Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aspekty bezpieczeństwa żywności opartej na komórkach – prace FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komercyjny krajobraz żywności opartej na komórkach szybko się rozwija, a różne firmy na całym świecie opracowują różnorodne produkty, a pierwsze kawałki kurczaka oparte na komórkach zostały zatwierdzone w Singapurze od grudnia 2020 r.

W dn. 1-4 listopada br. w Singapurze FAO we współpracy z WHO odbyły się konsultacje eksperckie, których celem było opracowanie dokumentu zawierającego aktualną wiedzę techniczną na temat aspektów bezpieczeństwa żywności w produkcji żywności opartej na komórkach. Jako pierwszy krok inicjatywy konsultacje miały wąski zakres identyfikacji zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, przy jednoczesnym uwzględnieniu innych uzasadnionych kwestii związanych z tym tematem.

Na potrzeby tych konsultacji przygotowywane zostały trzy dokumenty techniczne:

1) Terminologia

2) Ogólne procesy produkcyjne

3) Ramy regulacyjne.

Wcześniej we wrześnie br. w Tel Awiwie w Izraelu odbyło się spotkanie okrągłego stołu zainteresowanych stron zorganizowane przez FAO i Ministerstwo Zdrowia Izraela. Grupa naukowców dyskutowała o zapewnieniu bezpieczeństwa żywności opartej na komórkach. Prelegenci zostali wybrani w ramach otwartego naboru i podzielili się swoimi doświadczeniami w produkcji mięsa komórkowego (wołowego, drobiowego, wieprzowego), ryb i innych owoców morza oraz mleka. Dyskutowano o zapewnieniu aspektów bezpieczeństwa, procesów regulacyjnych i akceptacji produktów przez konsumentów. Wielu uczestników spotkania odwiedziło zakład produkcyjny w Izraelu gdzie mogli zapoznać się z realnym przykładem procesu produkcji żywności opartej na komórkach, a także zaawansowanym sprzętem stosowanym w produkcji.

Technologie żywności oparte na komórkach

Technologie żywności oparte na komórkach pozwalają na produkcję białek zwierzęcych z komórek zwierzęcych lub drobnoustrojów hodowanych in vitro. Technologie te rozwijają się szybko i mogą odegrać rolę w zabezpieczaniu dostępu do białek zwierzęcych dla rosnącej światowej populacji.

Niezbędne są jednak dalsze analizy potrzebne do oceny ich trwałości i wpływu na zdrowie ludzkie i zdrowie środowiskowe. Obecnie istnieje wiele różnych terminologii związanych z technologiami, procesami produkcyjnymi i produktami końcowymi, co może utrudniać jasną komunikację z odbiorcami z różnych środowisk i sektorów. Ponadto terminologia może wpływać zarówno na postrzeganie konsumentów, jak i krajowe ramy regulacyjne, w tym na możliwe wymogi dotyczące etykietowania produktów żywnościowych opartych na komórkach w celu dostarczenia konsumentom informacji dotyczących bezpieczeństwa żywności, alergenów, i odżywianie. Dlatego ważne jest, aby przeanalizować istniejące terminologie dotyczące żywności opartej na komórkach oraz sposoby ich wykorzystania i postrzegania przez różne zainteresowane strony. Przeprowadzono przegląd literatury na temat stosowania terminologii żywności opartej na komórkach, aby posłużyć jako podstawa do zainicjowania globalnej dyskusji na temat możliwej potrzeby wspierania decydentów na całym świecie w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących wyboru terminologii żywności opartej na komórkach, które można wykorzystać w komunikacji lub w odpowiednim prawodawstwie dotyczącym produktów żywnościowych opartych na komórkach.

Raport końcowy z konsultacji eksperckich ma zostać opublikowany przez FAO w I-II-2/2023 r.

Źródło: FAO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.