Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA opublikowała projekt wytycznych w zakresie znakowania roślinnych zamienników mleka

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Amerykańska Food and Drug Administration (FDA) opublikowała projekt wytycznych w zakresie znakowania produktów plant-based. Dokument nosi nazwę “Labeling of Plant-based Milk Alternatives and Voluntary Nutrient Statements: Guidance for Industry” („Etykietowanie roślinnych zamienników mleka i dobrowolnych oświadczeń żywieniowych: wytyczne dla przemysłu”). Celem wytycznych jest wsparcie przemysłu spożywczego w prawidłowym znakowaniu produktów plant-based, które stanowią coraz częstszą alternatywę dla mleka zwierzęcego. W projekcie wytycznych zaleca się m.in. umieszczanie dobrowolnych informacji o wartości odżywczej na etykietach niektórych roślinnych zamienników mleka. Prawidłowe informowanie konsumentów w odniesieniu do wegańskich alternatyw mleka ma za zadanie m.in. wspieranie konsumentów w podejmowaniu właściwych decyzji zakupowych, a także doborze zbilansowanej diety, zgodnej z indywidualnymi preferencjami. 

Ciągle rozwijający się rynek roślinnych produktów oferuje różnorakie alternatywy mleka zwierzęcego, wśród których wymienić można napoje wyprodukowane m.in. z soi, ryżu, migdałów, kokosa, owsa, orzeszków pecan, a także orzechów laskowych. Tak szeroki wachlarz produktów wymaga nowego podejścia do wymogów prawnych w zakresie znakowania 

Treść projektu wytycznych 

Jedną z istotnych kwestii uregulowanych w projekcie wytycznych jest określenie treści oświadczeń, które mogą znaleźć się na etykiecie.  Zgodnie z nowymi wytycznymi, produkt zawierający w nazwie termin „mleko” (np. „mleko sojowe” lub „mleko sojowe”, mleko migdałowe”), które ma skład odżywczy inny niż mleko, powinien zawierać dobrowolne oświadczenie o jego specyficznej wartości odżywczej w porównaniu do mleka zwierzęcego. Porównanie wartości odżywczych w takim wypadku powinno opierać się na podstawie konkretnych kryteriów dotyczących składników odżywczych substytutów płynnego mleka Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). W efekcie, na etykiecie mleka roślinnego mogą znaleźć się takie oświadczenia jak np. „Zawiera mniejsze ilości witaminy D i wapnia niż mleko”. 

Zaproponowane rozwiązania stanowią odpowiedź FDA na wyniki badań dotyczących roślinnych zamienników mleka, które prowadzone były w 2018 roku. Na podstawie uzyskanych ponad 13 tys. FDA stwierdził, że generalnie konsumenci są świadomi ogólnego rozróżnienia pomiędzy mlekiem roślinnym i zwierzęcym, a podejmowane przez nich decyzje zakupowe nie wynikają z nieświadomości. Natomiast bardziej problematyczną kwestią wydaje się być wiedza na temat różnic żywieniowych między tymi produktami w zakresie m.in. ich wartości odżywczej. 

Konkluzje 

Z uwagi na okoliczność, iż dokument nadal ma charakter projektu, jego stosowanie na obecnym etapie ma charakter dobrowolny. Jednakże ze względu na szczególne znacznie etykietowania dla konsumentów, zaleca się wdrażanie postanowień wytycznych już teraz. Jednocześnie nadal istnieje możliwość zgłaszania uwag i komentarzy do projektu wytycznych. Warto przy tym podkreślić, iż przewodnik będzie miał zastosowanie wyłącznie do roślinnych alternatyw mleka, a więc w nie będzie miał wpływu na etykietowanie np. jogurtów lub serów plant-based.

Więcej informacji znajdziesz na stronie FDA dostępnej pod adresem:

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-provides-draft-labeling-recommendations-plant-based-milk-alternatives-inform-consumers 

Wybierz temat: Plant-based Prawo żywnościowe Przemysł mleczarski

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.