Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rolnictwo komórkowe kluczem do zrównoważonej produkcji białka z jaj

Kategoria: Składniki Żywności

Owoalbumina z grzybów

Naukowcy z Uniwersytetu Helsińskiego oraz VTT Technical Research Centre of Finland znaleźli rozwiązanie problemu negatywnego wpływu przemysłu jajecznego na środowisko – kluczem jest rolnictwo komórkowe. Przeprowadzone przez Finów badania wskazują, że owoalbumina wytwarzana przez grzyby może potencjalnie zmniejszyć środowiskowe konsekwencje produkcji białka jaja w proszku. Szczególnie w przypadku zastosowania niskoemisyjnych źródeł energii.

Gazy cieplarniane, deforestacja i patogeny

Białko jaja kurzego w proszku należy do najczęściej wykorzystywanych w przemyśle spożywczym surowców ze względu na zawartość wysokiej jakości protein. Roczne spożycie białka jaja sięga milionów ton, a w najbliższej przyszłości prawdopodobnie jeszcze wzrośnie. Coraz większy popyt na surowiec rodzi pytania dotyczące zrównoważonej produkcji i kwestii etycznych. Badacze z Finlandii podkreślają, że niektóre etapy wytwarzania białka jaja w proszku, takie jak hodowla kur niosek, są źródłem wysokiej emisji gazów cieplarnianych i przyczyniają się do uszczuplenia zasobów wodnych, utraty bioróżnorodności oraz deforestacji. Oprócz tego intensywna hodowla drobiu niesie ze sobą ryzyko zakażeń odzwierzęcych, stanowi bowiem rezerwuar zagrażających ludziom patogenów.

Precyzyjna fermentacja

Poszukiwanie przyjaznych środowisku alternatyw dla białka pochodzenia zwierzęcego od pewnego czasu znajduje się w centrum zainteresowania branży spożywczej. Rolnictwo komórkowe, zwane również precyzyjną fermentacją w przypadku pozyskiwania konkretnych składników z mikroorganizmów, pozwala na produkcję białek zwierzęcych bez udziału tradycyjnej hodowli. „Przykładem może być owoalbumina, która stanowi ponad połowę protein zawartych w sproszkowanym białku jaja. Udało nam się uzyskać tę substancję drogą hodowli komórkowej z wykorzystaniem grzyba Trichoderma reesei. Stosując nowoczesne metody biotechnologiczne przenieśliśmy do jego komórek gen kodujący owoalbuminę, dzięki czemu jest on w stanie wytwarzać takie samo białko, jak to znajdujące się w jajach”, wyjaśnia dr Emilia Nordlund z VTT Technical Research Centre of Finland.

„Ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko o 72%”

Do wytwarzania surowców metodą komórkową konieczne jest zazwyczaj większe zużycie energii elektrycznej w porównaniu z konwencjonalnym rolnictwem. Jednak ilość niezbędnych do uzyskania owoalbuminy składników, takich jak glukoza, jest w przypadku mikroorganizmów znacznie niższa w przeliczeniu na kilogram ostatecznego produktu. „Rezultaty naszych badań wskazują, że produkcja owoalbuminy z wykorzystaniem grzybów wymaga o 90% mniejszej powierzchni i pozwala na redukcję ilości gazów cieplarniach o 31-55% w stosunku do klasycznej hodowli drobiu. W przyszłości, gdy na szeroką skalę stosowane będą niskoemisyjne źródła energii, precyzyjna fermentacja może przyczynić się do ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko nawet o 72%”, podsumowuje Natasha Järviö, doktorantka z Uniwersytetu Helsińskiego.

Źródła:

https://www.nature.com/articles/s43016-021-00418-2

https://www.newfoodmagazine.com/news/160130/cellular-egg-white/?fbclid=IwAR3hds7QDD8af17ps2RAvSK1A-gr5deNvmkCXnmy0loBG6XxdC7CFC-rst8

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

  • 14.01.2022

    Mąka z kaki – innowacyjny i prozdrowotny składnik żywności

    Mąka z owoców persymony dołącza do grona innowacyjnych składników żywności o właściwościach antyoksydacyjnych, barwiących, zagęszczających i odżywczych.

    Czytaj więcej
  • 12.01.2022

    Polska baza produktów plant-based i perspektywy produkcji białek roślinnych na świecie

    Nowy Jork, 11 sierpnia 2021 r. raport Bloomberg – Rynek żywności pochodzenia roślinnego może stanowić ok. 7,7% światowego rynku białka do 2030 r. A wartościowo szacuje się, że będzie wart ponad 162 mld USD, w porównaniu do 29,4 mld USD w 2020 r. W tym samym czasie zapotrzebowanie na białka zwierzęce, może osiągnąć wartość 1,2 bln USD. Jak w takim razie zachowują się poszczególni wielcy gracze oraz jak kształtuje się sytuacja na polskim rynku produktów konsumenckich?

    Czytaj więcej
  • 28.12.2021

    Co czeka sektor produktów roślinnych w 2022 roku?

    Wiele wskazuje na to, że branża produktów roślinnych może w nadchodzącym roku oczekiwać dużego wzrostu inwestycji ze względu na coraz większy popyt ze strony konsumentów. Jak pokazują badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii na próbie 102 przedstawicieli branży spożywczej, w 2022 r. 56% właścicieli firm związanych z żywnością i napojami skłonnych jest zainwestować fundusze przeznaczone na rozwój nowych produktów w opracowywanie żywności roślinnej.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.