Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA dopuściło drugi produkt z kurczaka hodowanego w laboratorium do spożycia przez ludzi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Kurczak GOOD Meat jest drugim produktem mięsnym w USA, po piersi z kurczaka firmy UPSIDE Foods (która otrzymała zielone światło od regulatora w listopadzie ub.r.), który zostanie wprowadzony do handlu detalicznego w USA. Po starannej i rygorystycznej ocenie FDA zaakceptowała wniosek firmy uznając, że jej pierwszy produkt drobiowy, hodowany kurczak, jest bezpieczny do spożycia.

„W tej chwili nie mamy żadnych pytań dotyczących wniosku GOOD Meat, że żywność składająca się z/lub zawierająca hodowane komórki kurze jest tak samo bezpieczna, jak porównywalna żywność wytwarzana innymi metodami” – komentuje FDA.

Stany Zjednoczone dołączają do Singapuru jako światowy lider w tworzeniu regulacyjnej ścieżki wprowadzania na rynek prawdziwego, bezpiecznego, wysokiej jakości mięsa produkowanego bezpośrednio z komórek zwierzęcych. Jest to pionierski proces, który we współpracy z szerszą społecznością rolniczą może pomóc zaspokoić rosnące globalne zapotrzebowanie na bezpieczne, zrównoważone białko. Niektórzy analitycy przewidują, że do 2030 r. hodowla mięsa może stać się światowym przemysłem o wartości 25 mld USD.

Spójny, skalowalny, wolny od GMO i antybiotyków proces

W ciągu wielu miesięcy zespoły ds. rozwoju, produkcji i regulacji GOOD Meat przygotowały obszerną dokumentację dla FDA, szczegółowo opisującą bezpieczeństwo i proces produkcji hodowanych kurczaków. Firma dostarczyła szczegółowe informacje na temat tożsamości, czystości i stabilności użytych komórek kurzych, a także dokładny opis spójnego, solidnego i skalowalnego procesu, który na żadnym etapie nie wymaga stosowania antybiotyków. Zgłoszenie zawierało dogłębną analizę bezpieczeństwa pożywek używanych do wzrostu niezmodyfikowanych genetycznie komórek.

Walidacje bezpieczeństwa i jakości przedłożone przez GOOD Meat wykazały, że zebrane hodowane kurczaki spełniają standardy mikrobiologiczne i czystości drobiu, a poziomy mikrobiologiczne są znacznie czystsze niż konwencjonalne kurczaki. Analiza wykazała również, że kurczak hodowlany GOOD Meat zawiera wysoką zawartość białka, dobrze zbilansowany profil aminokwasowy i jest bogatym źródłem składników mineralnych.

Hodowane mięso pochodzi z niewielkiej próbki komórek zwierzęcych, które są karmione składnikami odżywczymi i hodowane w stalowych kadziach przed przetworzeniem na kawałki mięsa. Firmy zajmujące się hodowlą mięsa twierdzą, że produkt zapewnia korzyści dla środowiska, ponieważ może zmniejszyć 14,5% światowej emisji gazów cieplarnianych pochodzących od zwierząt gospodarskich.

Gdzie będzie można kupić produkt i jak odbierają go konsumenci?

GOOD Meat planuje początkowo sprzedawać swój produkt w sieci restauracji szefa kuchni José Andrésa, znanego z zaangażowania w problemy związane z globalnym bezpieczeństwem żywnościowym. Firma sprzedaje już od 2020 r. swoje kurczaki w Singapurze.

Według badań konsumenckich przeprowadzonych na zlecenie GOOD Meat przez wiodącą światową firmę konsultingową w zakresie zarządzania, 70% Singapurczyków, którzy spróbowali hodowanego kurczaka GOOD Meat, stwierdziło, że smakuje równie dobrze lub lepiej niż konwencjonalny kurczak. Prawie 90% stwierdziło, że zastąpiłoby konwencjonalnego kurczaka kurczakiem hodowlanym. Około 90% operatorów restauracji stwierdziło, że byliby otwarci na sprzedaż mięsa hodowlanego, a większość stwierdziła, że wyobraża sobie, że mięso hodowlane zastąpi tradycyjne mięso w menu w ciągu dekady.

Źródło: https://www.reuters.com/lifestyle/science/second-lab-grown-chicken-product-cleared-human-consumption-by-us-regulator-2023-03-21/

https://www.goodmeat.co/

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.