Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niższe koszty produkcji żywności dzięki optymalizacji procesów

Kategoria: Procesy i Technologie

Rosnące koszty oznaczają, że zakłady produkcyjne muszą stale optymalizować procesy. Poniżej przedstawiamy cztery przykłady jak to zrobić, nie rujnując przy tym budżetu. 

Przemysł spożywczy znajduje się pod dużą presją. Zwłaszcza wysokie ceny surowców niekorzystnie przekładają się marże, które w wielu przypadkach i tak są już relatywnie niskie. Dobra wiadomość jest taka, że w wielu obszarach przedsiębiorstwa nadal tkwi duży potencjał optymalizacji, który można łatwo wydobyć. Nowe możliwości stwarza przede wszystkim cyfryzacja. Pozwala ona efektywnie zorganizować procesy i optymalnie wykorzystać surowce, a w wyniku tego zredukować koszty. „Z naszego doświadczenia wynika, że koszty materiałowe da się obniżyć do 5 procent w obszarze zaopatrzenia, a w obszarze produkcji o 1 do 4 procent. Jeśli chodzi o koszty transportu, to realne oszczędności mogą się tu kształtować nawet na poziomie 15 procent.” – mówi Adam Steć, członek zarządu CSB-System Polska.

Nawet do 5 procent niższe zużycie materiałów dzięki ulepszonym recepturom

Zakłady produkcji żywności muszą stale optymalizować procesy. W mało której branży marże są tak niskie, a siła przetargowa handlu tak wysoka. Presja cenowa wynika przede wszystkim z wysokich kosztów wsadów materiałowych. W przemyśle spożywczym koszty materiałowe stanowią nawet 60% przychodów ze sprzedaży, a więc znacznie więcej niż w innych gałęziach przemysłu. Co więc w tym przypadku zrobić?

„Droga do wyższych marż prowadzi między innymi poprzez optymalizację receptur.” – mówi Adam Steć. Zaprojektowane w tym celu oprogramowanie, takie jak na przykład program CSB do optymalizacji receptur, pozwala wykonać to zadanie automatycznie. Uwzględniając ograniczenia w procesie technologicznym i chemicznym, program kalkuluje najkorzystniejsze pod względem kosztów zestawienie składników receptury przy jednoczesnym zagwarantowaniu wysokiej jakości wyrobów. W ten sposób można znacznie obniżyć koszty materiałowe i zwiększyć marże handlowe dla każdego produktu. W zależności od oryginalnej receptury, koszty wsadu materiałowego można zredukować nawet o ponad 5 procent na pierwszym poziomie optymalizacji. Kolejne oszczędności stabilizują się średnio na poziomie od 1 do 4 procent.

Optymalizacja zaopatrzenia - czyli zyski u źródła

Ulepszanie receptur jest tylko niewielkim wycinkiem optymalizacji. Prawdziwym skokiem kwantowym jest dopiero ścisłe powiązanie obszarów przedsiębiorstwa w systemie ERP. Wszystko zaczyna się od zakupu surowców. „Jeśli zaczynasz optymalizować receptury w momencie, w którym wszystkie surowce są już w magazynie, to robisz to za późno. Działania optymalizacyjne należy podjąć wcześniej. Co do zasady: pierwsze zyski można wygenerować już na etapie zaopatrzenia.” – wyjaśnia Adam Steć.

Optymalizacja zaopatrzenia przy wsparciu IT pozwala zoptymalizować ceny zakupu, wytwarzać produkty o wymaganych parametrach jakościowych oraz spełnić wymagania klientów. W przypadku zakupu materiałów i surowców, oferowane przez CSB moduły do optymalizacji receptur i produkcji pozwalają obniżyć koszty o 1 do 5 procent.

Dokładne planowanie produkcji przy wsparciu IT

Produkcja kryje w sobie ogromny potencjał w zakresie cyfryzacji i optymalizacji procesów. Redukcja kosztów jest jednak możliwa tylko wtedy, gdy da się skalkulować wszystkie wąskie gardła oraz zasoby i ich wartości. A to już bardzo złożone zadanie optymalizacyjne.

