W lutym 2023 r. uchwalono łącznie 68 zmian w prawie żywnościowym: 18 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 50 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem LEX Scan zawierającym przegląd komentarzy wybranych zmian w prawie żywnościowym, które miały miejsce w drugim miesiącu 2023 roku. Najistotniejsze zmiany dotyczyły takich obszarów prawa żywnościowego jak:
-dodatki do żywności
-najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości.
Wśród kluczowych zmian warto zwrócić także uwagę na m.in. ogłoszenie „Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków hodowlanych” na lata 2023–2025; zmianę wzoru certyfikatu poświadczającego zgodność z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej; sprostowanie rozporządzenia dotyczącego m.in. wzorów świadectw zdrowia zwierząt i wzorów świadectw zdrowia zwierząt/świadectw urzędowych do celów wprowadzania do Unii oraz zezwolenie na stosowanie nowych dodatków paszowych oraz odnowienie dotychczasowych zezwoleń.
Oprócz tego istotne znaczenie ma również ogłoszenie kilku aktów jednolitych polskich ustaw mających kluczowe znacznie dla branży spożywczej. Wśród najważniejszych z nich należy wymienić m.in. ustawę o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, ustawę o środkach ochrony roślin oraz ustawę o oznaczeniach geograficznych win oraz aromatyzowanych produktów sektora wina.
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-luty-2023
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-luty-2023
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Autor:Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/