Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wycofania żywności z powodu alergenów pokarmowych w UK - analiza zgłoszonych przypadków

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Alergia pokarmowa pozostaje globalnym problemem zdrowia publicznego, gdzie 1-2% dorosłych i 5-6% dzieci żyje obecnie z co najmniej jedną rozpoznawalną alergią pokarmową. Rozporządzenie Unii Europejskiej (UE) 1169/2011 w sprawie informacji na temat żywności dla określa 14 kluczowych alergenów o istotnym znaczeniu w UE (alergeny priorytetowe) nakłada na przedsiębiorstwa spożywcze i producentów wymóg prawny zapewnienia konsumentom jasnych informacji o alergenach spożywczych.

Unikanie spożywania żywności alergennej jest jedyną skuteczną metodą zapobiegania niepożądanym objawom/chorobom/zgonom, ale przypadkowe spożycie nadal często występuje z powodu nieodpowiednich praktyk etykietowania, zanieczyszczenia krzyżowego podczas produkcji i błędnej komunikacji przez pracowników, stwarzających potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów finalnych produktów.

Wycofania z rynku alergenów pokarmowych w Wlk. Brytanii - analiza

W czasopiśmie Food Control opublikowano analizę wycofań produktów żywnościowych z powodu alergenów wydanych przez organy nadzorujące żywność w Wielkiej Brytanii w latach 2016-2021.

  • Liczba wycofań związanych z alergenami pokarmowymi w tym czasie rosła corocznie pomimo zwiększonej świadomości i przepisów do 2019 r., osiągając najwyższy poziom przy 118 wycofaniach, po czym spadła do 82 i 84 odpowiednio w 2020 i 2021 r.
  • Powiadomienia z powodu alergenów były głównym powodem wycofania żywności – aż 57,6% (łącznie w tym okresie czasu odnotowano 1036 wycofań żywności, 597 z powodu alergenów).
  • Najczęstszą grupą żywności alergizującej, będącą powodem wycofań było mleko (25,2%).
  • Najwięcej wycofań (40,0%) było z powodu pominięcia w wykazie składników alergenów priorytetowych. Najwięcej wycofał supermarket Lidl z 37 wycofaniami obejmującymi 62 produkty. 60% wycofanych produktów z przekroczonym termin przydatności do spożycia (należy spożyć do i najlepiej spożyć przed, z czego 14 produktów (48,3%) miało termin przydatności do spożycia, który był mikrobiologicznie niebezpieczny do spożycia po upływie określonych dat, a produkty zbożowe i piekarnicze stanowiły 30,4% wszystkich wycofań z datą ważności).

Alergeny nadal stanowią duże zagrożenie dla konsumentów i przemysłu spożywczego

Analizy te sugerują, że wycofywania produktów spożywczych związanych z alergenami nadal stanowią duże zagrożenie dla konsumentów i przemysłu spożywczego, przy czym więksi detaliści wycofują najwięcej pomimo nowoczesnych obiektów. Należy zwrócić większą uwagę na wszystkie przypadki wycofania alergenów z żywności, w szczególności na pominięcie celowo dodawanych produktów spożywczych zawierających alergeny priorytetowe z listy składników. Ponadto zidentyfikowano wycofywanie produktów spożywczych na podstawie alergenów, których termin przydatności do spożycia minął lub wkrótce upłynął, co stanowi niekontrolowane ryzyko dla konsumentów cierpiących na alergie pokarmowe.

Wnioski i wskazówki oraz zalecenia dla branży spożywczej

Wyniki tego badania dostarczą użytecznych informacji zarówno dla podmiotów prowadzących produkcję spożywczą, jak i organów regulacyjnych do współpracy i wdrożenia bardziej solidnych systemów wykrywania alergenów, aby skoncentrować swoje wysiłki na najbardziej dotkniętych obszarach w celu ograniczenia przypadków wycofania produktów z rynku, a także udoskonalenia przyszłych strategii profilaktycznych. Odkrycia te dostarczą również przydatnych porównań ze stanem powiadomień dotyczących alergenów pokarmowych w innych krajach, w szczególności z tendencjami z ostatnich lat.

Wycofanie produktów związane z alergenami pozostaje głównym rodzajem wycofywania żywności w Wielkiej Brytanii. Główne trendy w Wielkiej Brytanii odzwierciedlają globalne trendy w ekonomicznie porównywalnych jurysdykcjach. Spadek liczby przypomnień o alergenach w 2020 r. od 2019 r., a następnie niewielki wzrost w 2021 r. mógł wynikać z przyczyn w dużej mierze związanych z pandemią Covid-19, ale inne czynniki mogły mieć również znaczenie. Interesujące będzie sprawdzenie, czy poprzedni trend wzrostowy alergenów z roku na rok powtórzy się. Pierwotne przyczyny przypomnień związanych z alergenami są zwykle niedostatecznie zgłaszane; należy zdecydowanie zachęcać do odwrócenia tego trendu poprzez otwarte ujawnianie i zestawienie informacji o przyczynach źródłowych, aby pomóc w zmniejszeniu częstotliwości przypominania alergenów.

