Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczna żywność dla każdego. Prace FAO w zakresie bezpieczeństwa żywności: nauka, normy i dobre praktyki - opracowanie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wydarzenia globalne i krajowe, takie jak: choroby ludzi i choroby zwierząt; kryzys klimatyczny; niedobór wody; wzrost liczby ludności; konflikty i przymusowe migracje, dobitnie pokazują współzależność i kruchość systemów rolno-spożywczych. Aż 600 mln ludzi co roku zapada na choroby z powodu skażonej żywności, a blisko 420 tys. z nich umiera. Zakłócenia w jednym miejscu mogą szybko odbija się w innych miejscach, powodując niedobory żywności, gwałtowny wzrost cen żywności i ponowne pojawienie się głodu. Niebezpieczna żywność hamuje wzrost gospodarczy, a roczne w krajach o niskich i średnich dochodzie straty w produktywności sięgają 95 mld USD.

FAO jest zaangażowana we wspieranie zmian społecznych i innowacji technologicznych, popartych dowodami naukowymi, aby zapoczątkować erę transformacji systemów rolno-spożywczych, która stawia bezpieczeństwo żywności w centrum uwagi.

Priorytety FAO w zakresie bezpieczeństwa żywności podkreślają znaczenie Codex Alimentarius dla bezpieczeństwa żywności w skali globalnej i podkreślają, że rzeczywiście bezpieczeństwo żywności jest sprawą każdego.

FAO wydało właśnie broszurę opisującą swoje prace nad bezpieczeństwem żywności pt. „Bezpieczna żywność dla wszystkich – prace FAO na temat bezpieczeństwa żywności: nauka, normy i dobre praktyki”.

Łańcuch żywnościowy – uprawa, zbiory, przetwarzanie, pakowanie, transport, dystrybucja, handel, kupowanie, przygotowywanie, konsumpcja i ostatecznie pozbywanie się tego, co konsumujemy – to krucha sekwencja, w której każdy punkt jest obarczony ryzykiem.

W broszurze zawarto informacje o pracach FAO i jej partnerów w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności, także w formie interaktywnej. Celem opracowania jest rozwijanie, wdrażanie i rozpowszechnianie najnowszych osiągnięć naukowych; wspierać dobre rządy; ułatwiać zapobieganie i reagowanie na sytuacje kryzysowe związane z bezpieczeństwem żywności; i uważnie obserwować zarówno przyszłe możliwości, jak i ryzyka, które mogą im towarzyszyć. Żywność jest esencją życia. A bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego z nas.

Zapoznaj się z opracowaniem FAO - kliknij w poniższe zdjęcie

 

 

Źródło: https://www.fao.org/documents/card/en/c/cc4347en

https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1635326/#.ZCJALBFHd38.linkedin

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.