Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

PFAS w środkach spożywczych USA - stan prawny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Ograniczenia w stosowaniu PFAS w środkach spożywczych stają się coraz częstszym przedmiotem regulacji. W Unii Europejskiej wymogi dotyczące substancji perfluoroalkilowych zostały określone w rozporządzeniu Komisji (UE) 2022/2388 z dnia 7 grudnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji perfluoroalkilowych w niektórych środkach spożywczych. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:

https://foodfakty.pl/substancje-perfluoroalkilowe-pfas-najwyzsze-dopuszczalne-poziomy 

Występowanie PFAS w różnych produktach nie jest zjawiskiem nowym. Od 2005 roku w Stanach Zjednoczonych odnotowano ponad 6,400 postępowań związanych z naruszeniami stosowania substancji perfluoroalkilowych, jednakże w ostatnich 2 latach zauważono znaczny wzrost liczby przypadków. Na skutek licznych naruszeń związanych z występowaniem PFAS w USA, konieczne stało się określenie norm prawnych dotyczących tych substancji. Od 2023 takie regulacje wprowadziła Kalifornia, Maine, Vermont oraz Waszyngton. W najbliższych latach 2024 oraz 2025 należy spodziewać się wprowadzania podobnych regulacji w kolejnych stanach tj. Kolorado, Maryland, Connecticut, Minnesota, Hawaje i Nowy Jork. Ustanowienie odpowiedniego prawodawstwa w substancji perfluoroalkilowych rozważają także Massachusetts, New Jersey i Minnesota. 

Przebieg prac legislacyjnych w poszczególnych stanach przedstawia poniższa infografika: 

Źródło grafiki: https://www.martenlaw.com/news-and-insights/pfas-in-consumer-products-are-targeted-by-state-regulators-and-class-action-plaintiffs 

Regulacje stanowe 

Ze względu na specyfikę amerykańskiego systemu prawa, każdy stan uchwala swoje własne regulacje, co może doprowadzać do rozbieżności pomiędzy poszczególnymi stanowymi porządkami prawnymi. Również w przypadku PFAS istnieją różnice między stanowymi uregulowaniami. Na przykład w Kalifornii producenci zostali zobowiązani do spełnienia szeregu szczegółowych wymagań, takich jak np. zakaz stosowania PFAS w produktach dla dzieci. Kalifornia przyjęła również wymagania dotyczące etykietowania i ujawniania obecności substancji chemicznych PFAS w naczyniach kuchennych. Od 1 stycznia 2023 r. wymagania te nakazują informowanie, również za pośrednictwem internetu, jeśli naczynie kuchenne zawiera PFAS, a od 1 stycznia 2024 r. producent musi umieszczać na naczyniach etykietę zawierająca odpowiednie informacje. Waszyngton wprowadził zakaz pakowania żywności z celowo dodanym PFAS, jeśli zostaną zidentyfikowane bezpieczniejsze alternatywy. Natomiast PFAS w opakowaniach, talerzach, łódkach na żywność i pudełkach po pizzy jest całkowicie zakazany w tym stanie od lutego 2023 r. Od maja 2024, lista produktów, w których zakazane będzie stosowanie PFAS zostanie rozszerzona o kolejne produkty, takie jak m.in. torby i rękawy na żywność, miski, płaskie naczynia serwisowe, otwarte pojemniki i zamknięte kontenery.

Obszary regulacji 

Substancje perfluoroalkilowe mogą występować w różnych produktach, dlatego w prawodawstwie amerykańskim zdecydowano się podzielić regulacje na sektory, w zależności od tego jakiego produktu dotyczą wybrane wymogi PFAS. W efekcie wyróżniono szczególne wymogi dla m.in. produktów dla dzieci, produktów tekstylnych, kosmetyków, dywanów, mebli, naczyń kuchennych oraz opakowań żywności. W przypadku tych ostatnich, przepisy dotyczące pakowania żywności, które wchodzą życiu już w tym roku, zostały przyjęte przez Waszyngton i Vermont. Najbliższe 3 lata przyniosą zakaz stosowania PFAS w kolejnych stanach tj. Nowym Jorku, Connecticut, Rhode Island, na Hawajach i Minnesocie. Natomiast przykładem regulacji w zakresie napojów jest stan New Hampshire, gdzie od producentów wody butelkowanej wymaga się zgłaszania poziomów PFAS w wodzie podczas ubiegania się lub odnawiania licencji na napoje.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.