Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Alternatywne białka: stan polityki globalnej – raport Good Food Institute

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rządy finansują inwestycje w alternatywne białka, aby zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe, złagodzić wpływ klimatu i wzmocnić swoje gospodarki. Wsparcie rządowe dla badań o otwartym dostępie nie tylko rozwiązuje trudności technologiczne, ale także przyczynia się do rozwoju sektora poprzez projekty infrastrukturalne, zachęty finansowe dla nowo powstających firm oraz rozwój siły roboczej. Do końca 2021 r. całkowite publiczne finansowanie badań i rozwoju w zakresie białek alternatywnych wyniosło ok. 360 mln USD. Inwestycje rządowe wspierające sektor prywatny, w tym z państwowych funduszy to łącznie blisko 353 mln USD.

Raport - https://gfi.org/wp-content/uploads/2022/10/POL22005_State-of-Global-Policy-Report.pdf

UE i kilka państw członkowskich ustanowiły ambitne cele klimatyczne, z których wiele skupia się na emisjach z sektora rolniczego. Kraje członkowskie UE inwestujące w alternatywne źródła energii to Belgia, Dania, Finlandia, Holandia, Hiszpania i Szwecja.

Podmioty rządowe, które inwestują, obejmują różne obszary priorytetowe, w tym odporność na zmiany klimatu, rozwój technologii przemysłowych i sprawy gospodarcze. Na przykład fiński Rządowy Fundusz Klimatyczny zainwestował ok. 10,5 mln EUR w Solar Foods, firmę produkującą białko przy użyciu dwutlenku węgla, podczas gdy hiszpańskie Ministerstwo Gospodarki i Konkurencyjności zainwestowało w roślinny startup NovaMeat oraz startup zajmujący się produkcją mięsa hodowlanego BioTechFoods.

W sumie Unia Europejska i jej kraje członkowskie przeznaczyły ponad 238 mln EUR na finansowanie alternatywnych białek poprzez kilka inicjatyw.

  • Dania jest światowym liderem - 177 mln USD stanowi jedna duńska inwestycja, która będzie rozłożona na 9 lat.
  • Izrael, Singapur, Kanada i Europa przeznaczają znaczne środki na ten sektor i planują kolejne.
  • Stany Zjednoczone i Chiny podjęły w ubiegłym roku istotne kroki w celu przyspieszenia inwestycji.
  • Dania, Izrael, Kanada, Singapur i prawdopodobnie Chiny przodują na świecie pod względem ogólnego finansowania badań i rozwoju nad białkami alternatywnymi.
  • Izrael zainwestował ponad 20 milionów dolarów w badania nad alternatywnymi białkami, w tym 18 milionów w konsorcjum badań nad mięsem hodowlanym.
  • Kanada zainwestowała ponad 30 milionów dolarów w badania nad białkami roślinnymi.
  • Dzięki znaczącemu wsparciu projektów infrastrukturalnych, R&D oraz wsparciu startupów Singapur jest jednym z wiodących globalnych inwestorów w tym sektorze.
  • Chociaż dokładne kwoty finansowania w Chinach nie są znane, chiński rząd wyraził zamiar skupienia się na alternatywnej ekspansji białka jako głównej części pięcioletniego planu rolniczego kraju.

Chociaż najwcześniejsze znane finansowanie alternatywnych białek w Europie miało miejsce w 2005 r., ponad jedna trzecia europejskich dotacji została zrealizowana w 2021 r. W czerwcu 2021 r., unijna inicjatywa w zakresie badań na rzecz innowacji "Horyzont Europa" ogłosiła 12 mln EUR dedykowanego finansowania w celu poprawy właściwości sensorycznych i dostępności alternatywnych białek jako część ich większej inicjatywy na rzecz "zdrowszej, bardziej zielonej i cyfrowej Europy". EIT Food, niezależny organ UE zajmujący się wspieraniem innowacji w sektorze spożywczym, określił zróżnicowanie białka jako jeden z sześciu głównych obszarów zainteresowania i rozdzielił ponad 11 mln EUR na projekty dotyczące mięsa roślinnego, mięsa hodowlanego i fermentacji w latach 2018-2021.

Globalne zapotrzebowanie na białko będzie rosło wraz ze wzrostem liczby i zamożności ludności świata. Aby zaspokoić ten popyt w sposób, który jednocześnie spełnia cele związane z klimatem, bezpieczeństwem żywnościowym i globalne cele zdrowotne, konieczna jest fundamentalna zmiana w produkcji białka. Podobnie jak kwestie związane z energią odnawialną i pojazdami elektrycznymi, alternatywne białka będą wymagały wsparcia ze strony rządów i zachęt ze strony sektora prywatnego, aby osiągnąć niezbędne tempo. W porównaniu do wszystkich poprzednich lat, w 2021 roku odnotowano największe finansowania rządowe na badania i rozwój w zakresie alternatywnych białek. Ten poziom inwestycji jest obiecujący, podobnie jak sygnały od krajów, które włączają alternatywne białka do swoich wieloletnich planów żywnościowych i rolniczych.

Źródło: https://gfi.org/resource/alternative-proteins-state-of-global-policy/?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=alternative-proteins-state-of-global-policy

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 18.10.2022

    Przyszłość należy do białka roślinnego

    Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.

    Czytaj więcej
  • 11.10.2022

    Oceany możliwości - substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne

    Segment substytutów ryb rozwija się wolniej niż rynek mięsa roślinnego, ale nie bez przyczyny – produkty rybne są trudniejsze do odtworzenia w wegańskiej wersji. Istnieją jednak wyraźne oznaki, że substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne. Spodziewając się, że zainteresowanie konsumentów wyjdzie poza ‘’klasyczne’’ nuggetsy i paluszki – Brenntag pracuje obecnie nad rozwiązaniami dla kolejnych produktów z tej kategorii.

    Czytaj więcej
  • 28.09.2021

    Roślinne koncentraty barwiące to naturalny wybór w produkcji żywności na bazie roślin

    Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.