Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FAO i Danone zwracają uwagę na problem nowych źródeł alergii pokarmowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wyzwanie z punktu widzenia zdrowia publicznego

Alergie pokarmowe stanowią istotny problem zdrowia publicznego, dla którego wciąż nie znaleziono skutecznego rozwiązania. Wychodząc naprzeciw licznym wyzwaniom w tym obszarze Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wraz z Danone Food Security Center przygotowały wspólnie przegląd aktualnych oraz przyszłych trendów związanych z pojawianiem się nowych alergenów pokarmowych. Publikacja ukazała się w recenzowanym czasopiśmie naukowym Trends in Food Science & Technology.

Wzrost globalnej populacji i zmiany nawyków żywieniowych

Z uwagi na stały wzrost globalnej populacji oraz zmieniające się nawyki żywieniowe konsumentów przedsiębiorstwa z branży spożywczej wprowadzają na rynek nowe, alternatywne produkty białkowe. Niestety może się to wiązać z potencjalnym narażeniem na nowe alergeny.

Główna przyczyna alergii u dorosłych

Powszechnie uznaje się, że spożywanie żywności pochodzenia roślinnego stanowi główną przyczynę pojawiania się objawów alergii pokarmowych u osób dorosłych. Z tego powodu autorzy raportu wskazują, że coraz popularniejsze produkty białkowe na bazie surowców takich jak rośliny strączkowe (np. soczewica, ciecierzyca) czy nasiona (np. mak, pestki dyni) powinny być dokładnie badane pod kątem klinicznym – szczególnie w świetle rosnącej liczby przypadków występowania alergii.

Wpływ obróbki technologicznej

Jak podkreślają eksperci FAO i Danone, nowe produkty roślinne często charakteryzują się wysokim stopniem przetworzenia. Obróbka technologiczna może zmieniać potencjał alergizujący wieloskładnikowego wyrobu – zmniejszając go, ale niekiedy również zwiększając. Dlatego nowatorskie techniki przetwórstwa stosowane w produkcji żywności także mogą przyczyniać się do wyższego ryzyka występowania alergii.

Badania to konieczność

Autorzy publikacji podsumowują, że badania dotyczące trendów w spożyciu nowych rodzajów żywności, przede wszystkim alternatywnych źródeł białka, są obecnie koniecznością. A w związku ze wzrostem częstości występowania alergii pokarmowych niezbędna jest równocześnie analiza skuteczności istniejących systemów monitorowania bezpieczeństwa żywności.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224422003879?via%3Dihub%20%C2%A0&fbclid=IwAR3Y-YT-Ub8BIFJ1s2eaZHg31R2iEu_CayPBU0Z9qOAftbY3P6nxE3vl-5M
  2. https://affidiajournal.com/en/fao-danone-tackle-the-emerging-issue-of-new-food-allergens?fbclid=IwAR0uRfI1lwnndPnnGyAT-OJXPwHL2-3l-TQqSsslwsXF_fBCSkOC8cDP7Gs

Wybierz obszar: Alergeny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.