Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Większe bezpieczeństwo żywności. Mniej odpadów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Straty i marnotrawstwo żywności to olbrzymi problem stanowiący poważne wyzwanie dla ludzkości na wielu poziomach. Zgodnie z szacunkami Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ), populacja naszej planety wzrośnie do 8,5 mld w 2030 r. i ma sięgnąć 10,4 mld do 2100 r.[1] W związku z zagospodarowaniem gruntów i zmieniającymi się warunkami wskutek globalnego ocieplenia, coraz ważniejsze jest możliwie najpełniejsze wykorzystanie produktów żywnościowych i unikanie ich marnotrawstwa. 

Presja w branży spożywczej jest większa niż kiedykolwiek. Przede wszystkim wciąż rosną oczekiwania klientów: większa jakość, większy wybór. A to prowadzi do tworzenia większej ilości odpadów. Według danych amerykańskiej organizacji pozarządowej ReFED, sprzedawcy detaliczni i restauracje odpowiadają łącznie za około 20% odpadów żywnościowych na całym świecie [2], a jednocześnie należy pamiętać, że marnowanie żywności generuje niebagatelne koszty dla branży. 

Jak zapewnić jakość swojej żywności? Korzystaj z nowoczesnej technologii pomiarowej! 
Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Technologie pomiarowe mogą zapewnić skuteczne pomiary, szybsze reagowanie w sytuacjach zagrażających świeżości, jakości i bezpieczeństwu żywności. 

Przyrządy pomiarowe Testo do produktów spożywczych zostały wypróbowane i przetestowane w handlu detalicznym i gastronomii i są zawsze gotowe do użycia w dowolnym miejscu w walce z marnowaniem żywności. Od przyjęcia towarów po przechowywanie i przygotowywanie żywności.

1) Kontrola towarów przychodzących: 

Potrzebujesz zweryfikować towar przychodzący? Jakość produktów spożywczych, bardzo często zależy od temperatury w której się znajduje. Aby uniknąć strat, należy zachować odpowiednią temperaturę na każdym etapie łańcucha chłodniczego. W zależności od potrzeby możesz zweryfikować produkt mierząc temperaturę powierzchni lub wewnątrz produktu. Za pomocą przyrządu pomiarowego na podczerwień zweryfikujesz temperaturę bez bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Często jednak niezbędne jest określenie temperatury rdzenia tj. wewnątrz produktu. Wtedy można skorzystać z urządzenia, które posiada sondę penetracyjną.

Uniwersalnym rozwiązaniem do określenia temperatury powierzchni i wewnątrz produktu jest termometr penetracyjnym i na podczerwień testo 104-IR  – wytrzymały, praktyczny i zgodny z HACCP. 

2) Monitorowania temperatury podczas przechowywania produktów spożywczych:

Aby żywność nie psuła się tak szybko, kluczowe znaczenie ma jej właściwe przechowywanie, gdzie sprawdzą się zautomatyzowane systemy monitorowania do utrzymywania krytycznych temperatur, np. w magazynach, chłodniach lub pomieszczeniach roboczych. W przypadku przekroczenia wartości granicznych osoby odpowiedzialne są natychmiast powiadamiane za pośrednictwem wiadomości e-mail lub SMS. Daje to wystarczająco dużo czasu na podjęcie działań naprawczych i ochronę żywności przed zepsuciem. Dzięki testo Saveris 2-T1 – bezprzewodowemu rejestratorowi WiFi możesz z łatwością monitorować temperaturę – zawsze i wszędzie. 

 

3) Określanie jakości oleju do smażenia: 

Kontrola wzrokowa lub zapachowa nie wystarcza do obiektywnego sprawdzenia, czy jakość oleju do smażenia jest nadal dobra. Korzystając z testera oleju do smażenia, restaurator wymienia olej do smażenia tylko wtedy, gdy odpowiednia zmierzona wartość (TPM) staje się krytyczna. Oszczędza to częste, niepotrzebne wymiany oleju do smażenia i związane z tym koszty, a jednocześnie zapewnia niezmiennie wysoką jakość smażonych potraw. W tym przypadku odpowiednim przyrządem pomiarowy jest tester oleju spożywczego testo 270. 

Precyzyjna technologia pomiarowa od Testo pomaga zapewnić najwyższą jakość i świeżość żywności w trakcje całego łańcucha chłodniczego, a tym samym w zrównoważony sposób zminimalizować marnowanie żywności. Realna korzyść - dla Ciebie, Twoich klientów i naszego środowiska. 


Chcesz dowiedzieć się więcej?

Wejdź na www.testo.com.pl i dowiesz się jak zmniejszyć ilość odpadów i obniżyć koszty z przyrządami pomiarowymi od Testo. 

 


 

[1] Organizacja Narodów Zjednoczonych: Population.

[2] ReFED: Food Waste Monitor. 

 


Testo Sp. z o.o.
ul. Wiejska 2 · 05-802 Pruszków
tel.: 22 863 74 22
testo@testo.com.pl

www.testo.com.pl

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: Testo Sp. z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.