Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inicjatywa Global Food Safety Initiative (GFSI) wydała nowy dokument benchmarkingowy stosowany w procesie kontroli właścicieli standardów - Guidance Document V 7.1.
BRC Global Standard for Food Safety Issue 7, który jako pierwszy osiągnął pełną analizę porównawczą i został uznany za zgodny z wymaganiami nowego benchmarkingowego dokumentu GFS. Uznanie przez GFSI wzmacnia znacząco pozycję BRC Global Standards, w tym standardu bezpieczeństwa żywności, jako wiodącego standardu globalnego.
Standard globalny BRC dla żywności, opublikowany w 1998 roku, i jako pierwszy już wówczas uznany przez GFSI, jest regularnie uaktualniany i dostosowywany do bieżących wymagań oraz wyzwań w zakresie produkcji bezpiecznej żywności na skalę światową.
Standard stanowi podstawy dla producentów żywności odpowiedzialnych za produkcję bezpiecznej żywności zgodnej w wymaganiami klientów i jest już znakomicie rozpoznany i certyfikowany na całym świecie przez producentów, sprzedawców detalicznych, firmy świadczące usługi gastronomiczne. Standard został opracowany w celu określenia kryteriów bezpieczeństwa żywności, jakości i funkcjonowania wymaganych w organizacjach produkujących żywność w celu wypełnienia zobowiązań w zakresie zgodności prawnej i ochrony zdrowia konsumenta. Format i treść Standardu ma na celu umożliwienie oceny firmy, systemów operacyjnych i procedur przez kompetentną stronę trzecią - jednostkę certyfikującą - zgodnie z wymaganiami protokołu Standardu.
Standard globalny BRC dla żywności jest obecnie certyfikowany w ponad 20.400 firmach w ponad 130 krajach i od momentu wprowadzenia w 1998 r. odnotowuje stały wzrost.
GFSI, poza BRC Global Standard for Food Safety Issue 7, uznało również takie standardy jak BRC Global Standard for Packaging and Packaging Materials, Agents and Brokers oraz Storage and Distribution.
Standard BRC Agents and Brokers jest jedynym w swojej dziedzinie standardem uznanym dotychczas jako zgodny z Guidance Document V 7.1. Tak więc pośrednicy, agenci, brokerzy i usługodawcy, którzy uczestniczą w pośrednictwie w sprzedaży i handlu legalnymi produktami żywnościowymi mogą obecnie wykazać, że certyfikacja wymagań standardu BRC Agents and Brokers potwierdza spełnienie najbardziej surowych wymagań GFSI. Standard zyskuje obecnie bardzo na znaczeniu, szczególnie w świetle najnowszych wyzwań w skali światowej w zakresie produkcji żywności dotyczących jej zafałszowań.
System certyfikacji BRC Global Standards oferuje kompleksowe wsparcie, aby pomóc nowym i certyfikowanym firmom osiągnąć i utrzymać swoje cele w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności.
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.brcglobalstandards.com