W kontekście poprawy obsługi i raportowania wycofywania produktów związanych z alergenami analiza wskazuje kilka zaleceń. Firmy radzą sobie stosunkowo dobrze, biorąc pod uwagę, że liczba wycofywanych produktów, których to dotyczy, jest niska w porównaniu z całkowitą ilością produktów spożywczych wytwarzanych w Wielkiej Brytanii, chociaż produkty zawierające niedokładne informacje o alergenach wciąż trafiają do konsumentów. Producenci i detaliści muszą skoncentrować się na zarządzaniu etykietowaniem alergenów na wszystkich etapach łańcucha dostaw, aby ograniczyć wycofanie produktów z rynku poprzez rozpoznanie błędów przed dystrybucją do detalistów, w szczególności wycofanie pominiętych alergenów priorytetowych, nieprawidłowo zapakowanych, nieuwydatnionych alergenów priorytetowych oraz nieoznaczone w języku angielskim.

Są to kategorie, które w pierwszej kolejności nie powinny wymykać się poza własne systemy zarządzania ryzykiem producentów żywności, a wzmocnienie ich wewnętrznych kontroli sprawiłoby, że żywność byłaby bezpieczniejsza dla konsumentów podatnych na reakcje alergiczne na żywność.

Ponadto postęp w technologiach wykrywania alergenów pokarmowych, takich jak ulepszone urządzenia z przepływem bocznym z czytnikami optycznymi w smartfonach, które są szybsze i prostsze w użyciu w porównaniu z konwencjonalnymi metodami bioanalitycznymi, mogą być wykorzystane do szybszej analizy i wyników na miejscu.

Także wdrożenie znormalizowanych procedur raportowania i opartych na zachętach ulepszeń w zakresie sprawdzania odpowiedniego oznakowania alergenów za pomocą ścisłej i systematycznej listy kontrolnej przed dystrybucją do sprzedawców detalicznych, organów regulacyjnych żywności i konsumentów będzie korzystne. Można to również uzupełnić o wykorzystanie systemów zapewniania jakości z interaktywnymi lub tekstowymi możliwościami sztucznej inteligencji do skanowania opakowań i wykrywania produktów spożywczych, które nie są zgodne z wytycznymi dotyczącymi etykietowania przed ich wprowadzeniem na rynek, co zapobiega wycofywaniu produktów. Dzięki wczesnemu rozwiązaniu problemów związanych z etykietowaniem, niewątpliwie ograniczyłoby to szkody ekonomiczne i reputacyjne spowodowane wycofaniem.

Niezbędne są dalsze prace w celu zidentyfikowania potencjalnych postępów dla producentów żywności i organów regulacyjnych we wczesnym wykrywaniu wycofań, zanim produkty, których to dotyczy, zostaną przekazane sprzedawcom detalicznym w celu sprzedaży konsumentom, oraz analiza innych zmiennych, takich jak wpływ przyjęcia systemu deklaracji alergenów opartego na blockchain do jednolitego raportowania w całej branży spożywczej.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713522005680?via%3Dihub

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Wycofania z rynku

  • 29.09.2022

    Dokładne planowanie, mniej pośpiechu

    Systemy do planowania produkcji oznaczają większą elastyczność procesów i niższe koszty. Przy czym najlepiej jest, gdy są one bezpośrednio zintegrowane z oprogramowaniem ERP.

    Czytaj więcej
  • 10.08.2022

    Metody wykrywania alergenów w żywności

    Pomimo tego, że spożywanie pokarmów jest dla każdego człowieka czynnością naturalną, dla niektórych może się to wiązać z ryzykiem ze względu na alergeny, które powodują coraz większe zagrożenie dla zdrowia i życia wielu osób. W 1995 r. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii dokonała klasyfikacji zaburzeń występujących w organizmie człowieka, które są wywoływane spożywanym jedzeniem.

    Czytaj więcej
  • 27.06.2022

    Ocena ryzyka alergenów pokarmowych – raport FAO/WHO

    Opublikowano raport pt. Ocena ryzyka alergenów pokarmowych. Część 1 – Przegląd i walidacja listy priorytetowych alergenów Codex Alimentarius poprzez ocenę ryzyka. Jest on podsumowaniem serii spotkań ekspertów Komisji Kodeksu Żywnościowego.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.