Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przełomowe normy żywienia w Hiszpanii – eksperci zalecają 0-3 porcji mięsa tygodniowo

Kategoria: Składniki Żywności

Korzyści dla zdrowia i planety

Hiszpania wprowadza nowe normy żywienia, zgodnie z którymi zalecane spożycie mięsa wynosi 0-3 porcje tygodniowo. Komitet Hiszpańskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) stwierdził, że ograniczenie konsumpcji produktów mięsnych jest korzystne zarówno z punktu widzenia zdrowia człowieka, jak i stanu planety. W całej Europie mięso stanowi powszechny składnik diety, jednak Hiszpanie spożywają go wyjątkowo dużo – najwięcej w całej Unii Europejskiej.

Przede wszystkim produkty roślinne

„Zmiana diety na bardziej zróżnicowaną i zbilansowaną, opartą przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego i w mniejszym stopniu na produktach zwierzęcych – zgodnie z założeniami diety śródziemnomorskiej – może przyczynić się do poprawy zdrowia oraz ogólnego dobrostanu hiszpańskiej populacji, a jednocześnie ograniczyć negatywny wpływ gospodarki żywnościowej na środowisko”, podkreślają eksperci AESAN.

Nowe rekomendacje żywieniowe

Zaktualizowane normy żywienia obowiązujące od tego roku w Hiszpanii obejmują m.in.:

  • ograniczenie spożycia mięsa do 0-3 porcji tygodniowo (gdzie 1 porcja to 100-125 g mięsa), przede wszystkim w postaci drobiu (poprzednie zalecenia uwzględniały 2-4 porcje tygodniowo;
  • zwiększenie spożycia roślin strączkowych, które stanowią podstawowe źródło białka roślinnego i w najmniejszym stopniu wpływają na środowisko naturalne;
  • zmniejszenie spożycia produktów mlecznych do 0-3 porcji dziennie (poprzednie zalecenia uwzględniały 2-4 porcje dziennie);
  • spożywanie 3 porcji ryb i owoców morza tygodniowo;
  • spożywanie co najmniej 3 porcji warzyw i 2-3 porcji owoców każdego dnia z zaznaczeniem, że soki nie stanowią substytutu owoców, a ziemniaki powinny pojawiać się w diecie w umiarkowanych ilościach;
  • dodatek oliwy z oliwek do wszystkich głównych posiłków w ciągu dnia, zarówno w celu obróbki termicznej, jak i ze względów smakowych;
  • spożywanie co najwyżej 4 jaj tygodniowo i 3-6 porcji zbóż dziennie, przede wszystkim w formie pełnoziarnistej;
  • stopniowe zwiększanie spożycia orzechów, nasion i suszonych owoców do poziomu 1 porcji dziennie, z zaznaczeniem, że nie powinny one zawierać dodatku soli, tłuszczu lub cukru;
  • ograniczenie dodatku soli podczas przygotowywania potraw;
  • w miarę możliwości wyeliminowanie z diety żywności wysokoprzetworzonej;

Poparcie w dowodach naukowych

Nowe rekomendacje AESAN znajdują poparcie w coraz większej liczbie badań naukowych, które wskazują, że dieta bogata w produkty pochodzenia roślinnego jest korzystna dla zdrowia, podczas gdy spożywanie produktów odzwierzęcych wiąże się z wyższym ryzykiem wielu chorób. Światowa Organizacja Zdrowia zaklasyfikowała przetworzone mięso do tej samej grupy produktów rakotwórczych, co promieniowanie jonizujące czy palenie tytoniu, podczas gdy czerwone mięso znalazło się w kategorii kancerogenów na równi z niektórymi pestycydami i wirusami.

Źródła:

  1. https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/INFORME_RECOMENDACIONES_DIETETICAS.pdf
  2. https://plantbasednews.org/lifestyle/food/new-spanish-dietary-guidelines-recommendation-meat/
  3. https://www.agrodiario.com/texto-diario/mostrar/3895238/

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.