Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mięso hodowane komórkowo zatwierdzone w Singapurze

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Procesy i Technologie

Singapur jako pierwszy kraj na świecie dopuszcza do sprzedaży mięso hodowane komórkowo.

Mięso pozyskiwane z hodowli komórek jest dokładnie takie samo jak wołowina, wieprzowina, kurczak i owoce morza, które lubimy jeść na co dzień. Mięso hodowlane wytworzone jest bezpośrednio z komórek zwierzęcych, ogranicza tym samym hodowlę, karmienie i ubój zwierząt.

Rezultat jest identyczny z mięsem pozyskiwanym tradycyjnie, ale wyprodukowanie go to ułamek wykorzystanej ziemi, wody, paszy, emisji gazów cieplarnianych, mających znaczący wpływ na klimat. Produkt jest także wolny od patogenów i antybiotyków.

Good Food Institute Europe współpracuje z UE i rządami krajowymi, aby stworzyć przejrzystą drogę do wprowadzenia na rynek mięsa hodowlanego w całej Europie.

Singapurska Agencja Żywności (Singapore Food Agenc - SFA) ogłosiła, że ​​hodowany kurczak produkowany przez Eat Just, firmę, która stosuje najnowsze osiągnięcia nauki i techniki do tworzenia zdrowszej i bardziej zrównoważonej żywności, po rygorystycznych konsultacjach i procesie rewizji został dopuszczony do sprzedaży.

To zezwolenie oznacza, że ​​mieszkańcy Singapuru wkrótce będą mieli możliwość jedzenia kurczaka, bez negatywnych globalnych kosztów zdrowotnych i środowiskowych związanych z produkcją zwierząt hodowlanych.

Pierwszy w historii hodowany burger wołowy został zaprezentowany w Londynie w 2013 r., a od tego czasu w całej Europie rozpoczęły się ogromne postępy. Międzynarodowa organizacja pozarządowa Good Food Institute Europe współpracuje z rządami na szczeblu krajowym i unijnym, aby stworzyć przejrzystą drogę do wprowadzenia na rynek mięsa hodowlanego w całej Europie i zabezpieczyć inwestycje w badania i rozwój, aby rozwijać te zrównoważone białka.

Dyrektor wykonawczy Good Food Institute, Bruce Friedrich, powiedział: „Singapur rzucił wyzwanie, a inne kraje muszą je podjąć. Mięso hodowane komórkowo będzie oznaczać ogromny postęp w naszych wysiłkach na rzecz zapewnienia bezpiecznych i zrównoważonych dostaw żywności, a Singapur jest liderem w tej transformacji.”

Trwa nowy kosmiczny wyścig o przyszłość żywności. Ponieważ narody dążą do oddzielenia produkcji mięsa od przemysłowej hodowli zwierząt, kraje, które opóźniają inwestycje w tę świetlaną przyszłość żywnościową, ryzykują pozostawieniem w tyle. Reszta świata powinna podążać śladem Singapuru, finansując alternatywne badania nad białkami i współpracując z firmami, aby zapewnić rygorystyczną i dokładną ścieżkę do zatwierdzenia i nadzoru przez organy regulacyjne.”

„Jesteśmy zachwyceni, ale nie zdziwieni, widząc rygor, który towarzyszył temu zatwierdzeniu, jak również testy i stały sukces w produkcji znacznych ilości mięsa hodowlanego bez antybiotyków. Firmy zajmujące się hodowlą mięsa muszą zachować szczególną ostrożność i wyjść poza oczekiwania opinii publicznej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa i komfortu konsumentów przy ich produktach ”.

Zastępca dyrektora ds. regulacyjnych Good Food Institute, Elizabeth Derbes, powiedziała: „Fakt, że efekt domina zaczyna się w Singapurze, nie jest zaskoczeniem. Singapurska Agencja ds. Żywności od dawna znajduje się w awangardzie światowych organów regulacyjnych w badaniach nad przemysłem mięsnym i dokładnym rozważaniu najlepszego podejścia do regulacji produktów z mięsa, drobiu i owoców morza.

„Jesteśmy przekonani, że standardy bezpieczeństwa SFA dla tej przełomowej żywności zostały dokładnie skalibrowane, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów. Singapur jest znany ze swoich naukowych regulacji, a organy regulacyjne na całym świecie prawdopodobnie usiądą i zwrócą uwagę na ramy wydane przez SFA ”.

Żródło: GFI 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.