Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Odpady po produkcji rolnej jako źródło związków bioaktywnych

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Argentyny prowadzą badania nad wykorzystaniem odpadów po produkcji rolnej jako źródła cennych związków bioaktywnych.

Korzystne metabolity roślinne

Wykorzystanie odpadów rolniczych do pozyskiwania związków polifenolowych jest istotnym zagadnieniem z punktu widzenia zarówno nauki, jak i przemysłu. Pozostałości po produkcji rolnej stanowią bowiem powszechnie dostępny, odnawialny i tani surowiec. Polifenole natomiast to substancje o korzystnym wpływie na zdrowie człowieka, które mogą odgrywać ważną rolę w prewencji licznych schorzeń. Są one metabolitami wytwarzanymi w różnych częściach roślin – owocach, liściach, gałęziach czy korzeniach.

Polifenole ze strąków

Nowy projekt prowadzony przez badaczki z Universidad Nacional del Nordeste  (UNNE) oraz Narodowej Rady Badań Naukowych i Technicznych (CONICET) w Argentynie ma na celu „lepsze zrozumienie w jaki sposób cechy strukturalne związków polifenolowych obecnych w strąkach roślin bobowatych rosnących w północno-wschodniej Argentynie wpływają na ich aktywność przeciwutleniającą”.

Aktywność antyoksydacyjna

Obecność przeciwutleniaczy w żywności ma fundamentalne znaczenie, ponieważ nie tylko wpływają one na właściwości organoleptyczne produktów oraz ich trwałość, ale również działają ochronnie w kontekście wielu chorób i schorzeń neurodegeneracyjnych dzięki ograniczaniu stresu oksydacyjnego. Dotychczasowe badania naukowców z UNNE i CONICET dowodzą, że ekstrakty ze strąków – które zwykle stanowią niewykorzystane odpady poprodukcyjne – cechują się wysoką zawartością polifenoli i wykazują aktywność antyoksydacyjną.

Naturalne przeciwutleniacze

„Antyoksydanty wytwarzane syntetycznie są dobrze przebadane i powszechnie stosowane ze względu na niskie koszty ich pozyskiwania oraz wysoką efektywność. Opublikowane niedawno badania wskazują jednak, że substancje te mogą być szkodliwe dla zdrowia. W przeciwieństwie do nich antyoksydanty pochodzenia naturalnego cechuje niska toksyczność, dlatego w ostatnim czasie wzrosło zainteresowanie ich badaniem i zastosowaniem”, podsumowuje kierowniczka projektu, dr Margarita M. Vallejos z UNNE.

Źródła:

  1. https://iquiba-nea.conicet.gov.ar/analizan-desechos-agricolas-como-posibles-fuentes-de-compuestos-bioactivos/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46442/desechos-agricolas-como-posibles-fuentes-de-compuestos-bioactivos?fbclid=IwAR1KTv7y5J31m1ieFKzO17xFlOn1Iy7JoCEorlrODPcLlbhki8i7_49ohcs
  3. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.0c05077#

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.