Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Premier Japonii Fumio Kishida ogłosił plany rozwoju przemysłu mięsnego w tym kraju Podczas posiedzenia Komisji Budżetowej Izby Reprezentantów ogłosił, że Foodtech, w tym żywność komórkowa, jest ważną technologią z punktu widzenia realizacji zrównoważonych dostaw żywności. Rząd Japonii będzie rozwijać środowisko do tworzenia nowego rynku, m.in. wysiłki na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa i ustanowienia zasad etykietowania, a także wspierać będzie biznes technologii żywności wywodzący się z Japonii.
Podczas gdy otoczenie regulacyjne Japonii dotyczące sprzedaży mięsa hodowanego komórkowo było postrzegane przez niektórych jako takie, które może stworzyć dość szybką ścieżkę schodzenia w porównaniu z innymi krajami, wciąż istnieje kilka przeszkód regulacyjnych, które należy rozwiązać, aby takie mięso znalazło się w sprzedaży. W ub.r. japońskie Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej utworzyło zespół ekspertów w celu zbadania bezpieczeństwa hodowlanego mięsa i związanego z nim procesu produkcyjnego. Prawie rok później japoński rząd nadal pracuje nad definicją, czym jest mięso hodowlane jako żywność oraz nad opracowaniem standardów bezpieczeństwa dla surowców i procesów produkcyjnych.
Kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) popyt na mięso ma wzrosnąć do połowy wieku o 52%. Jednak w przypadku mięsa, które często uważa się za niezrównoważone, produkcja mięsa hodowlanego może dostarczać mięso przy wykorzystaniu o 95% mniej gruntów i do 92% mniejszej emisji gazów.
Ta deklaracja japońskiego premiera jest niezwykle znaczącym krokiem, ponieważ lider dużej światowej gospodarki podkreśla potrzebę wspierania hodowli mięsa komórkowego jako części bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Wsparcie ze strony czołowych japońskich urzędników państwowych podkreśla również tendencję, w której kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi jako sposobem na zwiększenie ich samodzielności. Singapur i Izrael były podobnie proaktywne, nalegając na inwestycje i przyspieszenie ścieżek regulacyjnych sprzedaży mięsa hodowlanego. Japonia dołącza teraz do szybko rosnącej listy krajów, które dostrzegają potencjał zrównoważonych białek.
Natomiast UE musi wykorzystać swój nowy Europejski Fundusz Suwerenności do inwestowania w ogólnodostępne badania, aby tworzyć przyszłościowe miejsca pracy i zachować konkurencyjność w światowym wyścigu o rozwój hodowli mięsa.
Przeczytaj także
Wskazano jakie trendy nawozowe będą widoczne w przyszłym roku oraz jak biznes zamierza wspierać producentów żywności w realizacji celów zrównoważonego rozwoju.
Na początku grudnia br. w Singapurze konsumenci po raz pierwszy w historii mieli okazję kupić mięso hodowane komórkowo w konwencjonalnym sklepie mięsnym.
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa i Obszarów Wiejskich opublikowało właśnie swój oficjalny pięcioletni plan rolny, w którym po raz pierwszy uwzględniono mięso hodowane komórkowo.