Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wartości progowe dla alergenów w żywności - rekomendacje FAO/WHO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja ds. Żywności i Rolnictwa Komitet Ekspertów ds. Alergenów Pokarmowych FAO)/WHO zebrała się po raz piąty w celu ustalenia wartości progowych dla soi, selera, łubinu, gorczycy, gryki, owsa i niektórych orzechów z drzew. Wcześniej ustalono wartości progowe dla niektórych priorytetowych alergenów (zboża zawierające gluten, skorupiaki, jaja, ryby, mleko, orzeszki ziemne, sezam i orzechy z drzew (migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, pekan, pistacje i orzechy włoskie)) w żywności.

Progi dla alergenów poruszonych na piątym spotkaniu ustalono przy użyciu tej samej metodologii, która została opracowana podczas poprzednich posiedzeń komisji ekspertów. Określenie progów alergenów w oparciu o ryzyko stanowi podstawę zaleceń zawartych w sprawozdaniach komisji w sprawie oznakowania zapobiegawczego i wyłączenia produktów pochodnych. Wszystkie zalecenia komisji zostaną wykorzystane przez Codex Alimentarius do opracowania, rewizji i stosowania standardów międzynarodowych.

Ostateczna zalecana przez komitet dawka referencyjna (RfD) dla każdej alergizującej żywności jest następująca, w miligramach (mg) na całkowitą ilość białka ze źródła alergenu:

  • Seler: 1 mg
  • Soja: 10 mg
  • Orzechy brazylijskie, orzechy makadamia i orzeszki piniowe: 1 mg
  • Gorczyca: 1 mg
  • Łubin: 10 mg
  • Gryka: 10 mg
  • Owies: RfD specyficzne dla owsa jest niedostępne, ponieważ zidentyfikowane ryzyko alergii pokarmowej zależnej od immunoglobulin E (IgE) w przypadku owsa wynika z kontaktu krzyżowego z innymi ziarnami owsa, a nie z samego owsa; dlatego też RfD dotyczące owsa byłoby niewłaściwym sposobem zarządzania tą kwestią.

Źródło: https://www.fao.org/documents/card/en?details=cc8387en

 

Wybierz obszar: Alergeny Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.