Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Plant-Based Global STANDARD Wydanie 1, styczeń 2020
W styczniu 2020 roku BRCGS opublikowało pierwszy globalnego standard oparty na roślinach - BRCGS Plant-Based Global Standard.
Standard został opracowany w odpowiedzi na zmiany zachowań i preferencji zakupowych konsumentów, powodujące gwałtownie rosnący popyt na produkty roślinne. Przemysł stanął przed wyzwaniem sprostania wymaganiom konsumentów, jednocześnie chroniąc reputację marki i ograniczając ryzyko.
Nowy Standard zapewni zaufanie zarówno przemysłowi, jak i konsumentom.
Standard oparty został na kompleksowym podejściu do systemu zarządzania i zapewnia podstawy dla producentów, aby pomóc im w produkcji żywności pochodzenia roślinnego. Obejmuje kryteria operacyjne, które należy wprowadzić, aby zapewnić, że produkty roślinne są wolne od materiału pochodzenia zwierzęcego.
Nawet najlepiej poinformowany konsument może nieświadomie spożywać produkty zwierzęce lub składniki ze względu na wyzwanie polegające na prawidłowej identyfikacji składników zawierających mięso zwierząt na podstawie samych informacji na etykiecie produktu. Roślinny znak towarowy na opakowaniu umożliwi konsumentom szybkie i łatwe dokonywanie świadomych wyborów. Znak towarowy pozwoli markom i produktom wyróżnić się.
Rosnąca liczba konsumentów rozważa wegetarianizm, weganizm lub podejście flexitariańskie ze względu na korzyści zdrowotne, jakie oferuje dobrze zbilansowana dieta roślinna. Jak wynika z analiz i rozwoju społeczeństw coraz więcej ludzi stara się prowadzić zdrowy styl życia, a ich zdrowie, wegetarianizm lub weganizm lub eksperymentowanie z którymkolwiek z nich jest dla wielu atrakcyjnym wyborem.
KORZYŚCI Z WDROŻENIA I STOSOWANIA PLANT BASED STANDRAD, wydanie 1 2020
PODSTAWY:
Przyjmuje rozsądne, praktyczne podejście oparte na ryzyku, zapewniając firmom przejrzysty sposób uzyskania certyfikatu w określonym czasie i zakresie.
Standard jest oparty na systemie HACCP i obejmuje systemy zarządzania roszczeniami oraz zapewniane przez międzynarodowe najlepsze praktyki produkcyjne integralności i jakości produktu.
OCHRONA MARKI
Znak towarowy Plant-Based na opakowaniu na roślinach pozwoli wyróżnianie się marek i produktów oraz daje konsumentom możliwość łatwego i szybkiego dokonywania wyboru.
KORZYŚCI Z CERTYFIKACJI
Certyfikacja zmniejsza potrzebę i koszty podwójnych audytów. Audyty są realizowane przez auditorów o odpowiednich kompetencjach w zakresie wymagań Plant-Based Global Standard. Audity te mogą być przeprowadzane osobno lub w połączeniu z dowolnym auditem certyfikacyjnym GFSI. Zmniejsza to koszty auditu i redukuje zakłócenia w działalności biznesowej oraz harmonizuje daty certyfikacji.
Audity przeprowadzane są przez niezależne jednostki certyfikujące, które muszą spełniać rygorystyczne wymagania określone przez BRCGS. Pełna, aktualna listą jednostek certyfikujących jest publikowana w BRCGS Directory.
Przeczytaj także
Global Standard for Food Safety wydanie 8 został opublikowany 1 sierpnia 2018r. w 10 językach wraz z dokumentem „Interpretation Guideline and Key Changes”. Wydanie 8 Globalnej Normy Bezpieczeństwa Żywności BRC dostępne jest również w tłumaczeniu na język polski.
Inicjatywa Global Food Safety Initiative (GFSI) wydała nowy dokument benchmarkingowy stosowany w procesie kontroli właścicieli standardów - Guidance Document V 7.1...