Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niższe koszty magazynowe znajdują się wysoko na liście życzeń prawie wszystkich handlowców i producentów żywności. Wielu z nich ponosi w tym obszarze wysokie koszty. Dlaczego tak jest? Niektóre magazyny są nieprzejrzyste, inne przestarzałe technologicznie, a w większości przypadków są one po prostu przepełnione. Co więc należy zrobić, aby uniknąć niepotrzebnych wydatków?
Zoptymalizuj stany magazynowe
W przypadku kosztów magazynowych należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na zapasy i na koszty zamrożenia kapitału. Brzmi banalnie, ale takie nie jest, ponieważ właśnie tu pojawia się klasyczny dylemat: im bardziej zapełniony magazyn, tym wyższa dostępność towarów, a tym samym podwyższona gotowość do natychmiastowej realizacji dostaw. Zgadza się. Tyle że wysoka gotowość do realizacji dostaw oznacza często zbyt wysokie stany magazynowe, a tym samym wyższe koszty. Z drugiej strony, zbyt niski poziom zapasów prowadzi szybko do wąskich gardeł, a nawet do przestojów na produkcji. Każdy wie, jakie są tego skutki. Magazyn musi być więc przejrzysty i nie mogą zalegać w nim nierotujące towary. Przede wszystkim dlatego, że w branży spożywczej jakość i świeżość odgrywają kluczową rolę. Branżowe systemy ERP są w tym przypadku bardzo pomocne, ponieważ dysponują inteligentnym monitorowaniem stanów magazynowych i są w stanie coraz lepiej prognozować zapotrzebowanie rynkowe. Ponadto kalkulują one optymalne wielkości zamówień i automatycznie zgłaszają stany minimalne w magazynie surowców oraz w magazynie wysyłkowym. „W ten sposób można w stu procentach pokryć zapotrzebowanie materiałowe przy możliwie jak najniższym stopniu zamrożenia kapitału. W rezultacie koszty magazynowe można zredukować nawet o 30 procent.” - wyjaśnia nasz ekspert ds. ERP, Björn Skupin.
Zmniejsz ryzyko magazynowe
Niezależnie od tego, czy chodzi o zepsuty towar, ubytki czy o kradzież: magazyn jest narażony na różnorakie ryzyko, które szybko może przełożyć się na straty finansowe. Ważne jest wykrycie źródeł ryzyka i zminimalizowanie prawdopodobieństwa ich ponownego wystąpienia. W branży spożywczej największy problem stanowi zepsuta lub przeterminowana żywność. W tym przypadku sprawdza się system magazynowy, który automatycznie monitoruje daty minimalnej trwałości, a tym samym eliminuje problem przeterminowanych towarów. Szczególnie dobrze sprawdzają się systemy magazynowe zintegrowane z systemem ERP. W tym przypadku wszystkie dane z magazynu, produkcji, przyjęcia zamówień itd. są dostępne w jednym systemie. Zapewnia to większą przejrzystość w magazynie, a także umożliwia precyzyjne planowanie operacji magazynowych i efektywną organizację procesów w obszarze dystrybucji i gospodarki magazynowej.
Zastosuj nowe technologie w logistyce magazynowej
Olbrzymie magazyny wysokiego składowania sterowane przy użyciu technologii IT, samojezdne wózki widłowe, robotyka czy okulary danych i rozszerzona rzeczywistość w obszarze kompletacji: rozwiązania Przemysłu 4.0 są już stosowane w magazynach, a same magazyny przekształciły się w coś w rodzaju „zaawansowanych technologicznie salonów wystawowych”. Jednak transformacja cyfrowa to nie tylko dopasowanie procesów do wymagań inteligentnej fabryki. To także nowe możliwości w zakresie redukcji kosztów, zwiększenia konkurencyjności czy zagwarantowania maksymalnej świeżości produktów. Przede wszystkim dlatego, że nowoczesne technologie podwyższają sprawność funkcjonowania magazynu, przyspieszają realizację dostaw, skracają czas reakcji w razie zmiany zapotrzebowania i pozwalają zaoszczędzić sporo pieniędzy. Eksperci wskazują aktualnie na dwa trendy: automatyzacja procesów dzięki technologii robotyki oraz dostępność informacji na urządzeniach przenośnych.
