Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mięso hodowane komórkowo po raz pierwszy dostępne w konwencjonalnym sklepie

Kategoria: Biznes

Na początku grudnia br. w Singapurze konsumenci po raz pierwszy w historii mieli okazję kupić mięso hodowane komórkowo w konwencjonalnym sklepie mięsnym.

Rozwiązanie problemów przemysłu spożywczego?

Technologia hodowli komórkowej uważana jest obecnie za jedno z kluczowych rozwiązań problemów, z którymi mierzy się globalny przemysł żywnościowy – poczynając od poszukiwania alternatywnych źródeł wartościowego białka, a kończąc na wpływie tradycyjnego rolnictwa na zmiany klimatu. Good Meat, oddział działającej w obszarze technologii żywności firmy Eat Just, wszedł we współpracę z singapurskim przedstawicielem branży mięsnej, Huber’s Butchery. Owocem wspólnych działań obydwu przedsiębiorstw jest pierwsza na świecie możliwość kupienia mięsa komórkowego w standardowym sklepie.

Kebab z kurczaka i gulasz drobiowy – hodowane komórkowo

„W ramach wstępnego pokazu przykładowych dań, który odbywa się w tym tygodniu, spróbować można hodowanego komórkowo kebabu z kuskusem, smażonej skórki z kurczaka z sałatką grecką, a także komórkowego gulaszu drobiowego po prowansalsku”, wymienia Andrew Noyes, wiceprezes Eat Just. „Mięso hodowane komórkowo może stanowić rozwiązanie problemów związanych z coraz intensywniejszą produkcją rolną, która usiłuje sprostać popytowi coraz liczniejszej światowej populacji (…)”, dodaje dyrektor wykonawczy Huber’s Butchery, Andre Huber.

Transformacja światowej gospodarki żywnościowej

Obserwowany w ostatnim czasie gwałtowny wzrost zainteresowania uzyskiwanymi komórkowo źródłami białka pociąga za sobą uzasadnione pytania o przyszłość konwencjonalnego rolnictwa w najbliższych dekadach. Mimo że według przewidywań ekspertów mięso in vitro odegra kluczową rolę w transformacji globalnej gospodarki żywnościowej, warto pamiętać, że nie odbędzie się to bez udziału i wsparcia rolników.

Mięso komórkowe na sklepowej półce

„W przyszłości, gdy będziemy w stanie znacząco zwiększyć zasięg naszych działań, a nasze produkty na stałe wejdą do sprzedaży detalicznej, mamy nadzieję, że hodowanego komórkowo kurczaka będzie można znaleźć w dziale mięsnym w supermarkecie obok drobiu z konwencjonalnej hodowli oraz białka roślinnego. Konsumenci będą mogli wybrać najbardziej odpowiadający im oraz ich najbliższym produkt – jesteśmy przekonani, że wielu z nich sięgnie właśnie po mięso hodowane komórkowo”, podsumowuje Noyes.

Źródła:

  1. https://www.goodmeat.co/butchery
  2. https://www.foodingredientsfirst.com/news/worlds-first-cultivated-meat-butchery-debuts-cell-based-cuts-from-good-meat.html

Wybierz temat: Nowości rynkowe

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.