Ogólny kontekst
Ograniczenia w stosowaniu PFAS w środkach spożywczych stają się coraz częstszym przedmiotem regulacji. W Unii Europejskiej wymogi dotyczące substancji perfluoroalkilowych zostały określone w rozporządzeniu Komisji (UE) 2022/2388 z dnia 7 grudnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji perfluoroalkilowych w niektórych środkach spożywczych. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:
https://foodfakty.pl/substancje-perfluoroalkilowe-pfas-najwyzsze-dopuszczalne-poziomy
Występowanie PFAS w różnych produktach nie jest zjawiskiem nowym. Od 2005 roku w Stanach Zjednoczonych odnotowano ponad 6,400 postępowań związanych z naruszeniami stosowania substancji perfluoroalkilowych, jednakże w ostatnich 2 latach zauważono znaczny wzrost liczby przypadków. Na skutek licznych naruszeń związanych z występowaniem PFAS w USA, konieczne stało się określenie norm prawnych dotyczących tych substancji. Od 2023 takie regulacje wprowadziła Kalifornia, Maine, Vermont oraz Waszyngton. W najbliższych latach 2024 oraz 2025 należy spodziewać się wprowadzania podobnych regulacji w kolejnych stanach tj. Kolorado, Maryland, Connecticut, Minnesota, Hawaje i Nowy Jork. Ustanowienie odpowiedniego prawodawstwa w substancji perfluoroalkilowych rozważają także Massachusetts, New Jersey i Minnesota.
Przebieg prac legislacyjnych w poszczególnych stanach przedstawia poniższa infografika:
Źródło grafiki: https://www.martenlaw.com/news-and-insights/pfas-in-consumer-products-are-targeted-by-state-regulators-and-class-action-plaintiffs
Regulacje stanowe
Ze względu na specyfikę amerykańskiego systemu prawa, każdy stan uchwala swoje własne regulacje, co może doprowadzać do rozbieżności pomiędzy poszczególnymi stanowymi porządkami prawnymi. Również w przypadku PFAS istnieją różnice między stanowymi uregulowaniami. Na przykład w Kalifornii producenci zostali zobowiązani do spełnienia szeregu szczegółowych wymagań, takich jak np. zakaz stosowania PFAS w produktach dla dzieci. Kalifornia przyjęła również wymagania dotyczące etykietowania i ujawniania obecności substancji chemicznych PFAS w naczyniach kuchennych. Od 1 stycznia 2023 r. wymagania te nakazują informowanie, również za pośrednictwem internetu, jeśli naczynie kuchenne zawiera PFAS, a od 1 stycznia 2024 r. producent musi umieszczać na naczyniach etykietę zawierająca odpowiednie informacje. Waszyngton wprowadził zakaz pakowania żywności z celowo dodanym PFAS, jeśli zostaną zidentyfikowane bezpieczniejsze alternatywy. Natomiast PFAS w opakowaniach, talerzach, łódkach na żywność i pudełkach po pizzy jest całkowicie zakazany w tym stanie od lutego 2023 r. Od maja 2024, lista produktów, w których zakazane będzie stosowanie PFAS zostanie rozszerzona o kolejne produkty, takie jak m.in. torby i rękawy na żywność, miski, płaskie naczynia serwisowe, otwarte pojemniki i zamknięte kontenery.
Obszary regulacji
Substancje perfluoroalkilowe mogą występować w różnych produktach, dlatego w prawodawstwie amerykańskim zdecydowano się podzielić regulacje na sektory, w zależności od tego jakiego produktu dotyczą wybrane wymogi PFAS. W efekcie wyróżniono szczególne wymogi dla m.in. produktów dla dzieci, produktów tekstylnych, kosmetyków, dywanów, mebli, naczyń kuchennych oraz opakowań żywności. W przypadku tych ostatnich, przepisy dotyczące pakowania żywności, które wchodzą życiu już w tym roku, zostały przyjęte przez Waszyngton i Vermont. Najbliższe 3 lata przyniosą zakaz stosowania PFAS w kolejnych stanach tj. Nowym Jorku, Connecticut, Rhode Island, na Hawajach i Minnesocie. Natomiast przykładem regulacji w zakresie napojów jest stan New Hampshire, gdzie od producentów wody butelkowanej wymaga się zgłaszania poziomów PFAS w wodzie podczas ubiegania się lub odnawiania licencji na napoje.