Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Brazylijski producent mięsa poinformował, że jego spółka zależna BioTech Foods rozpoczęła w Hiszpanii budowę swojego pierwszego zakładu na skalę komercyjną, w którym produkować będzie mięso komórkowe. Zakład, którego budowa ma zakończyć do połowy 2024 r., będzie największym na świecie zakładem mięsnym z wolumenem produkcji ponad 1000 ton metrycznych hodowanej wołowiny rocznie. A możliwe będzie zwiększenie wydajność do 4000 ton metrycznych rocznie.
„Nowa fabryka BioTech stawia JBS w wyjątkowej pozycji, by przewodzić segmentowi i kierować tą falą innowacji” — powiedział Eduardo Noronha z JBS USA.
JBS nabył 51% udziałów w hiszpańskiej firmie BioTech w 2021 r. w ramach umowy o wartości 100 mln USD, z czego 41 mln USD skierowano na budowę zakładu, który będzie zlokalizowany w San Sebastian.
„Dzięki wyzwaniom nałożonym na globalne łańcuchy dostaw, uprawiane białko oferuje potencjał do stabilizacji bezpieczeństwa żywności i globalnej produkcji białka”, powiedział w oświadczeniu współzałożyciel i dyrektor generalny BioTech Foods, Iñigo Charola.
Popyt i akceptacja mięsa komórkowego rosną
JBS potwierdził, że BioTech planuje stopniowo zwiększać swoje moce produkcyjne, aby sprostać rosnącemu popytowi konsumentów, i uważa Australię, Brazylię, Unię Europejską, Japonię, Singapur i Stany Zjednoczone za kluczowe rynki. Oczekuje się, że rynek ten odnotuje ogromny wzrost w następnej dekadzie, a źródła wskazują, że do 2032 r. 12% białka spożywanego na świecie będzie pochodzić z tego bardziej zrównoważonego systemu produkcji żywności.
Inne inwestycje
Brazylijski przetwórca drobiu i wieprzowiny BRF SA również zainteresował się w sektorem mięsa hodowlanego, inwestując 2,5 mln USD w izraelski start-up Aleph Farms w 2021 r.
Sektor food-tech w ciągu ostatniego roku stał się dźwignią światowego przemysłu spożywczego. Tym samym ekosystem food-tech w Hiszpanii, który obejmuje produkcję alternatywnych białek, takich jak hodowane mięso, zajmuje piąte miejsce pod względem najwyższych inwestycji w Europie, po Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji i Holandii (wg raportu Foodtech in Spain: Moving the Spanish Food System Forward by ICEX). To samo badanie wskazuje, że hiszpańskie startupy potroiły swoje inwestycje w 2021 r. (695 mln EUR) w porównaniu z rokiem poprzednim.
Źródło: https://www.reuters.com/article/jbs-labmeat-idUSKBN2XS1ON
Przeczytaj także
Amerykańskie organy regulacyjne podjęły decyzję o zatwierdzeniu sprzedaży kurczaków hodowanych komórkowo przez dwie firmy, GOOD Meat i UPSIDE Foods.
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
Wsparcie rządu Japonii podkreśla tendencję, w której kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi jako sposobem na zwiększenie ich samodzielności.