Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Japonia inwestuje w przemysł mięsa hodowanego komórkowo, by wzmocnić zrównoważone dostawy żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Premier Japonii Fumio Kishida ogłosił plany rozwoju przemysłu mięsnego w tym kraju Podczas posiedzenia Komisji Budżetowej Izby Reprezentantów ogłosił, że Foodtech, w tym żywność komórkowa, jest ważną technologią z punktu widzenia realizacji zrównoważonych dostaw żywności. Rząd Japonii będzie rozwijać środowisko do tworzenia nowego rynku, m.in. wysiłki na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa i ustanowienia zasad etykietowania, a także wspierać będzie biznes technologii żywności wywodzący się z Japonii.

Podczas gdy otoczenie regulacyjne Japonii dotyczące sprzedaży mięsa hodowanego komórkowo było postrzegane przez niektórych jako takie, które może stworzyć dość szybką ścieżkę schodzenia w porównaniu z innymi krajami, wciąż istnieje kilka przeszkód regulacyjnych, które należy rozwiązać, aby takie mięso znalazło się w sprzedaży. W ub.r. japońskie Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej utworzyło zespół ekspertów w celu zbadania bezpieczeństwa hodowlanego mięsa i związanego z nim procesu produkcyjnego. Prawie rok później japoński rząd nadal pracuje nad definicją, czym jest mięso hodowlane jako żywność oraz nad opracowaniem standardów bezpieczeństwa dla surowców i procesów produkcyjnych.

Kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) popyt na mięso ma wzrosnąć do połowy wieku o 52%. Jednak w przypadku mięsa, które często uważa się za niezrównoważone, produkcja mięsa hodowlanego może dostarczać mięso przy wykorzystaniu o 95% mniej gruntów i do 92% mniejszej emisji gazów.

Ta deklaracja japońskiego premiera jest niezwykle znaczącym krokiem, ponieważ lider dużej światowej gospodarki podkreśla potrzebę wspierania hodowli mięsa komórkowego jako części bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Wsparcie ze strony czołowych japońskich urzędników państwowych podkreśla również tendencję, w której kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi jako sposobem na zwiększenie ich samodzielności. Singapur i Izrael były podobnie proaktywne, nalegając na inwestycje i przyspieszenie ścieżek regulacyjnych sprzedaży mięsa hodowlanego. Japonia dołącza teraz do szybko rosnącej listy krajów, które dostrzegają potencjał zrównoważonych białek.

Natomiast UE musi wykorzystać swój nowy Europejski Fundusz Suwerenności do inwestowania w ogólnodostępne badania, aby tworzyć przyszłościowe miejsca pracy i zachować konkurencyjność w światowym wyścigu o rozwój hodowli mięsa.

Źródło: https://thespoon.tech/japan-prime-minister-wants-to-develop-cultivated-meat-industry-to-help-create-sustainable-food-supply/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.