Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Chiny stawiają na mięso hodowane komórkowo

Kategoria: Procesy i Technologie

Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało niedawno swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo. Raport opisuje, w jaki sposób można zwiększyć innowacyjność pionierskich i interdyscyplinarnych technologii związanych z produkcją mięsa komórkowego.

Według Good Food Institute APAC oznacza to, że chińscy urzędnicy uważają, że produkcja mięsa komórkowego leży w interesie narodowym – a to sprawia, że jest bardzo prawdopodobne, że rząd zapewni większe finansowanie dla tego sektora.

Według GFI APAC, chiński rząd już podjął pewne kroki - w czerwcu ubiegłego roku ogłoszono trzyletni projekt finansowany przez rząd zatytułowany „Wysokowydajna biologiczna technologia produkcji sztucznego mięsa”.

Chińska Narodowa Fundacja Nauk Przyrodniczych przyznała również fundusze kilku zespołom badawczym zajmującym się białkami alternatywnymi, podczas gdy Chińskie Centrum Badań nad Żywnością Mięsną i Pekińska Akademia Nauk o Żywności współpracują nad technologią druku 3D mięsa hodowanego komórkowo. Tymczasem chińskie Ministerstwo Nauki i Technologii uruchomiło program o nazwie „Zielona produkcja biologiczna”, aby wspierać projekty badawcze ukierunkowane na zrównoważony rozwój, w tym kilka związanych z mięsem roślinnym i hodowlanym.

Inwestycje chińskich firm

Oprócz finansowanych przez rząd projektów badawczych wiele chińskich firm pracuje również nad mięsem hodowlanym. Firma Joes Future Food zebrała niedawno 10,9 mln USD na budowę linii do produkcji wieprzowiny komórkowej, podczas gdy szanghajska firma HEROTEIN współpracuje z amerykańskim producentem Mission Barns, aby wprowadzić hybrydy hodowane/roślinne mięsa na rynek.

Akceptacja mięsa komórkowego

Badania wskazują, że akceptacja mięsa komórkowego jest znacznie wyższa w Chinach niż na Zachodzie, a niedawne badanie wykazało, że 90% chińskich konsumentów byłoby otwartych na jego spożywanie.

Chińczycy konsumuje ok. 30% światowego wolumenu mięsa, co czyni je największym globalnym rynkiem. Tymczasem mięso komórkowe ma ogromną przewagę środowiskową nad mięsem pochodzącym z hodowli zwierząt. Do jego produkcji potrzeba aż 99% mniej ziemi, 96% mniej wody, generuje też aż 80% mniej gazów cieplarnianych.

- Włączając innowacyjne technologie żywnościowe, takie jak mięso hodowane komórkowo, które jest pozyskiwane bezpośrednio z komórek zwierzęcych zamiast ze zwierząt hodowlanych – do pięcioletniego planu rolnego Chin, krajowi przywódcy mówią publicznie to, o czym od dawna marzyli inni przywódcy innych krajów na całym świecie: że Chiny zamierzają iść na całość w budowaniu przyszłości żywności, w tym inwestować w kluczowe badania naukowe, tak samo jak w przypadku czystej energii i innych sektorów zaawansowanych technologii o globalnych implikacjach. Inne narody postąpiłyby mądrze, gdyby poszły za przykładem Chin, inwestując w ten mądrzejszy sposób wytwarzania mięsa, zanim zostaną w tyle – powiedziała Mirte Gosker, p.o. dyrektora zarządzającego The Good Food Institute APAC.

Źródło:/ https://vegconomist.com/cultivated/five-year-agricultural-plan/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.