Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Glukozylowane glikozydy stewiolowe jako substancje słodzące

Kategoria: Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Podstawa prawna 

Zmiana warunków stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych nastąpiła na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) 2023/447 z dnia 1 marca 2023 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznika do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania glukozylowanych glikozydów stewiolowych jako substancji słodzącej. 

Zakres zmian 

Na mocy ww. Rozporządzenia Komisja zezwoliła na stosowanie dodatku do żywności „glukozylowane glikozydy stewiolowe” (E 960d) jako substancji słodzącej w kategoriach żywności, w których glikozydy stewiolowe (E 960a-960c) są obecnie dozwolone i na tych samych najwyższych dopuszczalnych poziomach. Takie rozwiązanie prawne zostało ustanowione w oparciu o opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który stwierdził, że metabolizm glukozylowanych glikozydów stewiolowych jest wystarczająco podobny do już dopuszczonych glikozydów stewiolowych wskutek czego uprzednio sporządzona ocena toksykologiczna dla glikozydów stewiolowych (E 960a) będzie miała również zastosowanie dla glukozylowanych glikozydów stewiolowych. W efekcie glukozylowane glikozydy stewiolowe mogą być stosowane (pod pewnymi warunkami) w takich produktach jak m.in. dżemy ekstra i galaretki ekstra; przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce cieplnej; owoce i warzywa w occie, oleju lub solance; lody spożywcze; fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej; guma do żucia; przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki; wyroby kakaowe oraz pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech. 

Jak stwierdzono w motywie 5 rozporządzenia 2023/447 „Glukozylowane glikozydy stewiolowe są wytwarzane w drodze enzymatycznej biokonwersji przy użyciu glukanotransferazy cyklomaltodekstryny, która katalizuje przenoszenie glukozy ze skrobi do mieszanin wzbogaconych w co najmniej jeden pojedynczy glikozyd stewiolowy z oczyszczonych ekstraktów liści Stevia Rebaudiana. Składają się one z mieszaniny glukozylowanych glikozydów stewiolowych, zawierających 1–20 dodatkowych jednostek glukozy związanych z macierzystymi glikozydami stewiolowymi. Mają one lepszy profil słodyczy w porównaniu z innymi dozwolonymi substancjami słodzącymi, w tym glikozydami stewiolowymi ze stewii (E 960a).”. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2023.065.01.0016.01.POL&toc=OJ:L:2023:065:TOC 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.