Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksperci FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego Listeria monocytogenes w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na przełomie maja i czerwca w Genewie odbyło się wspólne spotkanie ekspertów FAO/WHO ds. Oceny Ryzyka Mikrobiologicznego (JEMRA). Celem było przeprowadzenia oceny ryzyka Listeria monocytogenes w wybranych produktach spożywczych przy użyciu modeli opracowanych od czasu poprzedniego spotkania.

Geneza oceny ryzyka Listeria monocytogenes w wybranych produktach spożywczych przez FAO/WHO

FAO i WHO przeprowadza ocenę ryzyka L. monocytogenes w produktach spożywczych od 1999 r. W 2020 r. odbyło się wirtualne spotkanie ekspertów w celu przeglądu najnowszych danych dotyczących L. monocytogenes. Mieli oni również określić potrzebę modyfikacji, aktualizacji lub opracowania nowych modeli i narzędzi oceny ryzyka dla tego patogenu. Zalecono rozszerzenie przyszłych ocen ryzyka na różne podgrupy towarów i rozważenie oceny ryzyka „od pola do stołu”, a także by w przyszłych ocenach ryzyka dokonano przeglądu grup podatnych populacji w oparciu o ryzyko fizjologiczne i inne czynniki społeczno-ekonomiczne. Podsumowanie spotkania ekspertów FAO/WHO w 2020 r. zostało zgłoszone na 52. sesji Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH52) w marcu 2022 r., a propozycja, aby JEMRA przeprowadziła pełną ocenę ryzyka L. monocytogenes w żywności „od pola do stołu”, została wsparta przez członków CCFH52. W październiku 2022 r. i opracowano formalne modele oceny ryzyka dla Listeria monocytogenes dla: warzyw liściastych, melona kantalupa, mrożonych warzyw i rybnych wyrobów RTE.

W oparciu o wyniki oceny ryzyka, to spotkanie ekspertów stanowić będzie podstawę ewentualnej przyszłej rewizji Wytycznych w sprawie stosowania ogólnych zasad higieny żywności do zwalczania Listeria monocytogenes w żywności (CXG 61-2007).

Niniejszy dokument podsumowuje wnioski i zalecenia wynikające z ocen ryzyka mikrobiologicznego L. monocytogenes dla: warzyw liściastych, melona kantalupa, mrożonych warzyw i rybnych wyrobów RTE.

A najważniejsze wnioski i zalecenia dot. modeli ryzyka to:

  • Modele oceny ryzyka uznano za przydatne i adekwatne do celu, ale model dawka-odpowiedź można ulepszyć, biorąc pod uwagę dodatkowe czynniki, takie jak podstawowe warunki zdrowotne zagrożonych populacji.
  • Modele powinny pozostać dostępne jako narzędzia typu open source.
  • Istnieje potrzeba uzyskania dodatkowych reprezentatywnych danych na temat L. monocytogenes w łańcuchu pokarmowym, aby lepiej informować o występowaniu L. monocytogenes, zjadliwości i odpowiedzi na dawkę, tak aby ocena ryzyka dla różnych wirulencji szczepów L. monocytogenes była możliwa.
  • Samo pobieranie próbek produktu końcowego i badania mikrobiologiczne miały niewielki wpływ na zmniejszenie ryzyka, nawet jeśli były stosowane do każdej partii, ale metody te mogą pomóc zweryfikować skuteczność środków kontroli.

Zalecenia i uwagi dotyczące rewizji wytycznych dotyczących zwalczania L. monocytogens:

  • Zdolność pokarmu do wspomagania wzrostu L. monocytogenes i prawdopodobieństwo jej wystąpienia podczas konsumpcji bez dalszego przetwarzania lub obróbki zależy od praktyk stosowanych przez samych konsumentów. Dlatego należy zachować ostrożność przy klasyfikacji żywności na odrębne kategorie, np. jako wspierający/niewspierający wzrost L. monocytogenes lub jako RTE / non-RTE.
  • Potencjalne skutki zmiany klimatu, takie jak wzrost temperatury i zanieczyszczenia, powinny zostać ocenione przez podmioty działające na rynku spożywczym i w razie potrzeby należy wdrożyć skuteczna środki kontroli.
  • Kontrola L. monocytogenes podczas produkcji pierwotnej może zmniejszyć ryzyko.
  • Wpływ na przewidywane ryzyko zanieczyszczenia podczas przetwarzania podkreśla potrzebę dla skutecznego zarządzania praktykami higieny środowiska.
  • Istotne jest właściwe pobierania próbek produktu końcowego, próbek środowiskowych i badania mikrobiologiczne, które weryfikują skuteczność wdrożonych środków kontroli.
  • Informowanie o produkcie i świadomość konsumentów o wpływie niezgodnego z przeznaczeniem użycia żywności podkreślają potrzebę ulepszenia etykiet i uzupełnienie o informacje o przygotowaniu i zastosowaniu żywności.
  • Należy prowadzić edukację konsumentów w zakresie bezpiecznego przygotowywania, przechowywania żywności i jej przeznaczenia.
  • Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny przekazywać konsumentom jasne komunikaty dotyczące zamierzonego użycia żywności (np. przez media społecznościowe, strony internetowe).

WHO aktualizuje szacunki dotyczące zagrożenia chorobami przenoszonymi przez żywność

WHO poprosiła ekspertów, którzy mogą przyczynić się do opracowania szacunków globalnego obciążenia chorobami przenoszonymi przez żywność. Agencja jest w trakcie aktualizacji szacunków z 2010 r., które zostały opublikowane w 2015 r. Skorygowane dane powinny być dostępne w 2025 r.

Źródło: FAO, WHO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.