Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsekwencje dla bezpieczeństwa żywności wynikające ze stosowania inhibitorów środowiskowych w systemach rolno-spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wyżywienie rosnącej populacji światowej w odpowiedzi na kryzys klimatyczny jest dużym wyzwaniem. Wymaga opracowania praktyk i technologii w celu zwiększenia zrównoważonego charakteru systemów rolno-spożywczych i ograniczenia szkodliwego wpływu na środowisko.

Wśród tych podejść inhibitory środowiskowe stosuje się w celu poprawy wydajności produkcji roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich, przy jednoczesnej redukcji emisji gazów cieplarnianych, takich jak metan, lub ograniczeniu utraty azotu z pól uprawnych i pastwisk.

Przypadkowa obecność inhibitorów środowiskowych w towarach spożywczych może budzić obawy zdrowotne, a także zakłócenia w handlu, jeśli nie zostaną ustalone standardy. Wyzwania związane z oceną ryzyka dla bezpieczeństwa żywności i zarządzaniem tymi substancjami obejmują brak zharmonizowanych na szczeblu międzynarodowym najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (MRL), uzgodnioną definicję inhibitorów środowiskowych oraz niewystarczające informacje na temat bezpieczeństwa niektórych związków.

FAO opublikowało raport pt. Food safety implications from the use of environmental inhibitors in agrifood systems, który zawiera przegląd różnych syntetycznych i biologicznych inhibitorów środowiskowych wraz z analizą możliwych konsekwencji ich stosowania dla bezpieczeństwa żywności. Ramy regulacyjne dotyczące inhibitorów środowiskowych w wybranych krajach przedstawiono jako przykłady bieżącego podejścia stosowanego na poziomie krajowym lub regionalnym. Omówiono także luki w wiedzy związanej z bezpieczeństwem żywności wraz z pewnymi perspektywami dotyczącymi dalszych działań.

Jakie ramy regulacyjne dot. Inhibitorów środowiskowych obowiązują w UE?

W UE inhibitory metanogenezy są regulowane rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 (UE, 2003a) w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, które zawiera informacje dotyczące zezwoleń i wymogów w zakresie etykietowania, a także kategorii dodatki paszowe i premiksy. Artykuł 6 odnosi się do inhibitorów metanogenezy, takich jak: dodatki zootechniczne „stosowane w celu korzystnego oddziaływania na środowisko”. Rozporządzenie wykonawcze (UE) 2022/565 (UE, 2022c) zezwoliło na stosowanie 3-NOP jako dodatek paszowy dla krów mlecznych i krów reprodukcyjnych na rynku UE.

Chociaż jonofory stosowane w paszy dla przeżuwaczy generalnie zmniejszają produkcję metanu, stosowanie jonoforowych dodatków paszowych jako antybiotykowych stymulatorów wzrostu w paszy dla przeżuwaczy jest zakazane w UE od 2003 r. (WE 2003a).

Zastosowanie i zawartość nawozów z inhibitorami nitryfikacji/denitryfikacji oraz inhibitorami ureazy w UE podlega rozporządzeniu (UE) 2019/1009, które zastąpiło rozporządzenie (WE) 2003/2003 (UE, 2003b) obowiązujące od 16 lipca 2022 r. Inhibitory nitryfikacji uważa się za produkty nawozowe, jeżeli taki był zamysł producenta, aby dodawać je do produktów nawozowych. Rozporządzenie (UE) 2022/1519 (UE, 2022e) określa wymagania mające zastosowanie do produktów nawozowych zawierających związki hamujące, w tym informacje na etykiecie produktu oraz o skuteczności nawozów. To rozporządzenie harmonizuje także terminologię dotyczącą inhibitorów, zgodnie z którą „substancja lub mieszanina, która poprawia wzór uwalniania składnika odżywczego poprzez opóźnienie lub zatrzymanie aktywności określonych grup mikroorganizmów lub enzymów” powinna być nazywana „związkiem hamującym”, natomiast termin „inhibitor” odnosi się do unijnego nawozu - produktu należącego do kategorii produktu 5 (PFC5). Zastosowanie nawozów na bazie mocznika pokrytych inhibitorami nitryfikacji wymieniane jest jako jedna z najbardziej ekologicznych praktyk wg decyzji Komisji (UE) 2018/813 (UE, 2018).

Źródło: https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc8647en

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.