Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rząd Włoch zakaże produkcji i sprzedaży mięsa hodowanego komórkowo

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes, Prawo Żywnościowe

Projekt ustawy zakazujący we Włoszech mięsa komórkowego

Rząd Włoch przedstawił projekt ustawy, która, jeśli zostanie zatwierdzona, zakaże produkcji i sprzedaży mięsa hodowanego komórkowo. Projekt ustawy, który wejdzie w życie dopiero po przegłosowaniu przez obie izby parlamentu, wydaje się być prewencyjnym posunięciem mającym zasygnalizować determinację rządu w obronie włoskiej tradycji kulinarnej. Projekt ustawy, miałby wprowadzić karę w wysokości od 10 000 do 60 000 EUR za każde naruszenie proponowanego zakazu.

Jesteśmy dumni, że jako pierwszy naród na świecie powstrzymaliśmy tę dekadencję” – powiedziała Augusta Montaruli, deputowana z partii Bracia Włoch premiera Giorgii Meloniego.

Projekt ustawy opiera się na zasadzie ostrożności, ponieważ nie ma jeszcze badań naukowych dotyczących wpływu syntetycznej żywności. Chcemy chronić zdrowie obywateli i chronić dziedzictwo naszego narodu oraz naszą kulturę rolno-spożywczą opartą na diecie śródziemnomorskiej” – jest zdania minister zdrowia Orazio Schillaci.

Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa. Holandia, Wielka Brytania i Hiszpania ogłosiły finansowanie alternatywnych białek w ostatnich latach. Uchwalenie takiego prawa zamknęłoby potencjał gospodarczy tej rodzącej się dziedziny we Włoszech, hamując postęp naukowy i wysiłki na rzecz łagodzenia zmiany klimatu oraz ograniczając wybór konsumentów. Może to uniemożliwić włoskim naukowcom podjęcie kluczowej pracy i w ogóle zakazać włoskim start-upom zajmującym się produkcją mięsa. Włochy zostałyby w tyle, gdy reszta Europy i świata postępuje w kierunku bardziej zrównoważonego i bezpiecznego systemu żywnościowego. A 54% Włochów , którzy już chcą spróbować hodowanego mięsa, otrzymałoby zakaz. UE ma już solidny proces regulacyjny w celu potwierdzania bezpieczeństwa nowej żywności, takiej jak mięso hodowlane, a organy regulacyjne w Stanach Zjednoczonych i Singapurze już uznały to mięso za bezpieczne. Rząd powinien pozwolić Włochom decydować o tym, co chcą jeść, zamiast tłumić wolność konsumentów” – powiedziała Alice Ravenscroft, szefowa polityki w Good Food Institute Europe, który reprezentuje branżę alternatywnego białka.

Mięso hodowane komórkowo - zalety

Hodowane lub oparte na komórkach mięso powstaje poprzez pozyskiwanie komórek od żywych zwierząt i dostarczanie im składników odżywczych, aby mogły rosnąć w bioreaktorach. Następnie podejmowane są dodatkowe kroki w celu przekształcenia tych komórek w gotowy do spożycia produkt mięsny.

Zrecenzowane badania pokazują, że mięso hodowlane może powodować do 92% mniej emisji niż konwencjonalna wołowina. Może również zmniejszyć zanieczyszczenie powietrza związane z produkcją mięsa nawet o 94% i zużywać do 90% mniej gruntów – uwalniając miejsce na bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, abyśmy mogli zaspokoić rosnący popyt na mięso, jednocześnie chroniąc nasze środowisko.

Dopuszczenia na rynek

Chociaż białka pochodzenia roślinnego są powszechnie dostępne, mięso z upraw komórkowych ma jeszcze długą drogę do przebycia, zanim trafi na półki supermarketów. Większość startupów musi jeszcze zwiększyć skalę technologii, zanim uzyskają zgodę organów regulacyjnych. Jak dotąd tylko Singapur w grudniu 2020 r. zezwolił na sprzedaż hodowanych kurczaków, podczas gdy dwie firmy właśnie pokonały pierwszą przeszkodę regulacyjną w USA, pomyślnie przechodząc rygorystyczną kontrolę bezpieczeństwa przeprowadzoną przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków przed wprowadzeniem na rynek.

Zanim jakikolwiek hodowlany produkt mięsny będzie mógł być sprzedawany w Europie, musi zostać zatwierdzony w UE. Ten proces zatwierdzania będzie obejmował dogłębną i opartą na dowodach ocenę bezpieczeństwa i wartości odżywczej mięsa hodowlanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i szacuje się, że zajmie co najmniej 18 miesięcy.

Ten rozwój sytuacji stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z takiej hodowli mięsa. W 2022 r. Holandia ogłosiła 60 mln EUR dotacji rządowych na badania i rozwój mięsa hodowlanego i precyzyjnej fermentacji. W międzyczasie rząd Wielkiej Brytanii ogłosił przekazanie 16 mln GBP na finansowanie zrównoważonych białek, w tym mięsa hodowlanego, a w 2021 r. rząd hiszpański zainwestował 5,2 mln EUR w projekt badający potencjał hodowanego mięsa w zapobieganiu chorobom dietozależnym.

Źródła: https://gfieurope.org/blog/italian-ban-on-cultivated-meat-would-shut-down-economic-and-environmental-potential/

https://www.bnnbloomberg.ca/italy-wants-to-ban-lab-grown-meat-to-protect-culinary-heritage-1.1901714

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.