Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Co czeka sektor produktów roślinnych w 2022 roku?

Kategoria: Biznes, Składniki Żywności

Wzrost inwestycji

Wiele wskazuje na to, że branża produktów roślinnych może w nadchodzącym roku oczekiwać dużego wzrostu inwestycji ze względu na coraz większy popyt ze strony konsumentów. Jak pokazują badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii na próbie 102 przedstawicieli branży spożywczej, w 2022 r. 56% właścicieli firm związanych z żywnością i napojami skłonnych jest zainwestować fundusze przeznaczone na rozwój nowych produktów w opracowywanie żywności roślinnej.

Zamienniki mięsa w centrum zainteresowania

Poszerzenie oferty produktów roślinnych przeznaczonych dla fleksitarian, czyli osób częściowo, ale nie całkowicie eliminujących z diety żywność pochodzenia zwierzęcego, wskazywane było w 48% jako główny cel inwestycji. W przypadku oferty dla wegan było to 47%. Spośród wszystkich ankietowanych 41% wyraziło przekonanie, że roślinne zamienniki mięsa będą stanowić najważniejszą kategorię produktów roślinnych pod względem wzrostu w 2022 r. Płatki zbożowe wskazane zostały przez 13%, a substytuty sera przez 12% uczestników badania.

Szanse i wyzwania dla branży spożywczej

„Nasze badanie sugeruje, że kategoria produktów roślinnych jest dla branży spożywczej priorytetem, który wpisuje się w stale ewoluujące trendy związane z dietami wegetariańskimi, fleksitariańskimi i wegańskimi”, mówi Paul Donegan z firmy Atura Proteins, która zleciła sondaż wśród brytyjskich przedsiębiorstw. „Wzrost popytu w tym obszarze stanowi dla sektora żywności i napojów dużą szansę. Wyniki naszej ankiety wskazują jednak również, że przemysł spożywczy czekają poważne wyzwania związane z ograniczonym dostępem do surowców roślinnych, co może być spowodowane presją w obrębie łańcucha dostaw, wynikającą ze znacznego zwiększenia popytu”.

„Świetny moment, by wejść na rynek”

Jak pokazują prognozy, skumulowany roczny wskaźnik wzrostu rynku produktów roślinnych wyniesie między 2020 a 2027 r. 11,9%. W samej tylko Wielkiej Brytanii liczba fleksitarian to ok. 8,7 miliona osób, podczas gdy w Polsce diety wegetariańskie i wegańskie stosuje już 7,5% wszystkich mieszkańców kraju. „Dla przedsiębiorstw to świetny moment, by wejść na rynek produktów roślinnych”, podkreśla Donegan.

Źródła:

  1. https://aturaproteins.com/news/new-research-on-food-industry-npd-trends-for-2022/
  2. https://www.vegetarianresearchgroup.pl/
  3. https://www.newfoodmagazine.com/news/158220/plant-based-investment/

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Nowości rynkowe

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn