Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak obniżyć koszty magazynowe?

Kategoria: Procesy i Technologie

Niższe koszty magazynowe znajdują się wysoko na liście życzeń prawie wszystkich handlowców i producentów żywności. Wielu z nich ponosi w tym obszarze wysokie koszty. Dlaczego tak jest? Niektóre magazyny są nieprzejrzyste, inne przestarzałe technologicznie, a w większości przypadków są one po prostu przepełnione. Co więc należy zrobić, aby uniknąć niepotrzebnych wydatków?

Zoptymalizuj stany magazynowe

W przypadku kosztów magazynowych należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na zapasy i na koszty zamrożenia kapitału. Brzmi banalnie, ale takie nie jest, ponieważ właśnie tu pojawia się klasyczny dylemat: im bardziej zapełniony magazyn, tym wyższa dostępność towarów, a tym samym podwyższona gotowość do natychmiastowej realizacji dostaw. Zgadza się. Tyle że wysoka gotowość do realizacji dostaw oznacza często zbyt wysokie stany magazynowe, a tym samym wyższe koszty. Z drugiej strony, zbyt niski poziom zapasów prowadzi szybko do wąskich gardeł, a nawet do przestojów na produkcji. Każdy wie, jakie są tego skutki. Magazyn musi być więc przejrzysty i nie mogą zalegać w nim nierotujące towary. Przede wszystkim dlatego, że w branży spożywczej jakość i świeżość odgrywają kluczową rolę. Branżowe systemy ERP są w tym przypadku bardzo pomocne, ponieważ dysponują inteligentnym monitorowaniem stanów magazynowych i są w stanie coraz lepiej prognozować zapotrzebowanie rynkowe. Ponadto kalkulują one optymalne wielkości zamówień i automatycznie zgłaszają stany minimalne w magazynie surowców oraz w magazynie wysyłkowym. „W ten sposób można w stu procentach pokryć zapotrzebowanie materiałowe przy możliwie jak najniższym stopniu zamrożenia kapitału. W rezultacie koszty magazynowe można zredukować nawet o 30 procent.” - wyjaśnia nasz ekspert ds. ERP, Björn Skupin.

Zmniejsz ryzyko magazynowe

Niezależnie od tego, czy chodzi o zepsuty towar, ubytki czy o kradzież: magazyn jest narażony na różnorakie ryzyko, które szybko może przełożyć się na straty finansowe. Ważne jest wykrycie źródeł ryzyka i zminimalizowanie prawdopodobieństwa ich ponownego wystąpienia. W branży spożywczej największy problem stanowi zepsuta lub przeterminowana żywność. W tym przypadku sprawdza się system magazynowy, który automatycznie monitoruje daty minimalnej trwałości, a tym samym eliminuje problem przeterminowanych towarów. Szczególnie dobrze sprawdzają się systemy magazynowe zintegrowane z systemem ERP. W tym przypadku wszystkie dane z magazynu, produkcji, przyjęcia zamówień itd. są dostępne w jednym systemie. Zapewnia to większą przejrzystość w magazynie, a także umożliwia precyzyjne planowanie operacji magazynowych i efektywną organizację procesów w obszarze dystrybucji i gospodarki magazynowej.

Zastosuj nowe technologie w logistyce magazynowej

Olbrzymie magazyny wysokiego składowania sterowane przy użyciu technologii IT, samojezdne wózki widłowe, robotyka czy okulary danych i rozszerzona rzeczywistość w obszarze kompletacji: rozwiązania Przemysłu 4.0 są już stosowane w magazynach, a same magazyny przekształciły się w coś w rodzaju „zaawansowanych technologicznie salonów wystawowych”. Jednak transformacja cyfrowa to nie tylko dopasowanie procesów do wymagań inteligentnej fabryki. To także nowe możliwości w zakresie redukcji kosztów, zwiększenia konkurencyjności czy zagwarantowania maksymalnej świeżości produktów. Przede wszystkim dlatego, że nowoczesne technologie podwyższają sprawność funkcjonowania magazynu, przyspieszają realizację dostaw, skracają czas reakcji w razie zmiany zapotrzebowania i pozwalają zaoszczędzić sporo pieniędzy. Eksperci wskazują aktualnie na dwa trendy: automatyzacja procesów dzięki technologii robotyki oraz dostępność informacji na urządzeniach przenośnych.

Postaw na automatyzację procesów z wykorzystaniem technologii robotyki

Holenderska firma ProMessa używa najnowocześniejszych rozwiązań z zakresu robotyki w magazynie buforowym i wysyłkowym. Dzięki temu przedsiębiorstwo jest w stanie sprawnie zrealizować dostawy w szerokim zakresie asortymentowym do ponad 1200 supermarketów bez konieczności utrzymywania wysokich stanów magazynowych: „Wcześniej mieliśmy znacznie większe zapasy w magazynie buforowym. Dziś dzięki naszemu systemowi logistycznemu buforujemy wstępnie zapakowane i niezaetykietowane towary z zapasem na jeden dzień.” - mówi Harold Rouweler. Pozwala to także zrealizować dzienne dostawy z bardzo krótkim wyprzedzeniem czasowym – wydajność dostaw sięga 99 procent.

Korzystaj z informacji dostępnych na urządzeniach mobilnych

Okulary danych czy kompletacja za pomocą komend głosowych coraz bardziej wypierają tradycyjne skanery ręczne i papierowe dokumenty, redukując tym samym odsetek błędów podczas przygotowywania towarów do wysyłki i zwiększając wydajność w procesie kompletacji. W przedsiębiorstwie handlu hurtowego Fripa kompletacja odbywa się przy użyciu komend głosowych. „Przede wszystkim wyraźnie poprawiła się jakość w dziale kompletacji. Porównując to, co było kiedyś i co jest teraz możemy powiedzieć, że nasze procesy przebiegają szybciej i płynniej. A w związku z tym, że już w żadnym obszarze kompletacji nie posługujemy się dokumentami papierowymi, to liczba pomyłek spadła praktycznie do zera. Oprogramowanie daje nam kluczową przewagę rynkową nad konkurencją: szybkość. Najpóźniej w 24 godziny po złożeniu zamówienia towar trafia do klienta.” - mówi Ralf Hahl, prezes zarządu Fripa.

Wykorzystanie okularów danych w ramach kompletacji Pick-by-Vision przeszło już fazę testową. Ta metoda sprawdza się przede wszystkim w przypadku dużej liczby operacji pobrania, czy to w magazynie wysokiego składowania czy też w ramach kompletacji w wydzielonych strefach. Przykłady z praktyki pokazują, że oszczędności czasowe kształtują się na poziomie 18%, a liczba błędów jest zredukowana do minimum.

6 najlepszych metod kompletacji, które sprawdziły się w zakładach produkcji żywności i w sektorze handlu zestawiliśmy tutaj.

Nic się nie dzieje bez IT

Nie ma oszczędności bez inwestycji w IT i w nowoczesne technologie – to dotyczy także magazynów. Liczne przykłady z praktyki pokazują co jest możliwe już dziś, aby pracować szybciej i wydajniej, a przy tym zredukować koszty. W jakim kierunku to wszystko zmierza? W przyszłości wszystko będzie połączone siecią. Powszechnie będą stosowane technologie sensorowe, które automatycznie zainicjują zlecenia dostaw. Kluczową rolę w magazynach będzie odgrywać technologia RFID. Podobnie jak cyfryzacja, bez której trudno będzie zwiększyć ogólną efektywność przedsiębiorstwa.

 

Zapraszamy do obserwowania profilu CSB-System Polska na portalu LinkedIn.

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: CSB - System Polska Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.