Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przewaga konkurencyjna dzięki odpowiedniej cyfryzacji – od krajowego producenta do globalnego gracza w 5 lat

Kategoria: Biznes , Procesy i Technologie

Planując długofalowy rozwój, firma INDROL przyjęła kilka kluczowych zasad. Produkcja musi być zorganizowana pod kątem wymagań klientów, a straty zredukowane do minimum. Z kolei przejrzystość procesów, śledzenie pochodzenia i jakość powinny iść w parze ze stabilnym wzrostem przychodów. Równie ważna jest otwartość na zmiany i nowe technologie.

Producent mięsa indyczego INDROL jest znany z otwartego podejścia do aktualnych trendów i nowych rozwiązań technologicznych. Innowacyjne i stale rozwijające się przedsiębiorstwo ma międzynarodowy zasięg, silną markę i 100% polskiego kapitału. Firma kładzie duży nacisk na jakość, stałą bazę surowcową, nowoczesną technologię produkcji, wykwalifikowany personel i własny transport. To wiele złożonych zadań naraz, których realizacja jest możliwa z właściwą technologią IT.

Zarządzanie przez jakość kolejnym krokiem do doskonałości

Zarządzanie jakością w firmie INDROL obejmuje surowce, procesy produkcyjne i wyroby gotowe. Wszystkie dane zapisywane są w optymalnie zlokalizowanych wzdłuż łańcucha procesów punktach rejestracji, czyli bezpośrednio w miejscu ich powstawania. Te dane stanowią podstawę dla analiz wskaźników wydajnościowych i kontroli pochodzenia. Pozwala to na stały monitoring procesów i w rezultacie obniżenie kosztów operacyjnych. Nadrzędnym celem jest jednak zapewnienie klientom doskonałych jakościowo produktów, czego dowodem jest kompleksowe zarządzanie jakością zgodnie z normami ISO serii 9000, a także stale odnawiane standardy i certyfikaty HACCP, QS, BRC, IFS, QAFP i HALAL.

Naszym celem projektowym była racjonalizacja i optymalizacja wszystkich procesów w oprogramowaniu branżowym CSB-System.” – Paweł Waligórski, współwłaściciel INDROL Sp. z o.o.

Niezawodne procesy dla krótko i długookresowego rozwoju

Po dostarczeniu do ubojni następuje weryfikacja żywca pod kątem jakości oraz zliczanie sztuk padłych w transporcie. Następnie przy użyciu tabel cenowych oraz parametrów wagowych i jakościowych kalkulowane są ceny skupu wraz z automatycznymi doliczeniami do ceny bazowej lub odliczeniami. Tworzony jest także wewnętrzny ranking dostawców żywca. Dla każdej dostawy odczytywane są z urządzeń pomiarowych parametry procesu ubojowego, takie jak kontrola parametrów ogłuszania i oparzania czy temperatura tuszki po wychłodzeniu.
Rozbiór prowadzony jest wg dostawców. Między poszczególnymi partiami rozbiorowymi robi się przerwę, aby oddzielić uzyski z poszczególnych partii. Kierownik produkcji ma wgląd online w postęp realizacji rozbioru i na bieżąco porównuje ilości planowe z ilościami uzysków. W celu usprawnienia rejestracji wyjścia elementów z rozbioru zastosowano panele dotykowe z indywidualnie zaprojektowanymi ekranami.
Wszystkie procesy produkcyjne są dokładnie odwzorowane w systemie, przy czym kompleksowe receptury i procedury produkcyjne są przygotowywane optymalnie pod kątem ich wykorzystania w systemie planowania i sterowania produkcją.

 „Jesteśmy najnowocześniejszym producentem mięsa z indyka w Polsce.” – mówi Paweł Waligórski.

System CSB dostarcza także istotnych danych na temat sprzedaży, obrotów, marż i kanałów dystrybucji. Tym samym zarząd może efektywnie sterować procesami handlowymi i szybko reagować na potrzeby klientów.

5 miesięcy prac wdrożeniowych i …

System CSB usprawnia komunikację w zakładzie, gwarantując przepływ informacji przez wszystkie działy, pomaga zaplanować produkcję, śledzi zasoby magazynowe, kontroluje koszty produkcyjne, online analizuje i wspiera procesy kontroli jakości w zakładzie. Pełny obraz firmy (łatwość uzyskiwania różnych informacji) i analiza procesów biznesowych umożliwia lepsze podejmowanie decyzji na wyższych szczeblach zarządzania, co pozwala nam na zwiększenie konkurencyjności naszego przedsiębiorstwa.” – podsumowuje Paweł Waligórski, współwłaściciel INDROL Sp. z o.o.

Zakres wdrożenia

  • ERP wraz ze skupem i ubojem, a także rozbiór, produkcja, magazyny, śledzenie pochodzenia, zarządzanie jakością, sprzedaż, EDI, integracja automatów etykietująco-ważących iWPL, zarządzanie trasami i transportem, mobilne ERP

Korzyści dla klienta

  • Optymalizacja łańcucha produkcyjno-logistycznego z pełnym śledzeniem pochodzenia
  • Zarządzanie magazynami surowcowymi i kontrola ubytków z dokładnością co do partii
  • Receptury z kalkulacją kosztów na każdy etap przetwórstwa y Integracja etykietowania i konfekcjonowania pod klienta
  • Certyfikacja BRC, IFS, QAFP, HALAL, QS
  • Elektroniczna wymiana danych z partnerami biznesowymi i urzędami


Zachęcamy do zapoznania się z wybranymi przykładami referencyjnymi. Opisujemy tu konkretne przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji  z szeroko rozumianego sektora spożywczego.

Zapraszamy także do śledzenia profilu LinkedIn CSB-System Polska, zapewni to dostęp do najnowszych publikacji i zagwarantuje pozostanie w kontakcie.

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Arkadiusz Krzywiński - Konsultant ds. sprzedaży / CSB-System Polska Sp. z o.o

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.