Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nestlé i światowy lider biotechnologiczny Corbion łączą swoje siły, aby zrewolucjonizować produkty roślinne

Kategoria: Biznes i Wydarzenia, Składniki Żywności

Nestlé rozpoczyna współpracę z holenderskim koncernem Corbion, w celu opracowania nowej generacji składników na bazie mikroalg, umożliwiając dostarczanie konsumentom zrównoważonych, smacznych i pożywnych produktów roślinnych.

Corbion jest światowym liderem na rynku kwasu mlekowego oraz jego pochodnych.. Jest także wiodącą firmą w dziedzinie emulgatorów, funkcjonalnych mieszanek enzymów, składników mineralnych, witamin oraz produktów na bazie alg.

Korzyści z zastosowania mikroalg

Mikroalgi mają wiele zalet. Stanowią nieocenione źródło białka dla osób na diecie wegańskiej. Zawierają mnóstwo zdrowych lipidów i innych cennych mikroelementów. Ponadto produkcja mikroalg niesie ze sobą zredukowany ślad węglowy, czyli znacznie ogranicza emisję dwutlenku węgla, tym samym nie szkodząc środowisku.

Stefan Palzer, dyrektor ds. Technologii Nestlé, mówi: „Aktywnie badamy wykorzystanie mikroalg jako alternatywnego źródła białka i mikroelementów w produktach pochodzenia roślinnego. Dzięki współpracy z Corbion będziemy w stanie ulepszyć nasze produkty poprzez zastosowanie świetnie smakujących, pożywnych składników.”

Rewolucja dla wielu kategorii produktów

Łącząc kompetencje Corbion w dziedzinie fermentacji i mikroalg, ze specjalistyczną wiedzą Nestlé na temat rozwoju produktów roślinnych, obie firmy są w stanie wyprodukować i skomercjalizować innowacyjne składniki bogate w białko i mikroelementy. Ich współpraca pozwala usprawnić funkcjonalność, smak i wartość odżywczą wielu różnych kategorii produktów.

Roślinny asortyment Nestlé

Firma może pochwalić się szerokim wachlarzem alternatywnych produktów roślinnych. Od migdałowych czy kokosowych „śmietanek” do kawy, po substytuty mięsa zwierzęcego na bazie soi i groszku. W ofercie znajdują się również dania gotowe i lody nie zawierające białek mleka krowiego, idealne dla osób z alergią.

Cieszymy się na tę współpracę”- powiedział Marc den Hartog, wiceprezes ds. Platform innowacyjnych w Corbion. „Nasza firma już wcześniej pokazała potencjał jakim obdarzone są algi, w wielu wysokiej jakości produktach spożywczych i paszach. Współpraca z Nestlé to szansa dla spopularyzowania tych wartościowych produktów oraz otwarcie dla nich drzwi na światowy rynek.”

Źródło: https://www.nestle.com/randd/news/allnews/partnership-corbion-microalgae-plant-based-products

Wybierz obszar: Dodatki i składniki

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn