Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podsumowanie II spotkania Zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes

15 grudnia w Sali Notowań na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie odbyło się spotkanie Zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności, podczas którego omawiano m.in. kwestie tego, jak produkcja żywności może się zmienić po wprowadzeniu założeń Europejskiego Zielonego Ładu i Strategii “od pola do stołu” oraz jak sektor chemiczny zamierza przygotować się do tej transformacji.

Wskazano jakie trendy nawozowe będą widoczne w przyszłym roku oraz jak biznes zamierza wspierać producentów żywności w realizacji celów zrównoważonego rozwoju.  

Swoją ekspercką wiedzą w trakcie debaty podzielili się: 

  • Grzegorz Kądzielawski, Wiceprezes Zarządu Grupa Azoty S.A.
  • Katarzyna Kotańska, Dyrektor Departamentu Analiz i Sprawozdawczości ARiMR  
  • Cezary Urban, Dyrektor Działu Agricultural Solutions BASF 
  • Anna Zalewska, Dyrektor Departamentu Oceny Projektów Inwestycyjnych ARiMR

Dyskusję moderował Michał Siwek, Dyrektor Departamentu Międzynarodowy Hub Food and Agri z BNP Paribas.

Tematy dyskusji

Dyskutowano o tym jakie rodzaje wsparcia będą możliwe w zakresie praktyk rolniczych korzystnych dla środowiska, klimatu i dobrostanu zwierząt oraz kiedy uruchomione zostaną pierwsze interwencje w ramach Planu Strategicznego. Dodatkowo podczas debaty odpowiedziano na pytanie, które instrumenty nowej WPR mogą wykorzystać przetwórcy żywności, aby wesprzeć swoją konkurencyjność oraz z jakich mechanizmów wsparcia mogą skorzystać większe gospodarstwa oraz przetwórcy. 

Podczas spotkania, mówiono nie tylko o perspektywie przedstawicieli biznesu czy administracji państwowej, ale również można było usłyszeć głos osób bezpośrednio reprezentujących rolników, ogrodników, sadowników, start-upy spożywcze oraz stowarzyszenia i organizacje wpierające zrównoważoną produkcję żywności.

W dyskusji głośno wybrzmiała potrzeba edukacji i doradztwa rolniczego wraz z usystematyzowanym nazewnictwem i rozróżnieniem rolnictwa ekologicznego, niechemicznego czy biologicznego. Warto podkreślić, że sektor rolno-spożywczy rozwija się cały czas wykorzystując coraz to nowsze technologie, które warto uwzględniać w dopłatach czy instrumentach wsparcia.  

Kolejne spotkanie zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności odbędzie się 26 stycznia o godz. 12:00 w formule online. Podczas spotkania poruszone zostaną kwestie Gospodarki Obiegu Zamkniętego w produkcji i dystrybucji żywności.  

Żródło: UN Global Compact Network Poland

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: UN Global Compact Network Poland

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.