Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Receptury – poznaj zalety oprogramowania do zarządzania centralnym punktem w procesie produkcji żywności

Kategoria: Procesy i Technologie

Optymalizacja receptur w Twoim przedsiębiorstwie

Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże.'

Oto 6 powodów, dla których firmy spożywcze powinny pracować z oprogramowaniem zarządzającym recepturami.

1. Produkcja żywności zgodnie z przepisami

Mając receptury pod 100-procentową kontrolą można produkować żywność zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawnymi, a także sprostać wymaganiom handlu oraz oczekiwaniom dotyczącym jakości sensorycznej  wyrobów. Dotyczy to także szczegółowego wykazu alergenów, wartości odżywczych i dodatków oraz wytwarzania produktów z wykorzystaniem alternatywnych kombinacji surowców. Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej producenci żywności potrzebują optymalizacji receptur w ramach ERP/MES dla produkcji, ponieważ opracowywane manualnie arkusze kalkulacyjne Excel zwyczajnie już nie wystarczają.

2. Powtarzalna jakość z systemem ERP

Kluczem są stałe cechy produktu. To oczywiste, że każdego dnia chcemy wytwarzać produkty o tej samej jakości. W tym celu pracownicy muszą mieć możliwość automatycznego wyszukiwania receptur i szybkiego dostępu do nich. W idealnym przypadku wszystkie receptury, marszruty technologiczne i instrukcje są dostępne w formie elektronicznej, na przykład na komputerze przemysłowym lub na tablecie. Integracja z wagami i silosami gwarantuje, że pracownicy postępują zgodnie z wytyczonymi procedurami, co w rezultacie pozwala wytworzyć ustandaryzowane produkty o tych samych parametrach jakościowych przy zachowaniu wysokiej wydajności produkcyjnej.

3. Zarządzanie ryzykiem i przejrzysta dokumentacja

Pochodną zarządzania recepturami jest zarządzanie ryzykiem. Jeśli pracownicy nie mają innej opcji niż wytwarzanie produktów zgodnie z przyjętymi specyfikacjami i obowiązującymi przepisami prawnymi, to wynikiem tego będzie mniejsza liczba wybrakowanych towarów. A tym samym znacznie zmniejszy się ryzyko kosztownych akcji wycofywania produktu z rynku.  

Zarządzanie recepturami i wsadami przy użyciu programów ERP/MES oznacza też, że prowadzona jest dokładna dokumentacja. Tym samym receptury dają kompletny obraz procesów w obszarze produkcji. Gospodarka materiałowa w przedsiębiorstwie produkcyjnym, dane dotyczące jakości czy też zmiany w procesie: wszystkie informacje są odpowiednio zaprotokołowane, a w razie konieczności mogą być też dokładnie wykazane. 

4. Wyższe marże

Optymalizacja receptur w firmach spożywczych przekłada się na wyższe marże. Moduł systemu CSB do optymalizacji receptur nie tylko kalkuluje najbardziej korzystną kosztowo kompozycję produktów przy zachowaniu stałej jakości, ale też uwzględnia ważne dane produkcyjne oraz wymagania prawne. Optymalne wykorzystanie wsadów materiałowych pozwala zredukować koszty i zwiększyć marżę handlową na każdy produkt. W zależności od sytuacji wyjściowej, na pierwszym poziomie optymalizacji można uzyskać oszczędności na poziomie powyżej 5% wsadu materiałowego. Średnio te oszczędności kształtują się na poziomie od 1 do 4 procent.

5. Kastomizacja, czyli małe serie produkcyjne i indywidualne produkty

Dobre zarządzanie recepturami oznacza nie tylko standaryzację i niższe koszty przerobu, ale też kastomizację produktów. Trendy rynkowe jednoznacznie wskazują, że konsumenci są coraz bardziej zainteresowani produktami, które odpowiadają ich indywidualnym preferencjom, nawykom żywieniowym i są dobre dla ich zdrowia. Dostępne w module zarządzania recepturami dane dotyczące składu, dodatków, alergenów, wartości odżywczych oraz GMO tworzą podstawę dla obsługi tego megatrendu indywidualizacji. Wytwarzanie w małych seriach produkcyjnych może być opłacalne tylko wtedy, gdy dane receptur są dostępne szybko i bez zbędnych nakładów oraz mogą być elastycznie dopasowywane, na przykład wtedy, gdy trzeba użyć zamiennika. W rezultacie zarządzanie recepturami zapewnia bezwzględną przejrzystość kosztów i efektywne wykorzystanie surowców.  

6. Postępująca integracja z maszynamiZachęcamy do zapoznania się z przykładami referencyjnymi klientów z branży spożywczej. Opisujemy tu konkretne przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji.

Receptury odgrywają istotną rolę w kontekście cyfrowej fabryki. Na przykład już dziś można połączyć zapamiętane w systemie ERP/MES receptury, specyfikacje, marszruty technologiczne i informacje o wartościach odżywczych z czujnikami maszyn produkcyjnych. Taka integracja umożliwia nie tylko dokładniejsze planowanie produkcji i automatyczne zarządzanie jakością, ale też zwiększa bezpieczeństwo żywności. Tym samym receptura może stać się rdzeniem cyfrowej produkcji, doskonale koordynując przepływ materiałów i informacji w złożonym, wielopoziomowym procesie produkcyjnym.     

 

Zachęcamy do zapoznania się z przykładami referencyjnymi klientów z branży spożywczej. Opisujemy tu konkretne przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji.

Zapraszamy także do obserwowania profilu CSB-System Polska na portalu LinkedIn.

Autor: Arkadiusz Krzywiński – Konsultant ds. sprzedaży CSB-System Polska

 

 

Autor:Arkadiusz Krzywiński – Konsultant ds. sprzedaży CSB-System Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa Procesy i Technologie Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł napojowy Przemysł piekarski Przemysł rybny

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.