Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Chiny stawiają na mięso hodowane komórkowo

Kategoria: Procesy i Technologie

Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało niedawno swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo. Raport opisuje, w jaki sposób można zwiększyć innowacyjność pionierskich i interdyscyplinarnych technologii związanych z produkcją mięsa komórkowego.

Według Good Food Institute APAC oznacza to, że chińscy urzędnicy uważają, że produkcja mięsa komórkowego leży w interesie narodowym – a to sprawia, że jest bardzo prawdopodobne, że rząd zapewni większe finansowanie dla tego sektora.

Według GFI APAC, chiński rząd już podjął pewne kroki - w czerwcu ubiegłego roku ogłoszono trzyletni projekt finansowany przez rząd zatytułowany „Wysokowydajna biologiczna technologia produkcji sztucznego mięsa”.

Chińska Narodowa Fundacja Nauk Przyrodniczych przyznała również fundusze kilku zespołom badawczym zajmującym się białkami alternatywnymi, podczas gdy Chińskie Centrum Badań nad Żywnością Mięsną i Pekińska Akademia Nauk o Żywności współpracują nad technologią druku 3D mięsa hodowanego komórkowo. Tymczasem chińskie Ministerstwo Nauki i Technologii uruchomiło program o nazwie „Zielona produkcja biologiczna”, aby wspierać projekty badawcze ukierunkowane na zrównoważony rozwój, w tym kilka związanych z mięsem roślinnym i hodowlanym.

Inwestycje chińskich firm

Oprócz finansowanych przez rząd projektów badawczych wiele chińskich firm pracuje również nad mięsem hodowlanym. Firma Joes Future Food zebrała niedawno 10,9 mln USD na budowę linii do produkcji wieprzowiny komórkowej, podczas gdy szanghajska firma HEROTEIN współpracuje z amerykańskim producentem Mission Barns, aby wprowadzić hybrydy hodowane/roślinne mięsa na rynek.

Akceptacja mięsa komórkowego

Badania wskazują, że akceptacja mięsa komórkowego jest znacznie wyższa w Chinach niż na Zachodzie, a niedawne badanie wykazało, że 90% chińskich konsumentów byłoby otwartych na jego spożywanie.

Chińczycy konsumuje ok. 30% światowego wolumenu mięsa, co czyni je największym globalnym rynkiem. Tymczasem mięso komórkowe ma ogromną przewagę środowiskową nad mięsem pochodzącym z hodowli zwierząt. Do jego produkcji potrzeba aż 99% mniej ziemi, 96% mniej wody, generuje też aż 80% mniej gazów cieplarnianych.

- Włączając innowacyjne technologie żywnościowe, takie jak mięso hodowane komórkowo, które jest pozyskiwane bezpośrednio z komórek zwierzęcych zamiast ze zwierząt hodowlanych – do pięcioletniego planu rolnego Chin, krajowi przywódcy mówią publicznie to, o czym od dawna marzyli inni przywódcy innych krajów na całym świecie: że Chiny zamierzają iść na całość w budowaniu przyszłości żywności, w tym inwestować w kluczowe badania naukowe, tak samo jak w przypadku czystej energii i innych sektorów zaawansowanych technologii o globalnych implikacjach. Inne narody postąpiłyby mądrze, gdyby poszły za przykładem Chin, inwestując w ten mądrzejszy sposób wytwarzania mięsa, zanim zostaną w tyle – powiedziała Mirte Gosker, p.o. dyrektora zarządzającego The Good Food Institute APAC.

Źródło:/ https://vegconomist.com/cultivated/five-year-agricultural-plan/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn