Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Codziennie spożywamy żywność, nie zwracając uwagi na fakt, że producenci oferują nam — konsumentom — świeże i zdatne do spożycia produkty. Jednak zapewnianie takiej nieograniczonej przyjemności wiąże się ze znacznym wysiłkiem. Żywność przechodzi przez skomplikowany proces, zanim zostanie przez nas ostatecznie spożyta. Wymaga to stosowania norm prawnych, sumiennej pracy ekspertów i używania odpowiednich narzędzi do badania jakości.
Szeroki wybór przyrządów pomiarowych od Testo do kontroli jakości, umożliwi spełnienie wymagań HACCP i gwarancję bezpiecznego przetwarzania i składowania produktów spożywczych. Rozwiązania pomiarowe obejmują rejestratory temperatury i wilgotności, termometry, testery jakości oleju, pehametry i wiele więcej – do pomiarów punktowych lub długotrwałych. Testo posiada właściwy przyrząd pomiarowy do każdego etapu łańcucha chłodniczego.
Transport i magazynowanie:
Świeża żywność może być dziś przechowywana bez żadnych problemów. Pod warunkiem, że konsekwentnie przestrzega się zalecanych limitów temperatury. Rejestratory są idealnym rozwiązaniem na tym etapie łańcucha chłodniczego. Wystarczy umieścić je w pobliżu towarów, np. w kontenerach czy chłodniach, a rejestratory danych w sposób ciągły, bezpieczny i nie rzucający się w oczy monitorują temperaturę. Bezpłatne oprogramowanie testo ComSoft pozwala na szybkie programowanie pracy rejestratora oraz łatwe analizy wyników.
Towary przychodzące:
Każda dostawa produktów spożywczych wymaga szybkich i zdecydowanych działań - sprawnego rozładunku oraz kontroli jakości i świeżości. Spraw żeby Twoja praca była łatwiejsza wraz z termometrem penetracyjnym testo 103 - Idealny do kontroli bezpieczeństwa żywności: zgodny z HACCP, spełniający normę EN 13485. Jest idealny do kontroli jakości dostaw, jak i również do bezpieczeństwa żywności w cateringu, gastronomii, w tym punktach szybkiej obsługi, stołówkach, kuchniach przemysłowych, restauracjach, a także w chłodniach i supermarketach w celu kontroli granicznych wartości temperatury.
Przetwarzanie żywności/produkcja:
Właściwa temperatura przygotowania produktów spożywczych to kolejny krytyczny punkt na drodze do bezpiecznego produktu końcowego. Właściwą metodą do zachowania bezpieczeństwa jest pomiar temperatury wewnątrz produktu. Kontroluj temperaturę szybko i łatwo z wodoodpornym minitermometrem penetracyjnym, który nadaje się zarówno do pomiarów temperatury otoczenia jak i wewnątrz produktu. Po użyciu go do np. punktowego pomiaru temperatury w produkcji żywności wystarczy go po prostu umyć pod bieżącą wodą, a nawet w zmywarce do naczyń. Ten miniaturowy termometr jest odpowiedni do wielu zastosowań i może być używany wszędzie: w powietrzu oraz w miękkich lub proszkowanych substancjach czy też w płynach.
Jeszcze więcej know-how: Porady i wskazówki dotyczące niezawodnego i wydajnego pomiaru temperatury w łańcuchu chłodniczym
Podmioty biorące udział w łańcuchu chłodniczym powinny być zawsze świadome swoich praw i obowiązków. Dlatego zebraliśmy najistotniejsze informacje na temat ram prawnych, HACCP i różnych metod pomiaru temperatury w całym łańcuchu chłodniczym. Zaleca się używania dedykowanych przyrządów pomiarowych lub kompletnych rozwiązań w zależności od zastosowania.
Odkryj świat technologii pomiarowych Testo i obszerną wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności – wszystko to znajdziesz na: https://www.testo.com/pl-PL/aplikacje/bezpieczenstwo-zywnosci-2023
Testo Sp. z o.o.
ul. Wiejska 2 · 05-802 Pruszków
tel.: 22 863 74 22
testo@testo.com.pl
Przeczytaj także
W minionym roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła wiele działań mających na celu zapewnienie wysokiej jakości artykułów rolno-spożywczych na polskim rynku. Przedstawiamy podsumowanie kluczowych aspektów działań IJHARS w 2022 roku przygotowane na podstwie rocznego raportu IJHRAS.
Możliwe skutki edycji genów dla bezpieczeństwa żywności, jakości i handlu nie będą się znacznie różnić od tego, co już istnieje w przypadku żywności z wcześniej istniejących technik hodowlanych. Dlatego odpowiednie wytyczne opracowane przez Codex Alimentarius nadal mają zastosowanie do kwestii bezpieczeństwa.
Rosnące ceny, kruche łańcuchy dostaw, niespokojni klienci: przemysł spożywczy stoi przed największymi wyzwaniami od lat. Testo wspiera precyzyjną technologią pomiarową i specjalistyczną wiedzą, aby zabezpieczyć łańcuch chłodniczy, a tym samym zapewnić bezpieczeństwo żywności.