Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Karbomer w suplementach diety - nowe zastosowanie

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Podstawa prawna 

Na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) 2023/440 z dnia 28 lutego 2023 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania karbomeru w suplementach diety zmieniono warunki jego stosowania. Karbomer może funkcjonować również pod nazwą synonimową „karboksypolimetylen” lub „homopolimer karbomeru”, a jego nazwa chemiczna to homopolimer karbomeru, usieciowany pentaerytrytolem allilowym. 

Zakres zmian 

Karbomer jest stosowany w suplementach diety w postaci stałej w celu kontrolowanego przedłużonego uwalniania składników odżywczych. Wskutek jego zastosowania tabletki mogą być produkowane w mniejszej formie, co przekłada się na wygodę użytkowania konsumentów. Natomiast w suplementach diety w postaci płynnej karbomer, zgodnie z motywem 6 rozporządzenia 2023/440, „jest przeznaczony do stosowania w postaciach użytkowych o szerokim zakresie właściwości przepływowych i reologicznych, które to postaci są stabilne przy niższym poziomie polimeru”. 

W obecnym stanie prawnym zezwolono na stosowanie dodatku do żywności „karbomer” (E 1210) jako substancji wypełniającej i stabilizatora w suplementach diety w postaci stałej, podczas gdy w przypadku suplementów w postaci płynnej karbomer może pełnić funkcję stabilizatora i zagęszczacza. Zgodnie z opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, w celu zagwarantowania bezpieczeństwa stosowania niniejszej substancji w suplementach diety w postaci płynnej maksymalny poziom stosowania wynosi 30 000 mg/kg, a w przypadku suplementów w postaci stałej przy typowym poziomie stosowania poziom ten został określony jako 200 000 mg/kg. 

W związku z aktualizacją warunków stosowania karbomeru konieczne było również zaktualizowanie jego specyfikacji w określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności oraz w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2023.064.01.0004.01.POL&toc=OJ:L:2023:064:TOC 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.