Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sprawne i bezbłędne etykietowanie produktów spożywczych

Kategoria: Procesy i Technologie

Procesy biznesowe i źródła danych muszą zapewnić dokładność etykiet przy jednoczesnym wyeliminowaniu zduplikowanych danych i dodatkowych kosztów pracy, a także zagwarantować kompleksowe śledzenie ruchu i pochodzenia. W tym celu należy zintegrować system etykietująco-ważący ze wszystkimi aplikacjami biznesowymi.

Efektywny system etykietująco-ważący oznacza duże korzyści dla firm produkcyjnych każdej wielkości. Producenci żywności, którzy chcą skonsolidować, ustandaryzować i/lub scentralizować zarządzanie etykietami mogą sporo zyskać dzięki cyfrowym rozwiązaniom. W zależności od potrzeb można zaprojektować i zarządzać dowolną liczbą formatów etykiet, które są dopasowane pod kątem produktu, klienta, wsadu, wagi stałej lub wynikowej, itd. Dodatkowo, systemy te są skonfigurowane w taki sposób, żeby można było szybko wprowadzać zmiany na etykietach.

Śledzenie pochodzenia żywności

Wymagania w zakresie śledzenia pochodzenia żywności są wysokie. Towar musi być szybko wyprodukowany i sprawnie wysyłany do klienta. Producenci muszą także spełnić rozmaite wymogi prawne oraz zagwarantować natychmiastowe śledzenie ruchu i pochodzenia w przypadku wycofywania danej partii towaru ze sprzedaży. Dlatego właśnie tak ważne są dokładne etykiety. Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) wycofanie towaru z rynku oznacza straty liczone w milionach dolarów oraz spadek zaufania konsumentów do marki. Średni koszt przestoju w produkcji z powodu błędnych etykiet to 100 000 USD na godzinę. Wdrożenie właściwego oprogramowania pozwoli uniknąć kar, błędów na etykietach, akcji wycofywania produktów z rynku i negatywnego rozgłosu.

Szybka reakcja na wymagania klientów

Amerykańska firma Premium Iowa Pork jest liderem w produkcji mięsa wieprzowego bez zawartości antybiotyków. Z uwagi na szeroki asortyment, producent używa etykiet w różnych rozmiarach, formatach i projektach graficznych. Przedsiębiorstwo postawiło na dedykowane rozwiązania CSB-System. Oprogramowanie jest zintegrowane z dynamicznymi wagami kontrolnymi do ważenia produktów w ruchu oraz skanerami kodów kreskowych, które nie tylko odczytują numery serii produkcyjnych, ale także sprawdzają jakość kodów kreskowych. Co ważne, zarząd ma wgląd w dane procesów produkcyjnych w czasie rzeczywistym i może na bieżąco monitorować postęp realizacji produkcji czy ewentualne nadwyżki produkcyjne. Zintegrowane rozwiązanie informatyczne eliminuje odrębne wielopoziomowe procesy oraz zduplikowane dane. „Zautomatyzowaliśmy nasze procesy i teraz wszystkie raporty są dostępne dosłownie na naciśnięcie klawisza.” – podsumowuje Shawna Pottebaum z firmy Premium Iowa Pork.

Wysoka jakość etykiet i niższe koszty pracy

Inny klient CSB-System, firma Rantoul Foods, także wyeliminowała dodatkowe koszty pracy dzięki implementacji rozwiązania CSB. System etykietowania jest w pełni zautomatyzowany, co pozwala z jednej strony obniżyć nakłady pracy i praktycznie wykluczyć konieczność dwukrotnego wprowadzania tych samych danych, z drugiej zaś strony zwiększyć dokładność i szybkość produkcji. Wszystkie wsady, opakowania, pojemniki logistyczne czy produkty gotowe są identyfikowane automatycznie. Przypisane identyfikatory są zachowane na wszystkich etapach, od przyjęcia poprzez produkcję, pakowanie i wyroby gotowe aż do kompletacji i wysyłki. Wszystkie dane szczegółowe są transferowane automatycznie do systemu etykietowania. Firma Rantoul ma teraz wszystkie procesy etykietowania i identyfikacji pod kontrolą przy jednoczesnym wyeliminowaniu błędów i pełnym śledzeniu pochodzenia. „Dzięki wdrożeniu rozwiązania CSB-System oszczędziliśmy kilka godzin pracy manualnej każdego dnia.” – mówi Matt Jones z firmy Rantoul Foods.

Korzyści dla przedsiębiorstwa

Każde przedsiębiorstwo, które chce skonsolidować, ustandaryzować i/lub scentralizować zarządzanie etykietami może odnieść wymierne korzyści dzięki implementacji systemu etykietująco-ważącego. System zwiększa efektywność procesów, a ponieważ etykietowanie cechuje się dużą powtarzalnością, oszczędności szybko się powiększają. System etykietująco-ważący zintegrowany z systemem ERP wyeliminuje prace manualne, zapewni oszczędności czasowe i zredukuje błędy do minimum. Integracja umożliwi także pełną automatyzację procesów, pozwalając tym samym uniknąć kosztownych błędów na etykietach oraz zwiększyć szybkość etykietowania. Dodatkowym atutem jest dopasowanie systemu pod kątem aktualnych wymagań handlu i przepisów prawnych, a także standardów GS1

 

Zachęcamy do zapoznania się z wybranymi przykładami referencyjnymi. Opisujemy tu konkretne przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji  z szeroko rozumianego sektora spożywczego.

Najlepiej jednak przekonać się osobiście: nadal można rejestrować się na naszą bezpłatną wirtualną konferencję "Forward21". Już 6 października nasi eksperci zaprezentują studia przypadków opracowane w oparciu o praktykę wdrożeniową. Motywem przewodnim konferencji będą trendy i strategie cyfryzacji, uzupełnione o wirtualną wizytę referencyjną w zakładzie OTTO GOURMET.

Autor:Arkadiusz Krzywiński - konsultant ds. sprzedaży / CSB-System Polska Sp. z o.o
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.