Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wdrożenie systemu ERP w EDEKA

Kategoria: Procesy i Technologie

Rok 2011 - w Rheinstetten powstaje zakład produkcyjny i centrum logistyczne EDEKA Südwest Fleisch. Głównym komponentem inteligentnego zakładu mięsnego jest rozwiązanie CSB FACTORY ERP. W połączeniu z najnowocześniejszymi maszynami i urządzeniami oprogramowanie CSB umożliwiło wyprodukowanie nawet do 650 ton wysokowartościowych wyrobów mięsnych i wędliniarskich dziennie dla 1150 sklepów firmowych.

 

Rok 2021 –  zakład Edeka Rheinstetten świętuje swój 10-letni jubileusz

Jeden zamiast trzech – tak to się wszystko zaczęło. W 2011 roku trzy zakłady Edeka zostały połączone w jeden. Minęła cała dekada. Przez ten czas podwoiły się moce magazynowe. Było to spowodowane dodaniem nowych asortymentów serów i ryb. Magazyn palet ma obecnie 7000 miejsc magazynowych, a magazyn pojemników 102 000 miejsc magazynowych. Zwiększyła się też liczba pracowników, sklepów firmowych i artykułów sprzedażowych. Ale przyjęte na początku zasady są wciąż takie same: liczy się smak, jakość, najlepsze składniki, ścisłe kontrole i regionalne produkty.

10 lat Edeka Rheinstetten – 10 lat Steak No.1 – to także 10 lat pracy z oprogramowaniem CSB dla przemysłu mięsnego.

Zakład EDEKI w Rheinstetten to jeden z najbardziej innowacyjnych zakładów mięsnych w Europie. Kluczowe znaczenie ma system zarządzania ERP. CSB FACTORY ERP dla firm produkcyjnych steruje całym łańcuchem tworzenia wartości: od przyjęcia towarów poprzez rozbiór półtusz wieprzowych, planowanie produkcji i sterowanie produkcją, pakowanie i etykietowanie, procesy przyjęcia do magazynu i wydania z magazynu, kompletację i załadunek na wózki aż do wysyłki. „Programy informatyczne pomagają nam efektywnie i przejrzyście sterować całym łańcuchem tworzenia wartości.“ - kontynuuje Jürgen Sinn, prezes firmy Edeka.

Automatyczne kontrole jakości

Pełna informatyzacja procesów: takie było motto przewodnie podczas planowania nowego zakładu. Zastosowanie systemu ERP od CSB-System zaczyna się więc od automatycznej kontroli oraz przyjęcia do magazynu ćwierci wołowych i półtusz wieprzowych. Poza standardowymi kontrolami jakości na przyjęciu towarów, wykonywana jest także automatyczna i bezdotykowa klasyfikacja półtusz wieprzowych z wykorzystaniem urządzenia do przemysłowej analizy obrazu CSB Image Meater. Za pomocą kamer rejestrowana jest struktura mięsa z podziałem na różne klasy jakościowe. Rozróżniane są także prawe i lewe półtusze - to ważna informacja dla dalszego automatycznego rozbioru zasadniczego.

Ciągłość planowania

Zapotrzebowanie na półtusze wieprzowe i ćwierci wołowe na rozbiór jest wyznaczane w module planowania CSB. Aby uzyskać optymalne wyniki planowania uwzględnione są wszystkie etapy procesu produkcji: na podstawie danych sprzedaży prognozuje się przewidywaną sprzedaż poszczególnych artykułów w danym dniu. Wynikające z tego zapotrzebowanie na artykuły do wyprodukowania jest przekazywane do modułu planowania rozbioru. W razie stwierdzenia niedoboru, natychmiast planowane jest zaopatrzenie.

Sprawne procesy dzięki IT

Edeka Südwest Fleisch wykorzystuje oprogramowanie CSB do planowania, sterowania i optymalizacji linii produkcyjnych i pakujących, włącznie ze zautomatyzowanym ważeniem i etykietowaniem. Od samego początku duży nacisk położono na prostą, intuicyjną obsługę. W związku z tym na każdej linii zainstalowano komputery przemysłowe CSB Rack z przejrzystymi kokpitami informacyjnymi. Na tych kokpitach wyświetlane są aktualne zlecenia wraz z numerem zlecenia, ceną, datą minimalnej trwałości i numerem serii produkcyjnej. W ten sposób oprogramowanie zapewnia z jednej strony przejrzyste i efektywne procesy, z drugiej zaś strony pomaga wyeliminować błędy i nieprawidłowości, a tym samym potencjalne reklamacje klientów.

Kompletacja 100 000 pojemników

Dzienna wydajność na kompletacji to ok. 130 000 pozycji zleceń i łącznie 100 000 pojemników i kartonów. Kompletacja dynamiczna jest organizowana wg zasady "towar do człowieka" i odbywa się na dwóch stacjach roboczych utworzonych we współpracy z firmą Vanderlande. Cały proces obsługi jest bardzo prosty. System CSB inicjuje transport pojemników z magazynu na stanowiska robocze. Pracownik widzi na ekranie informację, ile sztuk artykułu należy pobrać i w którym pojemniku docelowym je umieścić. Dzięki temu kompletacja przebiega szybko i bezbłędnie: każdy pracownik bez problemu wykonuje nawet do 700 pobrań na godzinę.

Bieżący monitoring 800 procesów na dwóch stanowiskach dyspozytorskich

Na dwa stanowiska dyspozytorskie trafiają wszystkie informacje o aktualnej sytuacji w zakładzie, wydajności i statusie technicznym w obszarze logistyki i produkcji. System sygnalizacji świetlnej dostarcza bieżące dane na temat operacji magazynowych, depaletyzacji, kompletacji i załadunku na wózki. Zezwala to na monitoring online prawie 800 pojedynczych procesów i w razie konieczności na natychmiastową reakcję.

Korzyści dla klienta

  • Automatyczna kontrola i przyjęcie do magazynu półtusz wieprzowych
  • Ciągłe planowanie zapotrzebowania na rozbiór i na produkcję
  • Kompletacja typu "towar do człowieka" zezwala na niemal 700 operacji na godzinę na pracownika
  • Stanowiska dyspozytorskie monitorują 800 procesów i umożliwiają natychmiastową reakcję na wszelkie nieprawidłowości

Wdrożenie systemu klasy ERP w EDEKA Rheinstetten

Zachęcamy do zapoznania się z innymi przykładami referencyjnymi. Opisujemy tu konkretne przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji  z szeroko rozumianego sektora spożywczego.

Zapraszamy także do obserwowania profilu CSB-System Polska na portalu LinkedIn.

Autor:CSB - System Polska Sp. z o.o.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.