Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oficjalne porozumienie w sprawie nazewnictwa mięsa hodowanego komórkowo w regionie Azji i Pacyfiku

Kategoria: Biznes, Składniki Żywności

Producenci mięsa in vitro z regionu Azji i Pacyfiku (APAC) osiągnęli konsensus w zakresie stosowanej przez branżę terminologii – jako oficjalne określenie na tę kategorię produktów wybrano ostatecznie nazwę mięso „hodowane” (ang. cultivated).

„Czyste”, „laboratoryjne” czy  „hodowane”?

W sektorze mięsa hodowanego komórkowo zdążyło się już pojawić co najmniej kilka konwencji dotyczących nazewnictwa, w tym „czyste” mięso czy mięso „laboratoryjne”. Wszystko wskazuje jednak na to, że w obszarze Azji i Pacyfiku określeniem, które pozostanie w branży na stałe będzie mięso „hodowane”. Takie jest wspólne stanowisko wiodących w tym regionie firm i organizacji, które opublikowały niedawno w tej sprawie oficjalny dokument.

Lokalny precedens, globalna inspiracja

Pod porozumieniem podpisały się m.in. Good Food Institute APAC, APAC Society for Cellular Agriculture oraz 30 innych kluczowych na rynku graczy, w tym międzynarodowe korporacje takie jak Cargill czy Thai Union. „Jednoznaczna nomenklatura i ujednolicenie pod kątem prawnym są niezbędne dla sukcesu branży mięsa hodowanego komórkowo w długofalowej perspektywie”, stwierdzili dr Sandhya Sriram oraz Peter Yu z APAC Society for Cellular Agriculture. Jak obydwoje podkreślili, dokument ten „stanowi regionalny precedens, który może zainspirować inne lokalne rynki na świecie”.

Sprzedaż i dystrybucja wciąż pod znakiem zapytania

Mimo że nazewnictwo mięsa hodowanego komórkowo zdaje się zmierzać ku coraz większej systematyzacji, sprzedaż i dystrybucja wciąż pozostają kwestią otwartą. Do tej pory jedynie Singapur dopuścił do obrotu tego typu produkty – firma Eat Just otrzymała oficjalną zgodę na sprzedaż hodowanego komórkowo mięsa z kurczaka pod nazwą Good Meat w 2020 roku.

Wspólne działania przedstawicieli sektora

Przedstawiciele sektora prowadzą jednak aktywne działania na rzecz upowszechniania swoich wyrobów na szeroką skalę. Trzy wiodące w branży stowarzyszenia ogłosiły niedawno plany stworzenia wspólnej organizacji o globalnym zasięgu, której celem będzie przyspieszenie prac nad rozwojem produktów spożywczych wytwarzanych metodami hodowli komórkowej.

Źródła:

  1. "Memorandum of understanding" Good Food Institute APAC, APAC Society for Cellular Agriculture
  2. https://www.greenqueen.com.hk/apac-cultivated-food-nomenclature-agreement/?fbclid=IwAR0jbE1dstIhAaFI7gjKBWX9flwoozReLJgQvGCOCqzWosbFJ6lM3RVyjas

Wybierz temat: Dodatki i składniki Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.