Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Konsumenci są otwarci na mięso hodowane komórkowo

Kategoria: Biznes

Według The World Counts (www.theworldcounts.com) światowa produkcja mięsa podwoiła się w ciągu 30 lat (od 1988 do 2018 r.) i wzrosła czterokrotnie od połowy lat 60-tych XX wieku. Prognozuje się, że do 2050 r. produkcja mięsa wyniesie 460-570 mln ton, może to stanowić duży problem. Mięso jest bardzo nieefektywnym źródłem żywności, wymagającym do produkcji bardzo dużych zasobów energii, wody i ziemi, zdecydowanie większych niż jakiekolwiek inne źródło żywności – co oznacza, że mięso może wypierać uprawy rolne. Produkcja mięsa jest również głównym źródłem emisji gazów cieplarnianych, a tym samym odgrywa znaczącą rolę w zmianie klimatu.

Populacja świata wynosi obecnie 7,9 mld ludzi i przewiduje się, że osiągnie 10 mld w 2045 roku. Przeciętny Amerykanin spożywa rocznie blisko 125 kg mięsa, gdyby wszystkie społeczeństwa podzielały dietę mięsną przeciętnego Amerykanina, świat mógłby wyżywić zaledwie 2,5 mld ludzi.

Mięso komórkowe – nasza przyszłość?

Prognozuje się, że do 2028 r. globalny rynek mięsa hodowlanego osiągnie 352,4 mln USD. Rosnąca świadomość w zakresie dobrostanu zwierząt, rosnący popyt na produkty mięsne, potrzeba większego bezpieczeństwa żywności i rosnący dochód rozporządzalny to tylko niektóre z czynników stymulujących wzrost rynku. Rosnące przechodzenie konsumentów na dietę wegańską i wegetariańską zwiększa również zapotrzebowanie na mięso hodowlane.

Podejście do mięsa hodowanego komórkowo badano w wielu ankietach. Jedna z nich, przeprowadzona w 2019 r. w Wielkiej Brytanii, pokazuje, że ok. 19 proc. osób - prawie co piąty badany - mówi, że zjadłby takie mięso. Natomiast w Stanach Zjednoczonych podejście do mięsa hodowanego komórkowo jest dużo bardziej przychylne - tam już około 2/3 osób zapewniało, że chciałoby jeść takie mięso. Wynikami swoich badań podzieliła się też firma Eat Just – producent mięsa komórkowego, które oferowane jest w Singapurze. Wyniki ankiety przeprowadzonej przez Eat Just wśród konsumentów ze Stanów Zjednoczonych i Singapuru mówią, że:

  • 72% konsumentów kurczaków w USA i 83% konsumentów kurczaków w Singapurze stwierdziło, że rozważyłoby zakup takiego mięsa z hodowli komórkowej,
  • 69% konsumentów w USA i 75% konsumentów w Singapurze wyraziło chęć zastąpienia tradycyjnego kurczaka mięsem hodowlanym,
  • 91% ankietowanych wśród restauratorów było otwartych na sprzedaż mięsa hodowlanego.

Mięso komórkowe stało się międzynarodowym fenomenem, a przełomowe badania uniwersyteckie prowadzone były w Holandii i Izraelu. W szczególności Izrael stał się dominującym krajem jeśli chodzi o tą technologię – to tam swoją siedzibę mają aż cztery firmy zajmujące się hodowlą komórkową mięsa: Aleph Farms, Future Meat Technologies, MeatTech i SuperMeat. Future Meat Technologies otworzył niedawno pierwszy zakład przemysłowy produkujący mięso komórkowe.

Wedle innych prognoz do 2040 roku rynek mięsa stanie się znacznie bardziej zróżnicowany niż jest obecnie. Aż 35% całkowitego rynku mięsa stanowić będzie właśnie mięso komórkowe, 40% udziału przypadać będzie na mięso konwencjonalne i 25% udziału stanowić będą roślinne alternatywy mięsa.

Koncerny mięsne jak Cargill, Tyson czy Thai Union też inwestują w analogi mięsa. Firmy te kupiły również udziały w firmach produkujących białka roślinne, więc zabezpieczają swoje zakłady, chcąc nadal być dostawcami białka bez względu na jego źródło w przyszłości.

Czy branża mięsna ma przyszłość?

Zapraszamy do zapoznania się z Raportem o mięsie komórkowym - raportmiesoprzyszlosci.pl

Źródło: https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C79014%2Cpsycholog-bada-popyt-na-mieso-hodowane-komorkowo.html

https://www.prnewswire.com/news-releases/global-cultured-meat-market-report-2021-2028-consumers-are-inclined-towards-consumption-of-cultured-meat-to-focus-on-healthy-and-clean-eating-habits-301301701.html

https://foodfakty.pl/pierwszy-przemyslowy-zaklad-produkcji-miesa-komorkowego

 

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn