Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kurczak GOOD Meat jest drugim produktem mięsnym w USA, po piersi z kurczaka firmy UPSIDE Foods (która otrzymała zielone światło od regulatora w listopadzie ub.r.), który zostanie wprowadzony do handlu detalicznego w USA. Po starannej i rygorystycznej ocenie FDA zaakceptowała wniosek firmy uznając, że jej pierwszy produkt drobiowy, hodowany kurczak, jest bezpieczny do spożycia.
„W tej chwili nie mamy żadnych pytań dotyczących wniosku GOOD Meat, że żywność składająca się z/lub zawierająca hodowane komórki kurze jest tak samo bezpieczna, jak porównywalna żywność wytwarzana innymi metodami” – komentuje FDA.
Stany Zjednoczone dołączają do Singapuru jako światowy lider w tworzeniu regulacyjnej ścieżki wprowadzania na rynek prawdziwego, bezpiecznego, wysokiej jakości mięsa produkowanego bezpośrednio z komórek zwierzęcych. Jest to pionierski proces, który we współpracy z szerszą społecznością rolniczą może pomóc zaspokoić rosnące globalne zapotrzebowanie na bezpieczne, zrównoważone białko. Niektórzy analitycy przewidują, że do 2030 r. hodowla mięsa może stać się światowym przemysłem o wartości 25 mld USD.
Spójny, skalowalny, wolny od GMO i antybiotyków proces
W ciągu wielu miesięcy zespoły ds. rozwoju, produkcji i regulacji GOOD Meat przygotowały obszerną dokumentację dla FDA, szczegółowo opisującą bezpieczeństwo i proces produkcji hodowanych kurczaków. Firma dostarczyła szczegółowe informacje na temat tożsamości, czystości i stabilności użytych komórek kurzych, a także dokładny opis spójnego, solidnego i skalowalnego procesu, który na żadnym etapie nie wymaga stosowania antybiotyków. Zgłoszenie zawierało dogłębną analizę bezpieczeństwa pożywek używanych do wzrostu niezmodyfikowanych genetycznie komórek.
Walidacje bezpieczeństwa i jakości przedłożone przez GOOD Meat wykazały, że zebrane hodowane kurczaki spełniają standardy mikrobiologiczne i czystości drobiu, a poziomy mikrobiologiczne są znacznie czystsze niż konwencjonalne kurczaki. Analiza wykazała również, że kurczak hodowlany GOOD Meat zawiera wysoką zawartość białka, dobrze zbilansowany profil aminokwasowy i jest bogatym źródłem składników mineralnych.
Hodowane mięso pochodzi z niewielkiej próbki komórek zwierzęcych, które są karmione składnikami odżywczymi i hodowane w stalowych kadziach przed przetworzeniem na kawałki mięsa. Firmy zajmujące się hodowlą mięsa twierdzą, że produkt zapewnia korzyści dla środowiska, ponieważ może zmniejszyć 14,5% światowej emisji gazów cieplarnianych pochodzących od zwierząt gospodarskich.
Gdzie będzie można kupić produkt i jak odbierają go konsumenci?
GOOD Meat planuje początkowo sprzedawać swój produkt w sieci restauracji szefa kuchni José Andrésa, znanego z zaangażowania w problemy związane z globalnym bezpieczeństwem żywnościowym. Firma sprzedaje już od 2020 r. swoje kurczaki w Singapurze.
Według badań konsumenckich przeprowadzonych na zlecenie GOOD Meat przez wiodącą światową firmę konsultingową w zakresie zarządzania, 70% Singapurczyków, którzy spróbowali hodowanego kurczaka GOOD Meat, stwierdziło, że smakuje równie dobrze lub lepiej niż konwencjonalny kurczak. Prawie 90% stwierdziło, że zastąpiłoby konwencjonalnego kurczaka kurczakiem hodowlanym. Około 90% operatorów restauracji stwierdziło, że byliby otwarci na sprzedaż mięsa hodowlanego, a większość stwierdziła, że wyobraża sobie, że mięso hodowlane zastąpi tradycyjne mięso w menu w ciągu dekady.
Przeczytaj także
Na początku grudnia br. w Singapurze konsumenci po raz pierwszy w historii mieli okazję kupić mięso hodowane komórkowo w konwencjonalnym sklepie mięsnym.
Producenci mięsa in vitro z regionu Azji i Pacyfiku (APAC) osiągnęli konsensus w zakresie stosowanej przez branżę terminologii – jako oficjalne określenie na tę kategorię produktów wybrano ostatecznie nazwę mięso „hodowane” (ang. cultivated).
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało właśnie swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo.