Odpady po produkcji rolnej jako źródło związków bioaktywnych
Naukowcy z Argentyny prowadzą badania nad wykorzystaniem odpadów po produkcji rolnej jako źródła cennych związków bioaktywnych.
Korzystne metabolity roślinne
Wykorzystanie odpadów rolniczych do pozyskiwania związków polifenolowych jest istotnym zagadnieniem z punktu widzenia zarówno nauki, jak i przemysłu. Pozostałości po produkcji rolnej stanowią bowiem powszechnie dostępny, odnawialny i tani surowiec. Polifenole natomiast to substancje o korzystnym wpływie na zdrowie człowieka, które mogą odgrywać ważną rolę w prewencji licznych schorzeń. Są one metabolitami wytwarzanymi w różnych częściach roślin – owocach, liściach, gałęziach czy korzeniach.
Polifenole ze strąków
Nowy projekt prowadzony przez badaczki z Universidad Nacional del Nordeste (UNNE) oraz Narodowej Rady Badań Naukowych i Technicznych (CONICET) w Argentynie ma na celu „lepsze zrozumienie w jaki sposób cechy strukturalne związków polifenolowych obecnych w strąkach roślin bobowatych rosnących w północno-wschodniej Argentynie wpływają na ich aktywność przeciwutleniającą”.
Aktywność antyoksydacyjna
Obecność przeciwutleniaczy w żywności ma fundamentalne znaczenie, ponieważ nie tylko wpływają one na właściwości organoleptyczne produktów oraz ich trwałość, ale również działają ochronnie w kontekście wielu chorób i schorzeń neurodegeneracyjnych dzięki ograniczaniu stresu oksydacyjnego. Dotychczasowe badania naukowców z UNNE i CONICET dowodzą, że ekstrakty ze strąków – które zwykle stanowią niewykorzystane odpady poprodukcyjne – cechują się wysoką zawartością polifenoli i wykazują aktywność antyoksydacyjną.
Naturalne przeciwutleniacze
„Antyoksydanty wytwarzane syntetycznie są dobrze przebadane i powszechnie stosowane ze względu na niskie koszty ich pozyskiwania oraz wysoką efektywność. Opublikowane niedawno badania wskazują jednak, że substancje te mogą być szkodliwe dla zdrowia. W przeciwieństwie do nich antyoksydanty pochodzenia naturalnego cechuje niska toksyczność, dlatego w ostatnim czasie wzrosło zainteresowanie ich badaniem i zastosowaniem”, podsumowuje kierowniczka projektu, dr Margarita M. Vallejos z UNNE.
Źródła:
- https://iquiba-nea.conicet.gov.ar/analizan-desechos-agricolas-como-posibles-fuentes-de-compuestos-bioactivos/
- https://noticiasdelaciencia.com/art/46442/desechos-agricolas-como-posibles-fuentes-de-compuestos-bioactivos?fbclid=IwAR1KTv7y5J31m1ieFKzO17xFlOn1Iy7JoCEorlrODPcLlbhki8i7_49ohcs
- https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.0c05077#
Przeczytaj także
-
17.04.2023
Liczba opadania i jej wpływ na jakość wypieków
Na jakość wypieków wpływ ma kilka parametrów, takich jak lepkość czy gluten. Jednak najważniejszym z nich jest liczba opadania (Falling Number). Określa ona aktywność enzymów amolitycznych zawartych w ziarnie. Aktywność jednego z nich, enzymu alfa-amylazy, wpływa na fermentację ciasta oraz na właściwości miękiszu chleba.
-
29.03.2023
Glukozylowane glikozydy stewiolowe jako substancje słodzące
Komisja zezwoliła na stosowanie dodatku do żywności „glukozylowane glikozydy stewiolowe” (E 960d) jako substancji słodzącej w wybranych kategoriach żywności
-
28.03.2023
Zrównoważony system przekształcania odpadów w białka przeznaczone do żywności i pasz – wykorzystanie i bezpieczeństwo surowców
Odpady oferują znaczny potencjał w zakresie odzyskiwania zasobów i produkcji białka ze względu na wysokie stężenie składników odżywczych, ulegających degradacji związków organicznych oraz brak patogenów, metali toksycznych i innych niebezpiecznych zanieczyszczeń.