CSB-System
Oprogramowanie ERP/MES dla przemysłu spożywczego
Planując długofalowy rozwój, firma INDROL przyjęła kilka kluczowych zasad. Produkcja musi być zorganizowana pod kątem wymagań klientów, a straty zredukowane do minimum. Z kolei przejrzystość procesów, śledzenie pochodzenia i jakość powinny iść w parze ze stabilnym wzrostem przychodów. Równie ważna jest otwartość na zmiany i nowe technologie.
Producent mięsa indyczego INDROL jest znany z otwartego podejścia do aktualnych trendów i nowych rozwiązań technologicznych. Innowacyjne i stale rozwijające się przedsiębiorstwo ma międzynarodowy zasięg, silną markę i 100% polskiego kapitału. Firma kładzie duży nacisk na jakość, stałą bazę surowcową, nowoczesną technologię produkcji, wykwalifikowany personel i własny transport. To wiele złożonych zadań naraz, których realizacja jest możliwa z właściwą technologią IT.
Zarządzanie przez jakość kolejnym krokiem do doskonałości
Zarządzanie jakością w firmie INDROL obejmuje surowce, procesy produkcyjne i wyroby gotowe. Wszystkie dane zapisywane są w optymalnie zlokalizowanych wzdłuż łańcucha procesów punktach rejestracji, czyli bezpośrednio w miejscu ich powstawania. Te dane stanowią podstawę dla analiz wskaźników wydajnościowych i kontroli pochodzenia. Pozwala to na stały monitoring procesów i w rezultacie obniżenie kosztów operacyjnych. Nadrzędnym celem jest jednak zapewnienie klientom doskonałych jakościowo produktów, czego dowodem jest kompleksowe zarządzanie jakością zgodnie z normami ISO serii 9000, a także stale odnawiane standardy i certyfikaty HACCP, QS, BRC, IFS, QAFP i HALAL.
„Naszym celem projektowym była racjonalizacja i optymalizacja wszystkich procesów w oprogramowaniu branżowym CSB-System.” – Paweł Waligórski, współwłaściciel INDROL Sp. z o.o.
Niezawodne procesy dla krótko i długookresowego rozwoju
Po dostarczeniu do ubojni następuje weryfikacja żywca pod kątem jakości oraz zliczanie sztuk padłych w transporcie. Następnie przy użyciu tabel cenowych oraz parametrów wagowych i jakościowych kalkulowane są ceny skupu wraz z automatycznymi doliczeniami do ceny bazowej lub odliczeniami. Tworzony jest także wewnętrzny ranking dostawców żywca. Dla każdej dostawy odczytywane są z urządzeń pomiarowych parametry procesu ubojowego, takie jak kontrola parametrów ogłuszania i oparzania czy temperatura tuszki po wychłodzeniu.
Rozbiór prowadzony jest wg dostawców. Między poszczególnymi partiami rozbiorowymi robi się przerwę, aby oddzielić uzyski z poszczególnych partii. Kierownik produkcji ma wgląd online w postęp realizacji rozbioru i na bieżąco porównuje ilości planowe z ilościami uzysków. W celu usprawnienia rejestracji wyjścia elementów z rozbioru zastosowano panele dotykowe z indywidualnie zaprojektowanymi ekranami.
Wszystkie procesy produkcyjne są dokładnie odwzorowane w systemie, przy czym kompleksowe receptury i procedury produkcyjne są przygotowywane optymalnie pod kątem ich wykorzystania w systemie planowania i sterowania produkcją.
„Jesteśmy najnowocześniejszym producentem mięsa z indyka w Polsce.” – mówi Paweł Waligórski.
System CSB dostarcza także istotnych danych na temat sprzedaży, obrotów, marż i kanałów dystrybucji. Tym samym zarząd może efektywnie sterować procesami handlowymi i szybko reagować na potrzeby klientów.
5 miesięcy prac wdrożeniowych i …
„System CSB usprawnia komunikację w zakładzie, gwarantując przepływ informacji przez wszystkie działy, pomaga zaplanować produkcję, śledzi zasoby magazynowe, kontroluje koszty produkcyjne, online analizuje i wspiera procesy kontroli jakości w zakładzie. Pełny obraz firmy (łatwość uzyskiwania różnych informacji) i analiza procesów biznesowych umożliwia lepsze podejmowanie decyzji na wyższych szczeblach zarządzania, co pozwala nam na zwiększenie konkurencyjności naszego przedsiębiorstwa.” – podsumowuje Paweł Waligórski, współwłaściciel INDROL Sp. z o.o.
Zakres wdrożenia
Korzyści dla klienta
Zachęcamy do zapoznania się z wybranymi przykładami referencyjnymi. Opisujemy tu konkretne przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji z szeroko rozumianego sektora spożywczego.
Zapraszamy także do śledzenia profilu LinkedIn CSB-System Polska, zapewni to dostęp do najnowszych publikacji i zagwarantuje pozostanie w kontakcie.
Przeczytaj także
Procesy biznesowe i źródła danych muszą zapewnić dokładność etykiet przy jednoczesnym wyeliminowaniu zduplikowanych danych i dodatkowych kosztów pracy, a także zagwarantować kompleksowe śledzenie ruchu i pochodzenia. W tym celu należy zintegrować system etykietująco-ważący ze wszystkimi aplikacjami biznesowymi.
Jakość produktu jest jednym z najczęściej analizowanych czynników konkurencyjności. Zazwyczaj konkurencyjność traktuje się wprost jako pochodną jakości oferowanych produktów. Jak w takim razie zaprojektować i wdrożyć efektywny proces zarządzania jakością w przemyśle spożywczym?
Przemysł spożywczy jest odporny na cyklicznie powtarzające się kryzysy globalne. Powód jest prosty: ludzie muszą jeść. Jednak pandemia Covid-19 wywarła na branżę dość nietypową presję. Decydujące pytanie brzmi: jak zwiększyć cyfrową odporność mojej firmy?
Polecane produkty