Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dokładne planowanie, mniej pośpiechu

Kategoria: Procesy i Technologie

Systemy do planowania produkcji oznaczają większą elastyczność procesów i niższe koszty. Przy czym najlepiej jest, gdy są one bezpośrednio zintegrowane z oprogramowaniem ERP.

Integracja wszystkich obszarów

Podczas gdy przy zastosowaniu tradycyjnych narzędzi do planowania pojawiają się problemy w przypadku nieoczekiwanych zmian czy nieplanowanych przestojów maszyn i urządzeń, dedykowane systemy do planowania i sterowania produkcją (PPS) zapewniają większą elastyczność w takich sytuacjach. Najlepiej, gdy w zakładzie nie ma już rozwiązań rozproszonych, lecz jeden program zintegrowany z systemem ERP.  Przede wszystkim dlatego, że system ERP jako centrum danych płynnie integruje wszystkie kluczowe obszary przedsiębiorstwa, od zaopatrzenia poprzez magazyny i dyspozycje aż do sprzedaży oraz łączy wartości zadane produkcji i pojedyncze obszary produkcyjne w jeden proces produkcji.

Poniżej przedstawiamy kilka dodatkowych kryteriów, które musi spełnić system planowania produkcji:

  • Optymalne planowanie surowców, materiałów pomocniczych i eksploatacyjnych w taki sposób, żeby właściwe surowce o właściwej jakości zawsze były dostępne we właściwym czasie na właściwych miejscach
  • Zapewnienie możliwości planowania zgrubnego oraz planowania szczegółowego
  • Zaplanowanie optymalnej kolejności produkcji tak, aby zredukować czas przezbrojenia maszyn do minimum. Decydujące czynniki przy ustalaniu sekwencji realizacji zamówień to kolor, tekstura, składniki (alergeny/GMO) oraz procedury zakładowe
  • Udostępnienie elastycznych narzędzi do wprowadzania bieżących zmian
  • Utrzymanie stale wysokiego wykorzystania mocy produkcyjnych na wszystkich  etapach produkcji i we wszystkich wydziałach
  • Dokładne zaplanowanie serwisu maszyn i urządzeń
  • Optymalizacja procesów wewnętrznej gospodarki magazynowej

Sterowanie produkcją przy użyciu oprogramowania

Poza wymienionymi powyżej kryteriami oprogramowanie musi także dysponować różnymi scenariuszami planowania. Tylko wtedy można optymalnie sterować procesami produkcyjnymi, a jednocześnie pozostawić planistom pewną elastyczność.

Moduł do planowania w Systemie CSB oferuje scenariusze planowania w trzech horyzontach czasowych: krótko-, średnio – i długoterminowym. Elastyczne narzędzia planistyczne umożliwiają optymalne planowanie, organizację i sterowanie wszystkimi zasobami, takimi jak człowiek, materiał i maszyna, nawet w przypadku nagłych wahań popytu i dużej różnorodności produktów. To wszystko zapewnia świeżość towarów, maksymalne obłożenie maszyn, szybszą realizację procesów i w rezultacie także wyższą gotowość do realizacji dostaw. Przy użyciu indywidulanie skonfigurowanej macierzy planowania można połączyć wszystkie istotne informacje, takie jak zlecenia, dostępne ilości, receptury, ograniczenia i procedury z odpowiednim wymiarem czasowym, a następnie przejrzyście przedstawić te dane w prostej formie. Czy to horyzont krótko-, średnio – czy długoterminowy – planowanie zawsze odbywa się w tym samym programie. Z reguły mówimy o trzech etapach: w pierwszym kroku tworzona jest macierz planowania, następnie planista lub dysponent weryfikuje skalkulowaną wielkość produkcji, a na koniec generowany jest plan dla wszystkich etapów procesu produkcyjnego.

Wszystkie zależności widoczne na pierwszy rzut oka

Na końcu procesu planowania prawie wszystko jest już jasne: zlecenia produkcyjne są automatycznie rozdzielone na maszyny i linie w obszarze produkcji i pakowania, a praca zaplanowana zgodnie z kwalifikacjami i dostępnością pracowników. Brzmi jak perfekcyjny plan? Nie, ponieważ perfekcyjne plany nie istnieją: dni świąteczne, akcje promocyjne, a nawet pogoda mają ogromny wpływ na sprzedaż, a tym samym na planowanie produkcji. Słoneczne i upalne lato zwiększa popyt na lekkie posiłki, produkty na grilla i orzeźwiające napoje. Z kolei przy niższych temperaturach zwiększa się sprzedaż na przykład pieczeni wołowej.

Szczególnie w takich przypadkach ważne jest to, aby oprogramowanie uwzględniało w planowaniu nie tylko dane historyczne, ale również zezwalało na wprowadzanie bieżących modyfikacji. Jedną z głównych zalet planowania produkcji w Systemie CSB jest możliwość zwizualizowania zależności, które wynikają na przykład z zastosowanej metody produkcji, stopnia wykorzystania maszyn, dostępności personelu czy specyfiki produktów. Dodatkowo, program ERP szybko zidentyfikuje ewentualne nadwyżki lub niedobory oraz opóźnienia na produkcji, co z kolei pozwoli kierownikowi produkcji na szybką reakcję.

Wszystko poszło zgodnie z planem?

Planowanie to połowa sukcesu. Ale nawet najlepszy plan na nic się nie przyda, jeśli produkcja nie odbywa się zgodnie z nim. Dlatego zalecamy połączenie planowania produkcji z rejestracją danych produkcyjnych. Dzięki temu kadra zarządzająca zawsze ma do dyspozycji rzetelne informacje zwrotne w formie porównania wartości planowych i rzeczywistych. Monitorowanie produkcji w czasie rzeczywistym umożliwia szybkie podjęcie koniecznych działań zaradczych i zapewnia stały dostęp do kluczowych informacji, w oparciu o które można długoterminowo zoptymalizować cały proces produkcji, efektywnie zorganizować procesy zachodzące w zakładzie, a także zmniejszyć odsetek wybrakowanych towarów do minimum.


Zapraszamy do obserwowania profilu CSB-System Polska na portalu LinkedIn oraz do zapoznania się z treściami w naszej strefie blogowej.

Autor:Adrian Bogacz CSB-System Polska Sp. z o.o.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.