Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
KFC robi kolejny krok w rozwoju swojej innowacyjnej koncepcji „restauracji przyszłości” i rozpoczyna współpracę w Rosji z laboratorium badań technicznych 3D Bioprinting Solutions w celu opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania mięsa z kurczaka za pomocą drukarki 3D. Idea rzemiosła „mięsa przyszłości” wyszła w odpowiedzi na rosnącą popularność zdrowego stylu życia, a co za tym dużego wzrostu zapotrzebowania na alternatywne zamienniki tradycyjnego mięsa oraz potrzebę opracowania bardziej zrównoważonych sposobów produkcji żywności. Efektem prac będą pierwsze na świecie laboratoryjne nuggetsy z kurczaka, które w smaku i wyglądzie będą jak najbardziej zbliżone do oryginalnego produktu od KFC, ale jednocześnie będą bardziej przyjazne dla środowiska w porównaniu ze zwykłym mięsem.
Technologia produkcji „drukowanych” nuggetsów
W ramach projektu 3D Bioprinting Solutions jeden ze światowych liderów w dziedzinie biodruku opracuje technologię trójwymiarowego biodruku z wykorzystaniem komórek kurczaka i surowców roślinnych, która pozwoli na odtworzenie smaku i tekstury mięsa drobiowego praktycznie bez udziału zwierząt w tym procesie. KFC dostarczy wszystkie niezbędne składniki - panierkę i przyprawy - aby uzyskać charakterystyczny smak produktu końcowego. W tej chwili na rynku nie ma analogów do trójwymiarowej technologii biodruku, która pozwala na tworzenie złożonych produktów na bazie komórek zwierzęcych.
Metoda biodruku ma kilka zalet. Tak więc mięso rzemieślnicze zawiera te same pierwiastki śladowe co zwykłe mięso, ale podczas jego produkcji wykluczone jest, aby w produkcie końcowym znalazły się różne dodatki, które są dozwolone w tradycyjnym gospodarstwie rolnym i hodowli zwierząt, dlatego produkty oparte na mięsie komórkowym są bardziej przyjazne dla środowiska i bardziej etyczne – nie działają na szkodę zwierzęt. Oprócz tego KFC pozostaje zaangażowane w dobrostan zwierząt i pracuje nad ciągłym ulepszaniem zarządzania drobiem w gospodarstwach i w całym łańcuchu dostaw, w tym w hodowli, transporcie i przetwarzaniu.
Ponadto, według badań opublikowanych w amerykańskim czasopiśmie Environmental Science & Technology Journal, technologia hodowli mięsa 3D ma minimalny negatywny wpływ na środowisko, pozwalając zmniejszyć ilość zużywanej energii o ponad połowę, 25 razy zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych do atmosfery niż hodowla zwierząt do produkcji tradycyjnych produktów mięsnych.
Rozwój technologii biodruku 3D do tworzenia produktów z kurczaka może pomóc rozwiązać kilka ważnych problemów stojących przed ludzkością, dlatego będziemy pracować nad udostępnieniem jej tysiącom ludzi w Rosji, a być może nawet na całym świecie - powiedziała Raisa Polyakova, CEO KFC w Rosji i WNP.
Technologia biodruku 3D
Technologia oparta na biodruku 3D, początkowo szeroko uznana w medycynie, obecnie zyskuje coraz większą popularność w produkcji artykułów spożywczych, takich jak np. mięso zwierzęce. Szybki rozwój takich technologii w przyszłości sprawi, że produkty mięsne drukowane na drukarce 3D będą bardziej przystępne cenowo.
Naukowcy na całym świecie pracują obecnie nad rozwiązaniem, które zapewni nieprzerwane dostawy żywności do rosnącej populacji i zmniejszy negatywny wpływ na środowisko. Zastosowanie technologii opartych na biodruku 3D może stać się jednym z obiecujących kierunków w tej dziedzinie.
Przeczytaj także
Według badań statystycznych przeprowadzonych przez firmę badawczą SPINS, sprzedaż detaliczna żywności na bazie roślin w Stanach Zjednoczonych wzrosła w ubiegłym roku o 11,4%, a jej całkowita wartość rynkowa wyniosła 5 mld dolarów.
W styczniu 2020 roku BRCGS opublikowało pierwszy globalnego standard oparty na roślinach - BRCGS Plant-Based Global Standard.
Aby umocnić swoją pozycję na rynku żywności pochodzenia roślinnego, Burger King wprowadził w swoich restauracjach, bezmięsną wersję burgera Whopper w 25 krajach europejskich, wykorzystując bezmięsne produkty firmy Unilever.