Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Brazylijska firma JBS rozpoczyna budowę fabryki wołowiny hodowanej laboratoryjnie w Hiszpanii

Kategoria: Procesy i Technologie

Brazylijski producent mięsa poinformował, że jego spółka zależna BioTech Foods rozpoczęła w Hiszpanii budowę swojego pierwszego zakładu na skalę komercyjną, w którym produkować będzie  mięso komórkowe. Zakład, którego budowa ma zakończyć do połowy 2024 r., będzie największym na świecie zakładem mięsnym z wolumenem produkcji ponad 1000 ton metrycznych hodowanej wołowiny rocznie. A możliwe będzie zwiększenie wydajność do 4000 ton metrycznych rocznie.

„Nowa fabryka BioTech stawia JBS w wyjątkowej pozycji, by przewodzić segmentowi i kierować tą falą innowacji” — powiedział Eduardo Noronha z JBS USA.

JBS nabył 51% udziałów w hiszpańskiej firmie BioTech w 2021 r. w ramach umowy o wartości 100 mln USD, z czego 41 mln USD skierowano na budowę zakładu, który będzie zlokalizowany w San Sebastian.

„Dzięki wyzwaniom nałożonym na globalne łańcuchy dostaw, uprawiane białko oferuje potencjał do stabilizacji bezpieczeństwa żywności i globalnej produkcji białka”, powiedział w oświadczeniu współzałożyciel i dyrektor generalny BioTech Foods, Iñigo Charola.

Popyt i akceptacja mięsa komórkowego rosną

JBS potwierdził, że BioTech planuje stopniowo zwiększać swoje moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumentów, i uważa Australię, Brazylię, Unię Europejską, Japonię, Singapur i Stany Zjednoczone za kluczowe rynki. Oczekuje się, że rynek ten odnotuje ogromny wzrost w następnej dekadzie, a źródła wskazują, że do 2032 r. 12% białka spożywanego na świecie będzie pochodzić z tego bardziej zrównoważonego systemu produkcji żywności.

Inne inwestycje

Brazylijski przetwórca drobiu i wieprzowiny BRF SA również zainteresował się w sektorem mięsa hodowlanego, inwestując 2,5 mln USD w izraelski start-up Aleph Farms w 2021 r.

Sektor food-tech w ciągu ostatniego roku stał się dźwignią światowego przemysłu spożywczego. Tym samym ekosystem food-tech w Hiszpanii, który obejmuje produkcję alternatywnych białek, takich jak hodowane mięso, zajmuje piąte miejsce pod względem najwyższych inwestycji w Europie, po Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji i Holandii (wg raportu Foodtech in Spain: Moving the Spanish Food System Forward by ICEX). To samo badanie wskazuje, że hiszpańskie startupy potroiły swoje inwestycje w 2021 r. (695 mln EUR) w porównaniu z rokiem poprzednim.

Źródło: https://www.reuters.com/article/jbs-labmeat-idUSKBN2XS1ON

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.