Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wyniki raportu SPINS
Według badań statystycznych przeprowadzonych przez firmę badawczą SPINS, sprzedaż detaliczna żywności na bazie roślin w Stanach Zjednoczonych wzrosła w ubiegłym roku o 11,4%, a jej całkowita wartość rynkowa wyniosła 5 mld dolarów. Jak podają organizajce Plant Based Foods Association i The Good Food Institute Sprzedaż w dolarach wzrosła o 29% w ciągu ostatnich dwóch lat, w porównaniu z 4% dla całkowitej sprzedaży detalicznej żywności w dolarach w tym samym okresie.
Głównymi produktami w kategorii były „mleko” i „mięso” na bazie roślin, alternatywne produkty mleczne i posiłki roślinne. Sprzedaż mleka roślinnego wzrosła o 5% w 2019 roku i stanowiła 14% całej kategorii mleka, podczas gdy sprzedaż mleka krowiego była prawie bez zmian.
Sprzedaż mięsa roślinnego wzrosła w ubiegłym roku o 18%, przy czym wartość tej kategorii wyniosła ponad 939 milionów dolarów. Dużym czynnikiem wzrostu było chłodzone mięso roślinne, którego sprzedaż wzrosła o 63%. Konwencjonalna sprzedaż mięsa wzrosła o 3% w 2019 roku. Mięso pochodzenia roślinnego stanowi obecnie 2% sprzedaży detalicznej mięsa pakowanego.
Statystyki te wskazują, że wzrost sprzedaży żywności na bazie roślin wykazuje niewielkie oznaki spowolnienia. W 2018 r. sprzedaż roślinna wzrosła o kolejne 11%, a jej całkowita wartość rynkowa wyniosła 4,5 mld USD.
Sektor produktów mlecznych
Sektor mlecznych produktów na bazie roślin był w ubiegłym roku liderem na rynku - sprzedaż sera wzrosła o 18%, a śmietany o 34%. Jak wynika z danych przedstawionych w raporcie, kategoria ta stanowiła 40% całego rynku żywności pochodzenia roślinnego. Podczas gdy napoje migdałowe wciąż są na pierwszym miejscu, napoje na bazie owsa, szybko nadrabiają zaległości.
Roślinne mięso
W zeszłym roku coraz silniejszą pozycję zaczęły zyskiwać również chłodzone produkty mięsne pochodzenia roślinnego, takie jak Beyond Burger, Awesome Burger firmy Nestlé's Sweet Earth Foods, linia Hormel's Happy Little Plants i wiele innych sprzedawanych w sklepach spożywczych.
Firma Kroger zeszłej jesieni przez 20 tygodni testowała mięso roślinne w specjalnie wydzielonej strefie produktów proteinowych w działach mięsnych, co według The Good Food Institute jest dobrym przykładem zmiany w strategii sprzedaży detalicznej, która ma pomóc w zwiększeniu sprzedaży.
Jak wynika z najnowszych statystyk, popularność tych produktów zaowocowała 123% wzrostem sprzedaży chłodzonych burgerów roślinnych w zeszłym roku i 4% spadkiem ich mrożonych odpowiedników. Możliwe, że firmy odchodzą od opcji mrożonych, choć obecnie stanowią one około dwóch trzecich tej kategorii.
Julie Emmett, dyrektor PBFA (Plant Based Foods Association) ds. handlu detalicznego, powiedziała, że żywność na bazie roślin pozostaje motorem wzrostu kategorii. Dodała również, że detaliści zwiększają asortyment w sklepach, aby odpowiedzieć na potrzeby konsumentów poszukujących większej ilości produktów na bazie roślin. Konsumenci poszukują również zdrowszej żywności z większą ilością białka.
Preferencje konsumentów
Potwierdzają to wyniki badań. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez DuPont Nutrition & Health, 52% amerykańskich konsumentów spożywa więcej żywności na bazie roślin i uważa, że dzięki temu czują się zdrowiej. Styczniowa ankieta, przeprowadzona przez Międzynarodową Radę Informacji o Żywności (International Food Information Council), wśród 1000 dorosłych Amerykanów wykazała, że 41% z nich lubi testować nową żywność, 30% jest ciekawych tego, co słyszało o tych produktach, 27% chce jeść mniej mięsa, a 27% uważa, że przejście na żywność roślinną jest dobre dla środowiska.
Straty dla branży produktów konwencjonalnych
Statystyki sprzedaży produktów na bazie roślin w 2019 r. prawdopodobnie zwiększą obawy producentów konwencjonalnych produktów mleczarskich i mięsnych, ponieważ obserwują oni, jak segment roślinny w dalszym ciągu zabiera udział w rynku. Niektórzy producenci, tacy jak Perdue i Tyson, zaczęli wprowadzać w zakładach produkcję produktów alternatywnych, a Ci którzy bagatelizują zagrożenie ze strony produktów roślinnych mogą liczyć na większe straty w sprzedaży. Producenci mięsa mogą potencjalnie zminimalizować ten spadek, koncentrując się jeszcze bardziej na swoich wysiłkach na rzecz zrównoważonego rozwoju, aby poprawić swój wizerunek wśród konsumentów.
Konwencjonalny przemysł mięsny prawdopodobnie w najbliższym czasie nie odczuje ulgi, ponieważ nic nie wskazuje na to, aby tempo wzrostu produktów pochodzenia roślinnego miało spaść. W rzeczywistości stwierdzono, że całkowita sprzedaż detaliczna mięsa roślinnego może przekroczyć w tym roku 1 miliard dolarów.
Caroline Bushnell, zastępca dyrektora Good Food Institute, powiedziała, że produkty roślinne są trwałym trendem, który zyskuje na sile w czasie i napędza rozwój nowych produktów.
"Z danych wynika, że z roku na rok obserwujemy stały wzrost produktów roślinnych w różnych regionach, co wskazuje, że nie jest to bańka czy przejściowa moda, ale prawdziwa zmiana w zachowaniu konsumentów. Uważam, że jest to punkt zwrotny i wciąż pozostaje wiele innowacji produktowych, które jeszcze nie trafiły na rynek."
Źródła:
https://plantbasedfoods.org/plant-based-foods-retail-sales-data-2020/
https://www.gfi.org/blog-spins-data-release-2020
https://www.supermarketnews.com/meat/kroger-rolls-out-simple-truth-emerge-plant-based-meat
Przeczytaj także
Aktualne dane rynkowe dotyczące sprzedaży i prognozy wzrostu pokazuje znaczenie roślinnych alternatyw dla produktów mięsnych i mlecznych. Rewolucja roślinna to nie tylko jeden z najważniejszych trendów w tym roku według Innova Market Insights, ale także szybko rozwijająca się kategoria w detalicznym handlu żywnością.
Postępujące zanieczyszczenie środowiska jest istotnym problemem naszych czasów. Gwałtowny wzrost liczby ludności, uprzemysłowienie i bogacenie się społeczeństw sprawia, że jesteśmy narażeni na liczne, trudne do usunięcia, związki chemiczne.
Nestlé rozpoczyna współpracę z holenderskim koncernem Corbion, w celu opracowania nowej generacji składników na bazie mikroalg, umożliwiając dostarczanie konsumentom zrównoważonych, smacznych i pożywnych produktów roślinnych.