Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wpływ edycji genów na bezpieczeństwo żywności – raport FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała raport „Gene editing and food safety Technical considerations and potential relevance to the work of Codex Alimentarius”, w którym dokonano przeglądu kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności, przy produkcji której zastosowano edycję genów.

Edycja genów może skutkować zwiększeniem produkcji i jakości żywności oraz przyczynić się do zrównoważonego rozwoju dostaw żywności i odporności na zmiany klimatu. FAO uważa, że technologie edycji genów, jeśli zostaną uznane za bezpieczne, stanowią obiecujące nowe narzędzie do hodowli roślin i zwierząt w krajach o niskich i średnich dochodach.

Co zawiera raport

Raport zawiera przegląd zagadnień związanych z bezpieczeństwem żywności w zastosowaniu edycji genów do produkcji żywności, w tym stosowalność istniejących zasad i wytycznych Kodeksu Żywnościowego dla odpowiednich ocen bezpieczeństwa żywności i przedstawia kilka kluczowych kwestii dotyczących opracowywania i wdrażanie polityk i kryteriów regulacyjnych dotyczących produktów pochodzących z edycji genów.

W raporcie FAO definiuje „edycję genów” jako ogólny termin określający różne techniki oparte na biologii molekularnej stosowane do wprowadzania ukierunkowanych zmian w genomie organizmów żywych. Te techniki są wykorzystywane z wielu powodów, w tym do hodowli nowych odmian roślin, ras zwierząt i szczepów drobnoustrojów do celów rolniczych. Potencjalnie mogą one rozwijać różnorodne cechy, aby zwiększyć produkcję i jakość żywności, a także przyczynić się do zrównoważonego rozwoju i odporności na zmiany klimatu. Ponieważ jednak są to innowacyjne techniki hodowlane, podlegają one również kontroli organów regulacyjnych na całym świecie.

Trwają krajowe i międzynarodowe dyskusje na temat najodpowiedniejszych form przepisów dotyczących takich technik. Obecne wysiłki w zakresie kształtowania polityki w tym zakresie koncentrują się na różnych kwestiach technicznych, w tym bezpieczeństwo żywności jako jeden z obszarów priorytetowych. W niniejszym opracowaniu zwrócono również uwagę na obszary, w których istnieją możliwości dla kompetencji krajowych władz do czerpania korzyści z istniejących i bieżących prac FAO i Kodeksu Żywnościowego oraz doradztwa naukowego, transferu wiedzy i wymiany informacji.

Raport zawiera przegląd zastosowań edycji genów, na przykład kiedy w 2019 r. w Stanach Zjednoczonych dopuszczono do obrotu zmodyfikowaną genetycznie soję wysokooleinową, która była pierwszą dostępną na rynku żywnością pochodzącą ze źródła zmodyfikowanego genetycznie. Wspomniano również o innych uprawach, zwierzętach i mikroorganizmach poddanych edycji genów, a także o liście produktów żywnościowych i rolniczych, które są obecnie opracowywane za pomocą technik edycji genów.

Przykłady produktów znajdujących się w fazie globalnego rozwoju:

  • banany odporne na choroby i biofortyfikowane witaminą A,
  • maniok o obniżonym poziomie cyjanku,
  • bezglutenowa pszenica,
  • hipoalergiczne mleko,
  • świnie odporne na ASF.

Pierwszym krajem, który zatwierdził edycję genów dla żywności i rolnictwa poprzez działania regulacyjne, była Nowa Zelandia (2013 r.). Następnie Argentyna, Chile, Izrael, Stany Zjednoczone, Brazylia, UE, Australia, Ekwador, Gwatemala, Honduras, Nigeria, Paragwaj, Filipiny, Japonia, Kanada, Republika Południowej Afryki, Chiny, Indie i Kenia również podjęły działania regulacyjne w sprawie żywności modyfikowanej genetycznie. Większość rządów, które wprowadzają polityki edycji genów stosowane w żywności i rolnictwie, wykorzystuje krajowe ramy regulacyjne dotyczące nowoczesnej biotechnologii, nowej żywności lub GMO jako modelu porównawczego. W niektórych przypadkach kraje opierają się na istniejących przepisach stosowanych do ogólnego nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, niezależnie od techniki stosowanej do produkcji żywności, i wyjaśniają, w jaki sposób istniejące przepisy mają zastosowanie do produktów wytwarzanych przy użyciu edycji genów.

W raporcie dokonano przeglądu wytycznych Codex Alimentarius, pokazując, że istniejące protokoły i paradygmaty, takie jak analiza ryzyka dla bezpieczeństwa żywności i wytyczne dotyczące całych procesów oceny bezpieczeństwa żywności, można łatwo dostosować i zastosować do oceny bezpieczeństwa żywności zmodyfikowanej genetycznie.

Podsumowanie

Możliwe skutki edycji genów dla bezpieczeństwa żywności, jakości i handlu nie będą się znacznie różnić od tego, co już istnieje w przypadku żywności z wcześniej istniejących technik hodowlanych. Dlatego odpowiednie wytyczne opracowane przez Codex Alimentarius nadal mają zastosowanie do kwestii bezpieczeństwa i uczciwego handlu żywnością pochodzącą z edycji genów, zgodnej z międzynarodowymi zobowiązaniami. I wg FAO nie jest konieczne tworzenie zupełnie nowego zestawu przepisów dotyczących edycji genów i bezpieczeństwa żywności.

Pełna treść raportu FAO - https://www.fao.org/3/cc5136en/cc5136en.pdf

Źródło: FAO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.