Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA daje „zielone światło” dla mięsa hodowanego komórkowo w USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zakończyła pierwsze konsultacje przed wprowadzeniem na rynek żywności dla ludzi wytwarzanej z hodowanych komórek zwierzęcych. FDA uznała kurczaka hodowanego w laboratoriach firmy UPSIDE Foods za bezpieczny, co zbliża go do komercjalizacji w Stanach Zjednoczonych.

Oceniono informacje, które firma UPSIDE Foods przekazała agencji i nie ma w tej chwili dalszych pytań dotyczących wniosków firmy dotyczących bezpieczeństwa. Firma wykorzysta technologię hodowli komórek zwierzęcych do pobierania żywych komórek od kurczaków i hodowania komórek w kontrolowanym środowisku w celu wytworzenia pokarmu z hodowanych komórek zwierzęcych.

Konsultacje FDA z firmą przed wprowadzeniem na rynek obejmowały ocenę procesu produkcyjnego firmy i hodowanego materiału komórkowego wytworzonego w procesie produkcyjnym, w tym ustanowienie linii komórkowych i banków komórek, kontrolę produkcji oraz wszystkie składniki i dane wejściowe. Dobrowolne konsultacje przed wprowadzeniem do obrotu nie są procesem zatwierdzania. Zamiast tego oznacza to, że po starannej ocenie danych i informacji udostępnionych przez firmę FDA nie ma w tej chwili dalszych pytań dotyczących wniosków firmy dotyczących bezpieczeństwa.

FDA zobowiązała się do udostępniania informacji na temat nadzoru nad żywnością dla ludzi wytwarzaną z hodowanych komórek zwierzęcych:

Oprócz spełnienia wymagań FDA, w tym rejestracji zakładu dla części procesu związanej z hodowlą komórkową, firma będzie potrzebować pozwolenia na inspekcję od Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA-FSIS) dla zakładu produkcyjnego. Dodatkowo sama żywność wymaga znaku kontroli USDA-FSIS przed wejściem na rynek amerykański.

FDA jest gotowa do współpracy z innymi firmami opracowującymi żywność z hodowanych komórek zwierzęcych i procesy produkcyjne, aby zapewnić, że ich żywność jest bezpieczna i zgodna z prawem zgodnie z federalną ustawą o żywności, lekach i kosmetykach. Celem FDA jest wspieranie innowacji w technologiach żywnościowych przy jednoczesnym zachowaniu jako priorytet produkcji bezpiecznej żywności. Żywność dla ludzi wyprodukowana z hodowanych komórek zwierzęcych musi spełniać te same rygorystyczne wymogi, w tym wymogi dotyczące bezpieczeństwa, jak każda inna żywność.

Źródło: FDA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie Przemysł mięsny

  • 15.11.2022

    Alternatywne białka: stan polityki globalnej – raport Good Food Institute

    Good Food Institute opublikował raport podsumowujący inwestycje, wsparcie i regulacje dotyczące białek alternatywnych wprowadzone na całym świecie. Decydenci dostrzegają moc alternatywnych białek w ochronie swojego środowiska, pobudzaniu gospodarek i zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego, rządy przyjęły szereg polityk mających wpływ na przemysł.

    Czytaj więcej
  • 18.10.2022

    Przyszłość należy do białka roślinnego

    Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.

    Czytaj więcej
  • 21.02.2022

    Chiny stawiają na mięso hodowane komórkowo

    Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało właśnie swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.