Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego

Kategoria: Procesy i Technologie

Izraelska firma Future Meat Technologies Ltd. właśnie otworzyła pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego, który będzie w stanie wyprodukować 500 kg ‘mięsa’ dziennie. Firma prowadzi rozmowy z amerykańskimi organami nadzoru, aby do końca przyszłego roku rozpocząć sprzedaż swoich produktów w restauracjach.

Sytuacja na rynku mięsa komórkowego

Przemysł mięsa hodowlanego, który produkuje białka, analogi wołowy i kurczaka poprzez hodowlę komórek zamiast uboju zwierząt, obejmuje obecnie ponad 75 firm. Firma Eat Just Inc. stała się pierwszą firmą, która sprzedawała mięso kurczaka z hodowli komórkowej w restauracji w Singapurze.

Od czasu powstania pierwszych prototypów startupy obniżyły koszty o 99%, a jeśli konsumenci zdecydują się na te produkty, rynek może osiągnąć 25 mld USD do 2030 r. (wg szacunków McKinsey & Co.). Jednak by móc konkurować z mięsem konwencjonalnym, należy jeszcze bardziej obniżyć koszty.

Firmie Future Meat Technologies, która zebrała 43 mln USD od inwestorów, w tym Tyson Foods Inc., Archer-Daniels-Midland Co. i S2G Ventures LLC, udało się zredukować koszt do 4 USD za 100 gramów hodowanej piersi z kurczaka i planuje obniżyć go o połowę do końca 2022 r.

Pierwszy przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego

Zakład firmy Future Meat Technologies Ltd. zlokalizowany w izraelskim mieście Rehovot i może produkować nawet 500 kg/dobę komórkowych kurczaków, wieprzowiny i jagnięciny, a wkrótce rozpocznie się produkcja wołowiny.

Mimo to skala produkcji w porównaniu z niektórymi konwencjonalnymi zakładami mięsnymi, z których niektóre poddają ubojowi tysiące zwierząt dziennie jest mała.

Good Food Institute przewiduje, że produkcja mięsa hodowlanego będzie musiała osiągnąć miliony ton rocznie, aby przejść od etapu demonstracyjnego do etapu przemysłowego.

Future Meat będzie w stanie „przeskalować” linie produkcyjne i powielić zakład w innym miejscu. Planuje ukierunkować się na rynek amerykański – który ma jedne z najwyższych wskaźników spożycia mięsa na świecie – zanim rozszerzy się na Europę i Chiny. Firma musi jeszcze zdecydować, jaki rodzaj mięsa zacznie oferować jako pierwszy.

Inne firmy, w tym BlueNalu Inc., Upside Foods Inc. i Eat Just, wyraziły zamiar sprzedaży produktów opartych na komórkach w Stanach Zjednoczonych. Podobnie jak one, Future Meat musi uzyskać najpierw zgodę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz Urzędu ds. Żywności i Leków na oferowanie swoich produktów społeczeństwu.

 

Źródło: bloomberg.com


Chcesz dowiedzieć się więcej o przyszłości rynku mięsa komórkowego?

Zapraszamy do zapoznania się z Raportem - raportmiesoprzyszlosci.pl

 

 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.