Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rządy finansują inwestycje w alternatywne białka, aby zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe, złagodzić wpływ klimatu i wzmocnić swoje gospodarki. Wsparcie rządowe dla badań o otwartym dostępie nie tylko rozwiązuje trudności technologiczne, ale także przyczynia się do rozwoju sektora poprzez projekty infrastrukturalne, zachęty finansowe dla nowo powstających firm oraz rozwój siły roboczej. Do końca 2021 r. całkowite publiczne finansowanie badań i rozwoju w zakresie białek alternatywnych wyniosło ok. 360 mln USD. Inwestycje rządowe wspierające sektor prywatny, w tym z państwowych funduszy to łącznie blisko 353 mln USD.
Raport - https://gfi.org/wp-content/uploads/2022/10/POL22005_State-of-Global-Policy-Report.pdf
UE i kilka państw członkowskich ustanowiły ambitne cele klimatyczne, z których wiele skupia się na emisjach z sektora rolniczego. Kraje członkowskie UE inwestujące w alternatywne źródła energii to Belgia, Dania, Finlandia, Holandia, Hiszpania i Szwecja.
Podmioty rządowe, które inwestują, obejmują różne obszary priorytetowe, w tym odporność na zmiany klimatu, rozwój technologii przemysłowych i sprawy gospodarcze. Na przykład fiński Rządowy Fundusz Klimatyczny zainwestował ok. 10,5 mln EUR w Solar Foods, firmę produkującą białko przy użyciu dwutlenku węgla, podczas gdy hiszpańskie Ministerstwo Gospodarki i Konkurencyjności zainwestowało w roślinny startup NovaMeat oraz startup zajmujący się produkcją mięsa hodowlanego BioTechFoods.
W sumie Unia Europejska i jej kraje członkowskie przeznaczyły ponad 238 mln EUR na finansowanie alternatywnych białek poprzez kilka inicjatyw.
Chociaż najwcześniejsze znane finansowanie alternatywnych białek w Europie miało miejsce w 2005 r., ponad jedna trzecia europejskich dotacji została zrealizowana w 2021 r. W czerwcu 2021 r., unijna inicjatywa w zakresie badań na rzecz innowacji "Horyzont Europa" ogłosiła 12 mln EUR dedykowanego finansowania w celu poprawy właściwości sensorycznych i dostępności alternatywnych białek jako część ich większej inicjatywy na rzecz "zdrowszej, bardziej zielonej i cyfrowej Europy". EIT Food, niezależny organ UE zajmujący się wspieraniem innowacji w sektorze spożywczym, określił zróżnicowanie białka jako jeden z sześciu głównych obszarów zainteresowania i rozdzielił ponad 11 mln EUR na projekty dotyczące mięsa roślinnego, mięsa hodowlanego i fermentacji w latach 2018-2021.
Globalne zapotrzebowanie na białko będzie rosło wraz ze wzrostem liczby i zamożności ludności świata. Aby zaspokoić ten popyt w sposób, który jednocześnie spełnia cele związane z klimatem, bezpieczeństwem żywnościowym i globalne cele zdrowotne, konieczna jest fundamentalna zmiana w produkcji białka. Podobnie jak kwestie związane z energią odnawialną i pojazdami elektrycznymi, alternatywne białka będą wymagały wsparcia ze strony rządów i zachęt ze strony sektora prywatnego, aby osiągnąć niezbędne tempo. W porównaniu do wszystkich poprzednich lat, w 2021 roku odnotowano największe finansowania rządowe na badania i rozwój w zakresie alternatywnych białek. Ten poziom inwestycji jest obiecujący, podobnie jak sygnały od krajów, które włączają alternatywne białka do swoich wieloletnich planów żywnościowych i rolniczych.
Przeczytaj także
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.
Segment substytutów ryb rozwija się wolniej niż rynek mięsa roślinnego, ale nie bez przyczyny – produkty rybne są trudniejsze do odtworzenia w wegańskiej wersji. Istnieją jednak wyraźne oznaki, że substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne. Spodziewając się, że zainteresowanie konsumentów wyjdzie poza ‘’klasyczne’’ nuggetsy i paluszki – Brenntag pracuje obecnie nad rozwiązaniami dla kolejnych produktów z tej kategorii.
Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.