Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo spożycia wodorostów – nowy raport WHO/FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Rosnąca popularność glonów i roślin morskich

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowały wspólny raport dotyczący ryzyka związanego ze spożyciem glonów i roślin wodnych. W przeciągu ostatnich 10 lat hodowla alg zwiększyła się o 50%, a według prognoz wartość światowego rynku glonów przeznaczonych do konsumpcji zwiększy się z 15,01 miliarda dolarów w 2021 r. do 24,92 miliarda w 2028 r. Biorąc pod uwagę rosnącą popularność wodorostów coraz istotniejszego znaczenia nabierają kwestie związane z bezpieczeństwem tego typu żywności.

Cenne z punktu widzenia żywieniowego

Z punktu widzenia żywieniowego wodorosty stanowią dobre źródło białka i witamin, w tym witaminy A, C, E, B1, B2, B6 i B12. Są one również zasobne w liczne składniki mineralne, m.in. żelazo, magnez, potas oraz jod. Autorzy raportu WHO i FAO zwracają jednak uwagę, że pomimo coraz powszechniejszego spożycia wodorostów, nie istnieją obecnie żadne standardy czy wytyczne w zakresie ich bezpieczeństwa dla konsumentów.

Brak przepisów i wytycznych

Jak przeczytać można w opisie raportu, „zwiększona hodowla i wykorzystanie wodorostów mają szansę stać się w najbliższym czasie integralną częścią gospodarki wodnej oraz jednym z filarów zrównoważonego bezpieczeństwa żywnościowego”. WHO wskazuje równocześnie na „zasadniczy brak” przepisów i zaleceń dotyczących zastosowania oraz produkcji żywności na bazie tego surowca.

Ryzyko dla konsumentów?

Na bezpieczeństwo wodorostów może wpływać szereg różnych czynników, w tym ich rodzaj, uwarunkowania fizjologiczne, okres hodowli, generowane w jej tracie odpady czy też metody zbioru i dalszego przetwarzania surowca. Opublikowane do tej pory doniesienia na temat bezpieczeństwa wodorostów wskazują na możliwe zagrożenia chemiczne, mikrobiologiczne i fizyczne związane z ich spożyciem. Wspólny raport WHO i FAO ma stanowić punkt wyjścia dla prac mających na celu uzupełnienie informacji w tym zakresie.

Źródła:

  1. https://www.who.int/publications/i/item/9789240058538
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/168782/is-seaweed-safe-to-eat/?fbclid=IwAR2MYNLrj7sKKoASksuzHgKjqLF39NOvgSidoCmQF0X1r2xYqvyTD4Y4_n0
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.