Postaw na automatyzację procesów z wykorzystaniem technologii robotyki
Holenderska firma ProMessa używa najnowocześniejszych rozwiązań z zakresu robotyki w magazynie buforowym i wysyłkowym. Dzięki temu przedsiębiorstwo jest w stanie sprawnie zrealizować dostawy w szerokim zakresie asortymentowym do ponad 1200 supermarketów bez konieczności utrzymywania wysokich stanów magazynowych: „Wcześniej mieliśmy znacznie większe zapasy w magazynie buforowym. Dziś dzięki naszemu systemowi logistycznemu buforujemy wstępnie zapakowane i niezaetykietowane towary z zapasem na jeden dzień.” - mówi Harold Rouweler. Pozwala to także zrealizować dzienne dostawy z bardzo krótkim wyprzedzeniem czasowym – wydajność dostaw sięga 99 procent.
Korzystaj z informacji dostępnych na urządzeniach mobilnych
Okulary danych czy kompletacja za pomocą komend głosowych coraz bardziej wypierają tradycyjne skanery ręczne i papierowe dokumenty, redukując tym samym odsetek błędów podczas przygotowywania towarów do wysyłki i zwiększając wydajność w procesie kompletacji. W przedsiębiorstwie handlu hurtowego Fripa kompletacja odbywa się przy użyciu komend głosowych. „Przede wszystkim wyraźnie poprawiła się jakość w dziale kompletacji. Porównując to, co było kiedyś i co jest teraz możemy powiedzieć, że nasze procesy przebiegają szybciej i płynniej. A w związku z tym, że już w żadnym obszarze kompletacji nie posługujemy się dokumentami papierowymi, to liczba pomyłek spadła praktycznie do zera. Oprogramowanie daje nam kluczową przewagę rynkową nad konkurencją: szybkość. Najpóźniej w 24 godziny po złożeniu zamówienia towar trafia do klienta.” - mówi Ralf Hahl, prezes zarządu Fripa.
Wykorzystanie okularów danych w ramach kompletacji Pick-by-Vision przeszło już fazę testową. Ta metoda sprawdza się przede wszystkim w przypadku dużej liczby operacji pobrania, czy to w magazynie wysokiego składowania czy też w ramach kompletacji w wydzielonych strefach. Przykłady z praktyki pokazują, że oszczędności czasowe kształtują się na poziomie 18%, a liczba błędów jest zredukowana do minimum.
6 najlepszych metod kompletacji, które sprawdziły się w zakładach produkcji żywności i w sektorze handlu zestawiliśmy tutaj.
Nic się nie dzieje bez IT
Nie ma oszczędności bez inwestycji w IT i w nowoczesne technologie – to dotyczy także magazynów. Liczne przykłady z praktyki pokazują co jest możliwe już dziś, aby pracować szybciej i wydajniej, a przy tym zredukować koszty. W jakim kierunku to wszystko zmierza? W przyszłości wszystko będzie połączone siecią. Powszechnie będą stosowane technologie sensorowe, które automatycznie zainicjują zlecenia dostaw. Kluczową rolę w magazynach będzie odgrywać technologia RFID. Podobnie jak cyfryzacja, bez której trudno będzie zwiększyć ogólną efektywność przedsiębiorstwa.
Zapraszamy do obserwowania profilu CSB-System Polska na portalu LinkedIn.
Przeczytaj także
Pierwszy burger w szalce Petriego kosztował 250 000 euro. Przełomowy moment nastąpił w 2013 roku, kiedy to holenderski profesor Mark Post zaprezentował burgera prosto z laboratorium.
Rosnące koszty oznaczają, że zakłady produkcyjne muszą stale optymalizować procesy. Poniżej przedstawiamy cztery przykłady jak to zrobić, nie rujnując przy tym budżetu.
Kompletacja zamówień ma kluczowe znaczenie w logistyce magazynowej – i wiąże się z wysokimi kosztami. W wielu przedsiębiorstwach stanowi ona około 50 procent kosztów magazynowych. Dobra wiadomość jest taka, że w tym obszarze kryje się też duży potencjał oszczędnościowy, który można szybko wydobyć przy użyciu nowoczesnych technologii.