BRC Global Standard for Food Safety wydanie 8 już opublikowany
Globalna Norma Bezpieczeństwa Żywności
Global Standard for Food Safety wydanie 8 został opublikowany 1 sierpnia 2018 r. w 10 językach wraz z dokumentem „Interpretation Guideline and Key Changes”. Wydanie 8 Globalnej Normy Bezpieczeństwa Żywności BRC dostępne jest również w tłumaczeniu na język polski.
Dokumenty te są już publicznie dostępne poprzez stronę BRC Participate:
https://www.brcglobalstandards.com/brc-global-standards/food-safety/food-safety-issue-8/
Certyfikacja na zgodność z wymaganiami wydania 8 Globalnej Normy Bezpieczeństwa Żywności rozpocznie się od 1 lutego 2019 roku.
Nowe wydanie
Wydanie 8 Globalnej Normy Bezpieczeństwa Żywności BRC, mające na celu zrozumienie potrzeb zainteresowanych stron i przegląd pojawiających się problemów w przemyśle spożywczym, zostało opracowane przez grupy robocze reprezentujące producentów żywności, firmy sektora usług żywnościowych, sprzedawców, jednostki certyfikujące i niezależnych ekspertów technicznych.
Globalna norma BRC dotycząca bezpieczeństwa żywności została opracowana w celu określenia kryteriów bezpieczeństwa, jakości i kryteriów operacyjnych wymaganych w organizacji produkującej żywność w celu wypełnienia zobowiązań w zakresie zgodności prawnej i ochrony konsumenta. Format i treść Standardu ma na celu umożliwienie oceny firmy, systemów operacyjnych i procedur przez kompetentną stronę trzecią – jednostkę certyfikującą – zgodnie z wymaganiami Standardu.
Główne zagadnienia uwzględnione w wydaniu 8:
- zachęcanie do rozwijania kultury bezpieczeństwa produktów
- rozszerzenie wymagań dotyczących monitorowania środowiska w celu odzwierciedlenia jego rosnącego znaczenia
- zachęcanie zakładów produkcyjnych do dalszego rozwoju systemów bezpieczeństwa i ochrony żywności – w wydaniu tym nastąpił dalszy rozwój ochrony żywności i zapobiegania oszustwom w branży spożywczej
- ukierunkowanie audytu na wdrażanie dobrych praktyk produkcyjnych w obszarach produkcyjnych z dodatkowym naciskiem na obszary takie jak zarządzanie etykietami i opakowaniami
- doskonalenie zrozumienia wymagań dotyczących stref ryzyka
- zapewnienie większej przejrzystości w odniesieniu do firm produkujących karmę dla zwierząt domowych
Jako jedyny trener w Polsce licencjonowany przez BRC Trading Ltd. (BRC Approved Training Partner i BRC Proffessional) w zakresie Global Standard for Food Safety oraz Global Standard for Packaging and Packaging Materials chciałabym zaprosić do korzystania ze szkoleń przygotowanych przez BRC Global Standards.
Szkolenia w zakresie Global Standard for Food Safety wydanie 8 będą dostępne od 1 października 2018 roku.
Każde szkolenie prowadzone jest w oparciu o materiały szkoleniowe BRC GS poprzez platformę BRC Educate. Po szkoleniu każdy uczestnik otrzymuje certyfikat wydany przez BRC Trading Ltd.
Przeczytaj także
-
29.05.2018
BRC Global Standard for Food Safety Issue 7, jako pierwszy uznany przez GFSI za zgodny z Guidance Document v 7.1
Inicjatywa Global Food Safety Initiative (GFSI) wydała nowy dokument benchmarkingowy stosowany w procesie kontroli właścicieli standardów - Guidance Document V 7.1...