Karbomer w suplementach diety - nowe zastosowanie
Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
27.03.2023
Podstawa prawna
Na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) 2023/440 z dnia 28 lutego 2023 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania karbomeru w suplementach diety zmieniono warunki jego stosowania. Karbomer może funkcjonować również pod nazwą synonimową „karboksypolimetylen” lub „homopolimer karbomeru”, a jego nazwa chemiczna to homopolimer karbomeru, usieciowany pentaerytrytolem allilowym.
Zakres zmian
Karbomer jest stosowany w suplementach diety w postaci stałej w celu kontrolowanego przedłużonego uwalniania składników odżywczych. Wskutek jego zastosowania tabletki mogą być produkowane w mniejszej formie, co przekłada się na wygodę użytkowania konsumentów. Natomiast w suplementach diety w postaci płynnej karbomer, zgodnie z motywem 6 rozporządzenia 2023/440, „jest przeznaczony do stosowania w postaciach użytkowych o szerokim zakresie właściwości przepływowych i reologicznych, które to postaci są stabilne przy niższym poziomie polimeru”.
W obecnym stanie prawnym zezwolono na stosowanie dodatku do żywności „karbomer” (E 1210) jako substancji wypełniającej i stabilizatora w suplementach diety w postaci stałej, podczas gdy w przypadku suplementów w postaci płynnej karbomer może pełnić funkcję stabilizatora i zagęszczacza. Zgodnie z opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, w celu zagwarantowania bezpieczeństwa stosowania niniejszej substancji w suplementach diety w postaci płynnej maksymalny poziom stosowania wynosi 30 000 mg/kg, a w przypadku suplementów w postaci stałej przy typowym poziomie stosowania poziom ten został określony jako 200 000 mg/kg.
W związku z aktualizacją warunków stosowania karbomeru konieczne było również zaktualizowanie jego specyfikacji w określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności oraz w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2023.064.01.0004.01.POL&toc=OJ:L:2023:064:TOC
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Suplementy diety
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
16.03.2023
Nowe limity dotyczą takich produktów jak m.in. produkty na bazie ryżu, ziarna oraz produkty na bazie ziaren niezawierające ryżu
Czytaj więcej
-
14.03.2023
W lutym 2023 r. uchwalono łącznie 68 zmian w prawie żywnościowym: 18 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 50 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Czytaj więcej
-
13.03.2023
Celem programu określonego w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przede wszystkim ograniczenie występowania w dorosłych stadach indyków hodowlanych serotypów Salmonella
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki: