UE zainwestuje 2,7 mln EUR w mięso z probówki - projekt Meat4All
Unia Europejska po raz pierwszy przyznała grant przeznaczony na badania nad mięsem produkowanym w laboratorium. Pieniądze pochodzą z funduszu Horyzont 2020 (który stanowi kluczową część „Zielonego Ładu”) i zostały przyznane projektowi o nazwie Meat4All. Projekt będzie realizowany przez konsorcjum firm pod przewodnictwem hiszpańskiej firmy BioTech Foods, która zajmuje się produkcją mięsa wieprzowego w laboratorium już od 2017 r.
W świecie zagrożonym zmianami klimatycznymi rosnąca populacja stanowi wyzwanie, jeśli chodzi o połączenie żywności i zrównoważonego rozwoju. Dlatego mięso hodowane komórkowo jest pozycjonowane jako jedna z największych innowacji stulecia, łącząca bezpieczeństwo żywności, dobrostan zwierząt i zrównoważony rozwój w wyjątkowy produkt.
Wynalezienie alternatywy mięsa jest jednym z priorytetów w walce z kryzysem klimatycznym. Branża producentów żywności jest drugim największym producentem dwutlenku węgla, a znaczny procent przypada właśnie na hodowlę bydła.
Według BioTech Foods unijny grant pozwoli im skupić się na zwiększeniu skali produkcji (z kilogramów na tony). Hodowla laboratoryjna mięsa umożliwia utrzymanie wartości odżywczych przy zwiększeniu ilości produkowanego mięsa, kultywowanie komórek zwierzęcych bez używania surowicy, oraz używanie komórek zwierzęcych, które nie były modyfikowane genetycznie.
Finalizacja projektu w połowie 2022 r.
Firma BioTech Foods zamierza przeprowadzić działania na rzecz usprawnienia technologii produkcji mięsa hodowanego komórkowo, testy oceny bezpieczeństwa oraz badania akceptacji rynkowej do lipca 2022 r., kiedy to mięso z probówki stanie się realną alternatywą naturalnego mięsa.
W projekcie przewidziano również ocenę pełnego cyklu produkcyjnego pod kątem zapotrzebowania na energię potrzebną do zwiększenia produkcji mięsa hodowanego w laboratorium. Projekt dotyczyć ma zarówno mięsa drobiowego, jak i wieprzowego oraz wołowego.
Źródło: https://www.biotech-foods.com/
Przeczytaj także
-
11.09.2020
Badania pokazują, że młodsze pokolenie nie ma apetytu na mięso z laboratorium
Pomimo ogromnej troski o środowisko i dobrostan zwierząt, 72% Australijczyków z pokolenia Z nie jest gotowych zamienić mięso, na to z hodowli komórkowej, sugerują wyniki projektu badawczego. Jednak pomimo braku entuzjazmu dla nowej alternatywy mięsa, 41% z nich uważa, że może to być realne źródło składników odżywczych ze względu na potrzebę przejścia na bardziej zrównoważone opcje żywnościowe i poprawę dobrostanu zwierząt.
-
27.08.2020
Roślinne alternatywy mięsa i nabiału ponownie w centrum uwagi – konferencja Plant-Powered Perspectives 2020
Trzecia edycja konferencji Plant-Powered Perspectives, której organizatorem są twórcy kampanii Roślinniejemy, odbędzie się już 8 i 9 października, tym razem w formacie online. W gronie prelegentów między innymi Rafał Lankosz (The Vegetarian Butcher), Zuzana Makalova (Garden Gourmet), czy Karolina Kubara, współwłaścicielka marki Dobra Kaloria.
-
23.07.2020
Nuggetsy z kurczaka z drukarki 3D
KFC robi kolejny krok w rozwoju swojej innowacyjnej koncepcji „restauracji przyszłości” i rozpoczyna współpracę w Rosji z laboratorium badań technicznych 3D Bioprinting Solutions w celu opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa z kurczaka za pomocą drukarki 3D.