Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

O sztuce optymalizacji magazynu warzyw i owoców

Kategoria: Procesy i Technologie

Owoce i warzywa zawsze muszą być świeże - z naciskiem na „zawsze“ oraz na „świeże“. To duże wyzwanie dla branży owocowo-warzywnej, ponieważ trzeba zrobić kilka rzeczy naraz: zagwarantować dostępność produktów, zapewnić niski stopień zamrożenia kapitału i nie rozczarować konsumentów. W skrócie: poza ceną i jakością to właśnie niezawodność dostaw i krótkie czasy ich realizacji są kluczowe w walce o udziały rynkowe. 

Zoptymalizowany magazyn

No dobrze, ale co tak naprawdę to oznacza w przypadku magazynu, w którym przechowywane są szybko zbywalne towary o krótkich datach minimalnej trwałości?  Aby dotrzymać coraz krótszych terminów realizacji dostaw, przedsiębiorstwa z sektora owocowo-warzywnego muszą rozważyć utrzymywanie wysokich stanów magazynowych. Jednak przepełnione magazyny mogą prowadzić do tego, że koszty składowania szybko poszybują w górę i negatywnie wpłyną na płynność i rentowność. Do tego trzeba liczyć się z koniecznością utylizacji niesprzedanego towaru i powstaniem w związku z tym start magazynowych. Z drugiej strony utrzymywanie niskich stanów magazynowych może skutecznie uniemożliwić produkcję i realizację dostaw, co z kolei przełoży się na negatywne oceny od dostawców i klientów.    

Nie obejdzie się, rzecz jasna, bez minimalnego stanu magazynowego materiałów pomocniczych i eksploatacyjnych. Tylko jakie materiały tego typu są potrzebne i w jakiej ilości? Dysponent określi te dane na podstawie historycznych wskaźników zużycia i okresu zaopatrzenia. Jeżeli zdefiniowana jest wartość progowa, to każdorazowe przekroczenie dolnej granicy stanu magazynowego automatycznie aktywuje zamówienie brakujących materiałów u wybranych dostawców.

Dyspozycje w oparciu o dane

Jakie wartości służą do obliczania stanu minimalnego lub optymalnego? Rozwiązanie CSB dla zarządzania magazynem robi to na podstawie informacji o wszystkich istotnych towarach przy uwzględnieniu jakości, ilości, ceny, daty minimalnej trwałości oraz lokalizacji i wsadu. A wszystko to w dowolnie wielu lokalizacjach, magazynach i firmach. W przypadku dyspozycji bazujących na danych można zagwarantować, że wszystkie towary będą dostępne we właściwym czasie, na właściwym miejscu i we właściwej ilości przy jednoczesnym dotrzymaniu uzgodnionych terminów i optymalnie wykorzystanej powierzchni magazynowej. Szybka analiza danych umożliwia natychmiastową reakcję na wszelkie wahania w zakresie zapotrzebowania lub dostaw. Informacje o miejscach magazynowych są dostępne na naciśnięcie klawisza, dzięki czemu pracownicy magazynowi mogą od razu zlokalizować potrzebne towary.  

Prowadzenie magazynu z dokładnością co do wsadu gwarantuje nie tylko optymalny stan magazynowy, ale również pełne śledzenie pochodzenia wsadów. Z naszego doświadczenia wynika, że jeżeli uda się udostępnić wszystkie towary przy najniższym możliwym zamrożeniu kapitału, to taka optymalizacja stanu magazynowego pozwoli zredukować koszty nawet do 30%.

Nie tylko zarządzanie magazynem

Dyspozycje i zarządzanie magazynem to dla większości naszych klientów tylko jeden z elementów planowania. Rosnący popyt na produkty BIO/organic, większa świadomość konsumencka w zakresie zdrowego odżywiania się, ale także zmiany klimatyczne i związane z nimi zmienne naturalne warunki produkcji mają ogromny wpływ na całą branżę owocowo-warzywną. Producenci muszą planować szybko i różnokierunkowo, aby na bieżąco uwzględniać wszystkie te warunki ramowe.   

To właśnie z tego powodu wiele przedsiębiorstw decyduje się na kompleksową cyfryzację obejmującą produkcję, magazyny i łańcuch dostaw. Wszystkie procesy są przy tym dopasowane do indywidualnych wymagań danego zakładu. Konkretnie oznacza to, że przedsiębiorstwa te odpowiednio organizują w swoim systemie ERP proces zaopatrzenia włącznie z rozliczeniem producentów i oceną dostawców, a także planują i sterują produkcją oraz sprzedażą w powiązaniu z kompletacją i wysyłką. Oczywiście przy pełnej integracji z controllingiem i zarządzaniem jakością.

A jak to wygląda u naszych klientów?

Nasi klienci już od dawna z powodzeniem stosują te rozwiązania w praktyce. Na przykład szwajcarski producent sałat gotowych Eisberg AG wykorzystuje moduły planowania produkcji, zarządzania jakością, śledzenia pochodzenia i EDI we wszystkich swoich lokalizacjach znajdujących się w różnych krajach na świecie.

Liczby robią w tym przypadku wrażenie: Eisberg AG przetwarza dziennie ponad 50 ton produktów świeżych i dysponuje własnym centrum logistycznym o powierzchni ponad 5000 metrów kwadratowych, a także własną flotą transportową i dwupoziomową chłodnią.

Mówiąc krótko, to po prostu działa!    

 

Zachęcamy do zapoznania się z innymi przykładami referencyjnymi. Opisujemy tu konkretne przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji  z szeroko rozumianego sektora spożywczego.

Zapraszamy także do obserwowania profilu CSB-System Polska na portalu LinkedIn.

Autor: Adrian Bogacz – Konsultant ds. sprzedaży CSB-System Polska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.