„Mimo to w wielu zakładach decyzje nadal są podejmowane intuicyjnie. Albo używane są rozwiązania rozproszone, które nie są w stanie płynnie komunikować się z systemem ERP. Czy nie lepiej zamiast tego postawić na zintegrowane sterowanie i planowanie produkcji? Chociażby ze względu na dokładność danych czy niższe koszty.” – mówi Adam Steć.

Jedno jest pewne: aby określić potencjał optymalizacji oraz realne oszczędności na produkcji trzeba wiedzieć, na ile efektywnie pracują maszyny pakujące i produkcyjne, a także czy można przy ich użyciu wytworzyć produkty o wymaganej jakości. Moduł CSB do planowania produkcji udostępnia użytkownikom krótko -, średnio – i długoterminowe scenariusze planowania. Pozwala to optymalnie planować, organizować i sterować wszystkimi zasobami produkcyjnymi, takimi jak człowiek, materiał i maszyna. Jest to przydatne zwłaszcza w przypadku wahań cykli zamówień i dużej różnorodności asortymentowej. W ten sposób można zapewnić świeżość produktów, optymalne zaplanować pracę maszyn i uzyskać wyższą efektywność, a w rezultacie obniżyć koszty.


Systematyczna cyfryzacja przy użyciu istniejących już rozwiązań

Uzyskane oszczędności można zainwestować w dalszą cyfryzację i optymalizację. Potencjał optymalizacji jest ogromny i wykracza poza ramy przedsiębiorstwa. Przyszłość niesie ze sobą wiele nowych możliwości w zakresie redukcji kosztów, ale dużo można osiągnąć już dziś przy użyciu dostępnych rozwiązań. „Cyfrowe rozwiązania dla kompleksowej optymalizacji są w zasięgu ręki – przetestowane, sprawdzone i wdrożone w trybie produktywnym. A jeśli do tego ma się zaangażowanych pracowników, którzy chętnie z tymi rozwiązaniami pracują oraz odpowiednią bazę danych słownikowych i danych procesów, to nic nie jest w stanie zatrzymać procesu optymalizacji.” – podsumowuje Adam Steć, członek zarządu CSB-System Polska.

Zachęcamy do zapoznania się z rozwiązaniami z których korzystają liderzy produkcji spożywczej na rynku krajowym jak i międzynarodowym. Opisujemy tu przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji  z szeroko rozumianego sektora spożywczego.

Zapraszamy także do obserwowania profilu CSB-System Polska na portalu LinkedIn.

Autor:CSB-System Polska Sp. z o.o.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

  • 24.05.2022

    6 metod kompletacji w zakładach produkcji żywności i w obszarze handlu

    Kompletacja zamówień ma kluczowe znaczenie w logistyce magazynowej – i wiąże się z wysokimi kosztami. W wielu przedsiębiorstwach stanowi ona około 50 procent kosztów magazynowych. Dobra wiadomość jest taka, że w tym obszarze kryje się też duży potencjał oszczędnościowy, który można szybko wydobyć przy użyciu nowoczesnych technologii.  

    Czytaj więcej
  • 14.03.2022

    Wdrożenie systemu ERP w EDEKA

    Rok 2011 - w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu mięsnego jest rozwiązanie CSB FACTORY ERP. W połączeniu z najnowocześniejszymi maszynami i urządzeniami oprogramowanie CSB umożliwiło wyprodukowanie nawet do 650 ton wysokowartościowych wyrobów mięsnych i wędliniarskich dziennie dla 1150 sklepów firmowych.

    Czytaj więcej
  • 15.02.2022

    O sztuce optymalizacji magazynu warzyw i owoców

    Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże - z naciskiem na „zawsze“ oraz na „świeże“. To duże wyzwanie dla branży owocowo-warzywnej, ponieważ trzeba zrobić kilka rzeczy naraz: zagwarantować dostępność produktów, zapewnić niski stopień zamrożenia kapitału i nie rozczarować konsumentów. W skrócie: poza ceną i jakością to właśnie niezawodność dostaw i krótkie czasy ich realizacji są kluczowe w walce o udziały rynkowe. 

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.