Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

UE zainwestuje 2,7 mln EUR w mięso z probówki - projekt Meat4All

Kategoria: Biznes

Unia Europejska po raz pierwszy przyznała grant przeznaczony na badania nad mięsem produkowanym w laboratorium. Pieniądze pochodzą z funduszu Horyzont 2020 (który stanowi kluczową część „Zielonego Ładu”) i zostały przyznane projektowi o nazwie Meat4All. Projekt będzie realizowany przez konsorcjum firm pod przewodnictwem hiszpańskiej firmy BioTech Foods, która zajmuje się produkcją mięsa wieprzowego w laboratorium już od 2017 r.

W świecie zagrożonym zmianami klimatycznymi rosnąca populacja stanowi wyzwanie, jeśli chodzi o połączenie żywności i zrównoważonego rozwoju. Dlatego mięso hodowane komórkowo jest pozycjonowane jako jedna z największych innowacji stulecia, łącząca bezpieczeństwo żywności, dobrostan zwierząt i zrównoważony rozwój w wyjątkowy produkt.

Wynalezienie alternatywy mięsa jest jednym z priorytetów w walce z kryzysem klimatycznym. Branża producentów żywności jest drugim największym producentem dwutlenku węgla, a znaczny procent przypada właśnie na hodowlę bydła.

Według BioTech Foods unijny grant pozwoli im skupić się na zwiększeniu skali produkcji (z kilogramów na tony). Hodowla laboratoryjna mięsa umożliwia utrzymanie wartości odżywczych przy zwiększeniu ilości produkowanego mięsa, kultywowanie komórek zwierzęcych bez używania surowicy, oraz używanie komórek zwierzęcych, które nie były modyfikowane genetycznie.

Finalizacja projektu w połowie 2022 r.

Firma BioTech Foods zamierza przeprowadzić działania na rzecz usprawnienia technologii produkcji mięsa hodowanego komórkowo, testy oceny bezpieczeństwa oraz badania akceptacji rynkowej do lipca 2022 r., kiedy to mięso z probówki stanie się realną alternatywą naturalnego mięsa.

W projekcie przewidziano również ocenę pełnego cyklu produkcyjnego pod kątem zapotrzebowania na energię potrzebną do zwiększenia produkcji mięsa hodowanego w laboratorium. Projekt dotyczyć ma zarówno mięsa drobiowego, jak i wieprzowego oraz wołowego.

 

Źródło: https://www.biotech-foods.com/

Wybierz obszar: Badania żywności Nowości rynkowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.