Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bezpieczeństwo spożycia wodorostów – nowy raport WHO/FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Rosnąca popularność glonów i roślin morskich

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowały wspólny raport dotyczący ryzyka związanego ze spożyciem glonów i roślin wodnych. W przeciągu ostatnich 10 lat hodowla alg zwiększyła się o 50%, a według prognoz wartość światowego rynku glonów przeznaczonych do konsumpcji zwiększy się z 15,01 miliarda dolarów w 2021 r. do 24,92 miliarda w 2028 r. Biorąc pod uwagę rosnącą popularność wodorostów coraz istotniejszego znaczenia nabierają kwestie związane z bezpieczeństwem tego typu żywności.

Cenne z punktu widzenia żywieniowego

Z punktu widzenia żywieniowego wodorosty stanowią dobre źródło białka i witamin, w tym witaminy A, C, E, B1, B2, B6 i B12. Są one również zasobne w liczne składniki mineralne, m.in. żelazo, magnez, potas oraz jod. Autorzy raportu WHO i FAO zwracają jednak uwagę, że pomimo coraz powszechniejszego spożycia wodorostów, nie istnieją obecnie żadne standardy czy wytyczne w zakresie ich bezpieczeństwa dla konsumentów.

Brak przepisów i wytycznych

Jak przeczytać można w opisie raportu, „zwiększona hodowla i wykorzystanie wodorostów mają szansę stać się w najbliższym czasie integralną częścią gospodarki wodnej oraz jednym z filarów zrównoważonego bezpieczeństwa żywnościowego”. WHO wskazuje równocześnie na „zasadniczy brak” przepisów i zaleceń dotyczących zastosowania oraz produkcji żywności na bazie tego surowca.

Ryzyko dla konsumentów?

Na bezpieczeństwo wodorostów może wpływać szereg różnych czynników, w tym ich rodzaj, uwarunkowania fizjologiczne, okres hodowli, generowane w jej tracie odpady czy też metody zbioru i dalszego przetwarzania surowca. Opublikowane do tej pory doniesienia na temat bezpieczeństwa wodorostów wskazują na możliwe zagrożenia chemiczne, mikrobiologiczne i fizyczne związane z ich spożyciem. Wspólny raport WHO i FAO ma stanowić punkt wyjścia dla prac mających na celu uzupełnienie informacji w tym zakresie.

Źródła:

  1. https://www.who.int/publications/i/item/9789240058538
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/168782/is-seaweed-safe-to-eat/?fbclid=IwAR2MYNLrj7sKKoASksuzHgKjqLF39NOvgSidoCmQF0X1r2xYqvyTD4Y4_n0

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn