ale najpierw pojawią się w restauracjach w USA. Good Meat ogłosił, że jego pierwszym partnerem będzie szef kuchni José Andrés , który planuje serwować kurczaka w swojej restauracji China Chilcano w Waszyngtonie. Ich kurczak był prezentowany w eleganckich restauracjach w Singapurze, a także na marketach z jedzeniem, w sklepie mięsnym i za pośrednictwem platformy dostarczającej jedzenie. Premiera w USA przebiegnie według podobnego schematu, a produkty będą dostępne w sklepach detalicznych w przyszłości.

Upside planuje wejście na rynek również za pośrednictwem restauracji, zaczynając od Bar Crenn w San Francisco. Był gospodarzem konkursu w mediach społecznościowych , w którym konsumenci mogli wziąć udział i wygrać wycieczkę do San Francisco, aby spróbować kurczaka i zwiedzić zakład, w którym jest produkowany. Plan jest taki, aby współpracować z większą liczbą szefów kuchni i restauracji, a ostatecznie sprzedawać mięso w sklepach spożywczych, na targach i wszędzie tam, gdzie sprzedaje się mięso.

Źródło i fot.: https://www.huffpost.com/entry/what-is-lab-grown-meat_l_6491aec4e4b027d92f95f396?utm_campaign=Media%20Placements%20-%20Social&utm_content=254890918&utm_medium=social&utm_source=linkedin&hss_channel=lcp-44645

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.