Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nuggetsy z kurczaka z drukarki 3D

Kategoria: Procesy i Technologie

KFC robi kolejny krok w rozwoju swojej innowacyjnej koncepcji „restauracji przyszłości” i rozpoczyna współpracę w Rosji z laboratorium badań technicznych 3D Bioprinting Solutions w celu opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa z kurczaka za pomocą drukarki 3D. Idea rzemiosła „mięsa przyszłości” wyszła w odpowiedzi na rosnącą popularność zdrowego stylu życia, a co za tym dużego wzrostu zapotrzebowania na alternatywne zamienniki tradycyjnego mięsa oraz potrzebę opracowania bardziej zrównoważonych sposobów produkcji żywności. Efektem prac będą pierwsze na świecie laboratoryjne nuggetsy z kurczaka, które w smaku i wyglądzie będą jak najbardziej zbliżone do oryginalnego produktu od KFC, ale jednocześnie będą bardziej przyjazne dla środowiska w porównaniu ze zwykłym mięsem.

Technologia produkcji „drukowanych” nuggetsów

W ramach projektu 3D Bioprinting Solutions jeden ze światowych liderów w dziedzinie biodruku opracuje technologię trójwymiarowego biodruku z wykorzystaniem komórek kurczaka i surowców roślinnych, która pozwoli na odtworzenie smaku i tekstury mięsa drobiowego praktycznie bez udziału zwierząt w tym procesie. KFC dostarczy wszystkie niezbędne składniki - panierkę i przyprawy - aby uzyskać charakterystyczny smak produktu końcowego. W tej chwili na rynku nie ma analogów do trójwymiarowej technologii biodruku, która pozwala na tworzenie złożonych produktów na bazie komórek zwierzęcych.

Metoda biodruku ma kilka zalet. Tak więc mięso rzemieślnicze zawiera te same pierwiastki śladowe co zwykłe mięso, ale podczas jego produkcji wykluczone jest, aby w produkcie końcowym znalazły się różne dodatki, które są dozwolone w tradycyjnym gospodarstwie rolnym i hodowli zwierząt, dlatego produkty oparte na mięsie komórkowym są bardziej przyjazne dla środowiska i bardziej etyczne – nie działają na szkodę zwierzęt. Oprócz tego KFC pozostaje zaangażowane w dobrostan zwierząt i pracuje nad ciągłym ulepszaniem zarządzania drobiem w gospodarstwach i w całym łańcuchu dostaw, w tym w hodowli, transporcie i przetwarzaniu.

Ponadto, według badań opublikowanych w amerykańskim czasopiśmie Environmental Science & Technology Journal, technologia hodowli mięsa 3D ma minimalny negatywny wpływ na środowisko, pozwalając zmniejszyć ilość zużywanej energii o ponad połowę, 25 razy zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych do atmosfery niż hodowla zwierząt do produkcji tradycyjnych produktów mięsnych.

Rozwój technologii biodruku 3D do tworzenia produktów z kurczaka może pomóc rozwiązać kilka ważnych problemów stojących przed ludzkością, dlatego będziemy pracować nad udostępnieniem jej tysiącom ludzi w Rosji, a być może nawet na całym świecie - powiedziała Raisa Polyakova, CEO KFC w Rosji i WNP.

Technologia biodruku 3D

Technologia oparta na biodruku 3D, początkowo szeroko uznana w medycynie, obecnie zyskuje coraz większą popularność w produkcji artykułów spożywczych, takich jak np. mięso zwierzęce. Szybki rozwój takich technologii w przyszłości sprawi, że produkty mięsne drukowane na drukarce 3D będą bardziej przystępne cenowo.

Naukowcy na całym świecie pracują obecnie nad rozwiązaniem, które zapewni nieprzerwane dostawy żywności do rosnącej populacji i zmniejszy negatywny wpływ na środowisko. Zastosowanie technologii opartych na biodruku 3D może stać się jednym z obiecujących kierunków w tej dziedzinie.

Źródło: https://bioprinting.ru/press-center/publications/meat-the-future-kfc-and-3d-bioprinting-solutions-will-print-nuggets-for-kfc-on-the-bio-printer/

https://www.kfc.ru/

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Nowości rynkowe Plant-based Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.