Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Arsen - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Ustalono najwyższe dopuszczalne poziomu arsenu. Zmiana limitów nastąpiła na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2023/465 z dnia 3 marca 2023 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów arsenu w niektórych środkach spożywczych. 

Zakres regulacji 

Nowe limity dotyczą takich produktów jak m.in. produkty na bazie ryżu, ziarna oraz produkty na bazie ziaren niezawierające ryżu. Oprócz tego ustalono limity dla m.in. żywności na bazie zbóż dla niemowląt i małych dzieci oraz herbatników, sucharków i ciastek dla dzieci, preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz preparatów dla małych dzieci, żywności dla niemowląt oraz napojów i soków owocowych. 

Zmiana nastąpiła na skutek badań, z których wynika, że arsen nieorganiczny może powodować raka płuc, pęcherza moczowego i skóry, a grupą szczególnie narażoną są dzieci i niemowlęta. Zgodnie z motywem 5 rozporządzenia 2023/465 wskazuje się, że „Narażenie z dietą na arsen nieorganiczny u dzieci poniżej trzeciego roku życia, w tym ze środków spożywczych na bazie ryżu, oszacowano na ok. 2 do 3 razy wyższe niż u dorosłych.”. 

Szczegółowe najwyższe dopuszczalne poziomy arsenu dla poszczególnych kategorii żywności prezentuje poniższa tabela 

Środki spożywcze 

Najwyższe dopuszczalne poziomy (mg/kg świeżej masy)

3.5

Arsen (arsen nieorganiczny dla 3.5.1–3.5.4 i arsen całkowity dla 3.5.5) 

 

3.5.1

Zboża i produkty na bazie zbóż 

 

3.5.1.1

Ryż nieparzony bielony (ryż polerowany lub biały)

0,15

3.5.1.2

Ryż parzony i ryż łuskany

0,25

3.5.1.3

Mąka ryżowa

0,25

3.5.1.4

Wafle ryżowe, papier ryżowy, ciasteczka ryżowe i ciastka ryżowe, płatki ryżowe i prażony ryż śniadaniowy

0,30

3.5.1.5

Ryż przeznaczony do produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci 

0,10

3.5.1.6

Bezalkoholowe napoje na bazie ryżu

0,030

3.5.2

Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci i preparaty do żywienia małych dzieci

 

3.5.2.1

-wprowadzane do obrotu jako proszek

0,020

3.5.2.2

-wprowadzane do obrotu w postaci płynnej

0,010

3.5.3

Żywność dla niemowląt

0,020

3.5.4

Soki owocowe, koncentraty soków owocowych po rozcieńczeniu wodą oraz nektary owocowe

0,020

3.5.5

Sól

0,50

Okresy przejściowe 

Zgodnie z art. 2 rozporządzenia 2023/465 „Środki spożywcze, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, mogą pozostać w obrocie do daty minimalnej trwałości lub przydatności do spożycia.”.

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32023R0465&qid=1678697671345 

Wybierz obszar: Alert NDP Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.